Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Uvařte si těstoviny tak trochu jinak

  0:10aktualizováno  0:10
Kdo by neznal klasickou studentskou krmi: špagety s kečupem a strouhaným sýrem? My pro vás ale máme těstoviny, jak jste je ještě nikdy nevařili.

Tak trochu jiné těstoviny | foto: MF DNES

Špenátové tagliatelle s liškamiTrochu jiné těstoviny
PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 20 minut vaření

400 g špenátových tagliatelle
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
2 jarní cibulky s natí, pokrájené
250 g čerstvých lišek
sůl a mletý pepř
100 ml bílého vína
hrst piniových oříšků

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a osmahneme na něm očištěné houby, opékáme je asi 5 minut. Osolíme, opepříme, podlijeme vínem a dusíme doměkka, asi 15 minut.
2. Ke konci sundáme poklici, vmícháme na proužky pokrájenou cibulku i s natí a piniové oříšky a společně ještě chvíli prohřejeme. Promícháme s uvařenými scezenými těstovinami a podáváme. Místo lišek použijte jiné čerstvé houby, například malé žampiony, houby shitake nebo mražené či čerstvé lesní houby, nejlépe hřibovité. Chuť se pak bude lišit samozřejmě podle druhu hub. Piniové oříšky zaměňte za opražená a oloupaná lísková jádra. Podávejte s vaším oblíbeným strouhaným sýrem.

Makarony s cuketou a parmskou šunkouTrochu jiné těstoviny
PRO 4-6 OSOB

Příprava: 15 minut + 20 minut zapečení

400-500 g makaronů
3 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená
3-4 stroužky česneku, usekaný najemno
1 cuketa
100 g parmské šunky
nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu, dobře omytého nebo chemicky neošetřeného
sůl a mletý pepř
1/4 lžičky mletého rozmarýnu
trochu másla na vymazání
2-3 vejce
30 g strouhaného parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu (na skus). Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Cuketu omyjeme, odřízneme špičku u stonku a podélně rozčtvrtíme.
2. Potom nakrájíme napříč na tenké plátky, šunku na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm cibuli a česnek. Vsypeme plátky cukety, osmahneme, přidáme šunku a ještě chvíli opékáme, trvá to celkem asi 5 minut.
3. Stáhneme z ohně a ochutíme pepřem, citronovou kůrou a mletým rozmarýnem. Vmícháme uvařené a scezené makarony, promícháme a podle chuti dosolíme. Takto připravené makarony urovnáme do máslem vymazané zapékací misky, přelijeme rozšlehanými vejci s lžící vody a povrch posypeme strouhaným parmazánem.
4. Zapékáme v předehřáté troubě ve spodní části asi 20 minut, dokud vejce neztuhnou a povrch nezezlátne. Zeleninu dochuťte trochou vegety nebo čerstvě usekanými bylinkami.

Těstoviny s fazolemi a kukuřicíTrochu jiné těstoviny
PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + 15 minut zapečení

350 g těstovin fusili
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
5 stroužků česneku
500 g rajčatového pyré, passaty
2 lžičky suš. oregana
1 lžička provensálského koření
sůl a mletý pepř
1 lžíce worcesterské omáčky
1-2 lžičky harisy
250 g mražené nebo sterilované kukuřice
250 g barevných fazolí, uvařených nebo konzervovaných
trochu másla
100 g čedaru

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, takzvaně na skus. V kastrůlku rozehřejeme olej a osmahneme na něm pokrájenou cibulku a česnek. Zalijeme rajčatovým pyré, ochutíme worcesterskou omáčkou, bylinkami, solí a pepřem, popřípadě harisou.
2. Přikryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni, stačí tak 10 minut, dokud nemáme uvařené těstoviny. Zapékací misku vymažeme máslem, vsypeme scezené těstoviny a promícháme s kukuřicí a fazolemi. Podle chuti dosolíme a přelijeme rajčatovou omáčkou.
3. Povrch posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v předehřáté troubě.
Místo passaty použijte drcená sterilovaná rajčata a čedar zaměňte za parmazán nebo ovčí či kozí sýr. Máte-li rádi ostřejší jídla, přidejte více harisy nebo usekanou feferonku, výraznější chuť dodá také na cibulce opečená anglická slanina, uzený bok či klobása.

Těstovinový dort se špenátemTrochu jiné těstoviny
PRO 4-6 OSOB

Příprava: 20 minut + 30 minut zapečení

1 dortová forma
400-500 g těstovin
400 g listů špenátu
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
4-5 stroužků česneku
sůl a mletý pepř
sušená nebo čerstvá bazalka a šalvěj
200 ml smetany 12% nebo 33%
5-6 vajec
100 g tvrdého sýra, např. gouda
trochu másla a strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Těstoviny uvaříme na skus. Mezitím opláchneme listy špenátu. Ve vyšší pánvi rozehřeme olej a necháme na něm zesklovatět cibulku a česnek. Přihodíme okapané špenátové listy a krátce osmahneme.
2. Mražený špenát necháme rozpustit a prohřát, případně odpaříme vodu.
Stáhneme z plameme a ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
3. Uvařené a scezené těstoviny promícháme se špenátem, popřípadě ještě jednou dochutíme, chuť musí být před zapékáním výraznější, a urovnáme do připravené dortové formy. Formu zespodu podložíme alobalem, aby lépe těsnila. Vejce prošleháme vidličkou společně se smetanou a strouhaným sýrem, osolíme a lehce opepříme. Přelijeme přes těstoviny.
4. Pečeme na mřížce ve spodní části trouby asi 30 minut, dokud se dort nepropeče. Dort vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout a ostrým nožem objedeme stěny formy kolem dokola. Boční stranu formy sejmeme, přikryjeme talířem, překlopíme a sundáme dno. Necháme chvíli stát, aby dort zpevnil, a potom krájíme na jednotlivé díly.

Švestkové lasagne s mandlemi
Trochu jiné těstoviny
PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 25 minut zapečení

9-12 listů lasagní
50 g másla
450 g mražených švestek nebo slív apod., bez pecek
špetka mletého hřebíčku
1/4 lžičky mleté skořice
přírodní třtinový cukr, dle chuti
100 ml červeného vína
1-2 lžičky maizeny nebo solamylu
50 g loupaných mandlí, posekaných
1 kelímek kysané smetany k podávání, nemusí být

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Mražené švestky vložíme do kastrolu se silnějším dnem, podlijeme asi 2 lžícemi vody, přiklopíme a dusíme, dokud ovoce nepovolí.
2. Švestky rozmačkáme šťouchadlem nebo rozmixujeme a ochutíme hřebíčkem, skořicí a podle chuti osladíme. Nakonec vlijeme červené víno, ve kterém jsme rozmíchali maizenu nebo solamyl, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Zapékací misku vymažeme kouskem změklého másla (zbytek rozpustíme) a dno vyložíme částí připravených lasagní.
3. Zalijeme částí švestkové omáčky, posypeme dílem sekaných mandlí a opět pokryjeme lasagnemi, přelijeme omáčkou a posypeme mandlemi. Takto pokračujeme do vyčerpání všech ingrediencí, poslední vrstvu končíme lasagnemi. Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme zbylými mandlemi.
4. Pečeme v předehřáté troubě asi 20-30 minut, podle výšky lasagní. Podáváme ještě teplé, nejlépe s kysanou smetanou.

Hotovo za pár minutTrochu jiné těstoviny

Někdy nemáme čas nebo chuť chystat se s pracnou večeří. Zde je řešení: Tuňák na těstoviny Rio mare je k dostání v několika variantách - s rajčaty a olivami, s rajčaty a bazalkou, s česnekem a feferonkami nebo s pestem, fazolkou a bramborami. Vždy v kvalitním olivovém oleji. Jedno balení stojí 59,90 Kč.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Výstřih do véčka, sukně v áčkovém střihu, výrazný účes i boty na podpatku bez...
Pět tipů, jak si vylepšit siluetu: pomůže střih, prádlo i doplňky

Pokud chcete být spokojenější při pohledu do zrcadla, není hned nutné se uchylovat k dietě nebo tvrdému tréninkovému režimu. Trocha přemýšlení při nakupování a...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač
Průvodce kosmetickými štětci: Na make-up, oční stíny i rozjasňovač

Základem dokonalého líčení jsou kosmetické štětce. Práce je s nimi snadná a kromě toho každý kosmetický produkt zapracuj... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.