Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Úrazů na horách přibývá, mohou za to lepší lyže

  1:00aktualizováno  1:00
Na českých horách přibývá úrazů. Podle Horské služby je jich ve srovnání s loňskem o 15 procent víc. A přibylo hlavně vážných poranění. Na vině je paradoxně pokrok: díky lepším lyžím a lépe upraveným sjezdovkám jsou lyžaři rychlejší.
lyžování - ilustrační foto

lyžování - ilustrační foto | foto: Jan StrouhalMF DNES

ČTĚTE TAKÉ:
Páteř v zimě trpí, úrazy jsou časté
Jak být na lyžích v bezpečí

"Je pravda, že carvingové lyže zrychlily lyžování. Ale na vině jsou přeplněné hory - přibylo totiž vleků a na sjezdovkách je hlava na hlavě. Někdy je to vážně o život," říká Ivo Doležal z ústředí Horské služby.

"Hodně úrazů mají na svědomí taky srážky snowboardistů s lyžaři. Bylo by dobré, kdyby u nás byly stejně jako v cizině pro obě skupiny oddělené sjezdovky," dodává.

Důvodů úrazů je však víc. Na vině je například i umělé zasněžování svahů - jednak je díky němu delší sezóna a pak: přírodní sníh s technickým je tvrdší a rychlejší.

Nárůst vážných zranění dokládá i statistika zveřejněná ve výroční zprávě Horské služby za rok 2004. Podle ní přibylo těžších úrazů, jako je poranění hlavy, otřesů mozku, poranění páteře a zranění, která budou mít trvalé následky - třeba ochrnutí.

"Naopak skoro raritou jsou zlomeniny bérce, které jsme dřív ošetřovali skoro denně. Je to důsledek toho, že se zkrátily lyže, jsou lépe ovladatelné a také je lepší vázání, takže už se tolik nelámou kosti. Úrazy se však přenesly na poranění vazů," popisuje soukromý lékař Leo Černý ze Špindlerova Mlýna.

"Na druhou stranu kvůli novým carvingovým lyžím přibylo hlubokých řezných ran. Před pár lety jsme málokdy něco sešívali, " dodává Černý.

Není divu, že se úrazy staly dobrým byznysem. Kdo jezdí často do Krkonoš, může si zaplatit za třináct set korun luxus vrtulníku: místo sanitky jej do nemocnice odkudkoliv z hor dopraví vrtulník.





Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.