Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uvařte si doma elixír mládí aneb staročeské chřestové menu

  12:43aktualizováno  12:43
Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. Čistí pleť, napomáhá krásným vlasům, nehtům, odbourává stres, má omlazující i afrodiziakální účinky a navíc je ideální na zhubnutí, to vše prý chřest dokáže. U nás je navíc jeden z nejlepších v Evropě a právě vrcholí jeho sezona. Napadá vás jediný důvod, proč tuto zázračnou zeleninu nevyzkoušet?

Chřestu se přisuzují výjimečné účinky pro zdraví a krásu. | foto: Profimedia.cz

Aby byl chřest opravdu účinný, měl by se konzumovat čerstvý, ideálně hned po sklizni. Nejlepší možností je zajet si přímo k zemědělci na farmu, tou největší u nás je Chřestová farma v Hostíně u Vojkovic, další nejbližší je farma Asparagus ve Velkých Levároch na Slovensku.

Kde také ochutnat chřest

Gastronomický festival Chřestfest láká na zeleninovou lahůdku již druhým rokem. Třítýdenní festival trvá až do neděle 20. května. Účastní se ho celkem jedenáct pražských, brněnských a ostravských restaurací. Všechny připraví tříchodová menu za cenu 290 Kč. Více informací na www.chrestfest.cz

Čerstvý chřest můžete sehnat i na farmářských trzích nebo si ho objednat přímo z Hostína přes velkoobchod (provoz farmy převzala česká firma Šandera). "U chřestu je nejdůležitější čerstvost, kterou ale ověříte velmi snadno - zatlačte nehtem na řeznou plochu a vytéká-li z řezu tekutina, chřest byl sklizen před pár hodinami. Dalším vodítkem je, že se chřest nesmí ohýbat jako guma, neměl by být nahnědlý, dutý či popraskaný," říká Tomáš Veřtat ze společnosti Šandera, která pravý český chřest z Hostína nabízela návštěvníkům na sobotním Středočeském chřestovém festivalu v Nelahozevsi.

"Když si chřest přinesete domů, se zpracováním dlouho neváhejte. Zvlášť, když je ze supermarketu, kam ho museli dopravit a ještě nějakou dobu tam ležel...," upozorňuje Veřtat.

Samotná příprava je pak velmi snadná. Chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů a odlomte spodní část, která obsahuje dřevnatá vlákna. Zelený chřest do salátu se loupat nemusí, záleží na tom, jak je starý.

Kuchař Jaroslav Sapík

Kuchař Jaroslav Sapík

Pěstování chřestu není ani trochu snadné. Po vysázení se chřest celé další dva...

Pěstování chřestu není ani trochu snadné. Sklízí se až třetím rokem.

"Chřest se vaří jen pár minut ve vodní lázni. Přidejte sůl, citron, pepř, šalotku, česnek, divoké koření nebo lžičku másla. Vhodný jej i cukr, bílý chřest je totiž nasládlý a dělá se do sladka," prozrazuje jednoduchou přípravu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, pod jehož dozorem se chřest pro návštěvníky festivalu v Nelahozevsi připravoval.

Pro zachování svěží barvy a křupavosti Sapík radí chřest krátce zchladit v ledu nebo ve studené vodě.

Co je dobré vědět o chřestu

  • Chřest je zelenina blízká cibuli a česneku. Je buď bělený (zakrývaný před světlem) s jemnější chutí, nebo zelený.
  • Jeho sezona začíná dle počasí v 1. polovině dubna a končí 24. 6. na svatého Jana Křtitele.
  • Český chřest patří díky kvalitní písčité půdě k jedněm z nejlepších v Evropě.
  • Léčivé, regenerační, tonizující a omlazující účinky chřestu znali ve starém Orientu už před mnoha tisíci lety. Už přinejmenším před 5000 lety byl oblíbenou potravinou staré Číny a Egypta.
  • Řečtí a římští Patriciové ho užívali jako afrodiziakum, Hippokrates jako diuretikum.
  • Vysoký obsah vitaminů, minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu něco jako přírodní elixír mládí a krásy. Je také dobrým zdrojem vlákniny a má nízký obsah kalorií, proto je skvělou součástí redukčních diet.

"Chřest je výborný rovněž dušený, smažený nebo grilovaný, do salátů je zase nejlepší syrový. Poslední dobou jsou stále oblíbenější i sladké dezerty z chřestu, zvlášť v kombinaci s jahodami," dodal Sapík s tím, že nejraději připravuje ty nejednodušší staročeské chřestové recepty, jako je například chřestová polévka nebo vařený chřest se strouhankou:

Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka

(Vše pro 4 osoby)

Vařený chřest s opraženou strouhankou a novým bramborem podle Jaroslava Sapíka
  • 500 g bílého chřest a 500 g zeleného chřestu
  • 125 g přepuštěného másla
  • cherry rajčátka na ozdobení
  • sůl, pepř
  • kůra z ½ pomeranče
  • hladkolistá petrželka
  • strouhanka
  • 1 kg nových brambor, omyté, vařené ve slupce

1. Nejprve oloupeme chřest a spodní části odlomíme - můžeme je použít třeba na přípravu chřestové polévky. Do směsi vody, cukru a pomerančové šťávy přidáme trochu pomerančové kůry, špetku soli a petrželku.

2. Přivedeme ji k varu a na pařák naskládáme chřest. Můžeme ho také vařit svázaný kuchyňskou nití v hrnci hlavičkami nahoru tak, aby hlavičky byly těsně nad tekutinou. Přidáme cherry rajčátka s nakrojenou slupkou. Vaříme asi 3 až 5 minut. Chřest by neměl být měkký, ale pevný na skus.

3. Okapaný chřest vyrovnáme na předehřátý talíř, přelijeme máslem, posypeme opraženou strouhankou. Jako přílohu podáváme nové brambory vařené ve slupce. Ozdobíme sloupnutým cherry rajčátkem a snítkou hladkolisté petrželky.

Staročeská chřestová polévka

Chřestová polévka
  • 800 gramů bílého nebo zeleného chřestu 
  • sůl, bílý pepř
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce másla
  • 150 ml smetany
  • bílý pepř
  • 1 lžička citronové šťávy
  • pažitka

1. Chřest omyjeme, oloupeme a odřízneme hlavičky a pokapeme je citronovou šťávou, aby zůstaly svěží. Zbytek nakrájíme na kousky a dáme vařit společně se slupkami do osolené a medem trošku oslazené vody. Vody dáme větší množství, protože budeme vařit asi hodinu, abychom získali opravdu vydatný vývar. 

2. Poté  vývar scedíme a chřest do polévky prolisujeme nebo ho v polévce rozmixujeme, ovšem slupky raději odstraníme, poté ochutíme bílým pepřem a podle potřeby dosolíme, přilijeme smetanu.

3. Hlavičky nakrájíme na plátky, orestujeme je na másle a dáme je do polévky. Nakonec přidáme nasekanou zelenou pažitkou.

Hostínský chřestový závin

Hostínský chřestový závin
  •  1 listové těsto (500 g)
  • 800 g zeleného chřestu
  • 400 g bílého chřestu
  • 100 ml zakysané smetany
  • 3 lžičky škrobové moučky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 žloutky
  • sůl, pepř
  • 30 g másla
  • 4 lžíce strouhanky

1. Chřest oloupeme, hlavičky odkrojíme, zbytek nakrájíme na kousky, uvaříme doměkka v osolené vodě, scedíme, rozmixujeme, smícháme se smetanou, škrobovou moučkou, moukou, žloutky, osolíme, opepříme a dáme vychladnout.

2. Z těsta vyválíme plát, posypeme ho strouhankou, naneseme nádivku, na ni dáme na kousky nakrájené hlavičky. Svineme, povrch potřeme máslem, dáme na pečicím papírem vyložený plech a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.







Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.