Uvařte si večeři po americku

  14:20
Většina Američanů žije nezdravě, a proto se také řadí mezi nejtlustší obyvatele zeměkoule. Stravují se převážně v restauracích rychlého občerstvení nebo ohřívanými polotovary v mikrovlnné troubě. Sami Američané sebekriticky nazývají tuto stravu "junk food" - doslova odpadové jídlo. Drtivá většina obyvatel národa je velmi pohodlná, a tak zcela propadá tomuto způsobu stravování. I přesto existuje domácí americká kuchyně, ale od středoevropské se liší hned v několika směrech - jednak v chutích a jednak v denním režimu jídla i ve způsobu stolování.
Uvnitř článku najdete recept na večeři po americku.

Americká snídaně může být vydatná a velmi dobrá, nemá-li člověk naspěch. Patří k ní např. vejce se slaninou, krupavé toasty, teplé lívance nebo wafle s ovocem a šlehačkou či cornflakes s mlékem. V poledne je čas na lehčí, většinou studenou přesnídávku. A večeře? Ta je vždy teplá a podává se velmi brzy - už mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.


Jehněčí žebírka s cuketami a arašídy

8 jehněčích kotlet, 3 stroužky česneku nasekaného najemno, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce oleje, 1 menší cuketa, 1/3 šálku vyloupaných arašídů, sůl, mletý pepř, 1/2 šálku sladké smetany, hrst čerstvých lístků šalvěje

V mističce smíchejte česnek s citrónovou šťávou a jednou lžící oleje. Směsí dobře potřete kotlety a nechte je stát 2 hodiny v chladu. Cuketu nakrájejte na tenké hranolky asi tak velikosti zápalek. Arašídy nasekejte na vále sekáčkem nebo velkým nožem nadrobno. Na pánvi rozehřejte zbytek oleje na silném ohni, z kotlet oškrábejte nožem česnek a dejte ho stranou a potom žebírka krátce, ale velmi prudce opečte po obou stranách. Pak zmírněte oheň a opékejte je dále 2-3 minuty po každé straně. Opečená žebírka přendejte na předehřátý talíř, osolte je, opepřete a udržujte na teple. Do oleje na pánvi nasypte arašídy a krátce je opražte. Přidejte cuketu, smetanu a uchovaný česnek. Promíchejte, nechte přejít varem a odstavte. Žebírka podávejte na předehřátých talířích, politá horkou omáčkou a ozdobená čerstvými šalvějovými lístky. Nejlépe chutnají s brambory v jakékoliv úpravě.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...