Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uvařte si večeři po americku

  14:20aktualizováno  14:20
Většina Američanů žije nezdravě, a proto se také řadí mezi nejtlustší obyvatele zeměkoule. Stravují se převážně v restauracích rychlého občerstvení nebo ohřívanými polotovary v mikrovlnné troubě. Sami Američané sebekriticky nazývají tuto stravu "junk food" - doslova odpadové jídlo. Drtivá většina obyvatel národa je velmi pohodlná, a tak zcela propadá tomuto způsobu stravování. I přesto existuje domácí americká kuchyně, ale od středoevropské se liší hned v několika směrech - jednak v chutích a jednak v denním režimu jídla i ve způsobu stolování.
Uvnitř článku najdete recept na večeři po americku.

Americká snídaně může být vydatná a velmi dobrá, nemá-li člověk naspěch. Patří k ní např. vejce se slaninou, krupavé toasty, teplé lívance nebo wafle s ovocem a šlehačkou či cornflakes s mlékem. V poledne je čas na lehčí, většinou studenou přesnídávku. A večeře? Ta je vždy teplá a podává se velmi brzy - už mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.


Jehněčí žebírka s cuketami a arašídy

8 jehněčích kotlet, 3 stroužky česneku nasekaného najemno, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce oleje, 1 menší cuketa, 1/3 šálku vyloupaných arašídů, sůl, mletý pepř, 1/2 šálku sladké smetany, hrst čerstvých lístků šalvěje

V mističce smíchejte česnek s citrónovou šťávou a jednou lžící oleje. Směsí dobře potřete kotlety a nechte je stát 2 hodiny v chladu. Cuketu nakrájejte na tenké hranolky asi tak velikosti zápalek. Arašídy nasekejte na vále sekáčkem nebo velkým nožem nadrobno. Na pánvi rozehřejte zbytek oleje na silném ohni, z kotlet oškrábejte nožem česnek a dejte ho stranou a potom žebírka krátce, ale velmi prudce opečte po obou stranách. Pak zmírněte oheň a opékejte je dále 2-3 minuty po každé straně. Opečená žebírka přendejte na předehřátý talíř, osolte je, opepřete a udržujte na teple. Do oleje na pánvi nasypte arašídy a krátce je opražte. Přidejte cuketu, smetanu a uchovaný česnek. Promíchejte, nechte přejít varem a odstavte. Žebírka podávejte na předehřátých talířích, politá horkou omáčkou a ozdobená čerstvými šalvějovými lístky. Nejlépe chutnají s brambory v jakékoliv úpravě.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.