Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upravené recepty Desidera Uvíry

  12:05aktualizováno  12:05
Cikánská cibulačka byla doporučována romským léčitelem jako prostředek proti zácpě a jako prevence proti onemocnění srdce a cév.


Cikánská cibulačka

90 g másla * 1 kg tence nakrájené cibule * sůl * pepř * 1,5 l zeleninového vývaru * 2 lžičky cukru * 250 ml červeného vína * 2 na kolečka pokrájené rohlíky * 90 g strouhaného sýra

Ve velkém hrnci rozpusťte 60 g másla. Přidejte cibuli, sůl a pepř. Zakryjte a duste cibuli asi 20 minut na mírném ohni do měkka, ne do hněda. Mezitím svařte vývar na jednu třetinu, tím se zvýrazní jeho chuť. Cibuli pocukrujte a za občasného míchání smažte asi 10-12 minut, dokud nezezlátne. Přilijte vývar a víno. Polévku přiveďte k varu, částečně zakryjte a vařte na mírném ohni 30 minut. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Rozpusťte máslo a potřete jím plátky rohlíků z obou stran. Na plechu je opečte do zlatova. Plátky posypte sýrem a dopečte.


Gratinované brambory
jsou výborným zdrojem vitaminu C, draslíku a také tolik podceňované vlákniny

750 g lojovitých brambor * 600 ml mléka * muškátový oříšek * sůl * pepř * 300 ml smetany * 45 g strouhaného sýra * 1 stroužek česneku * rozpuštěné máslo

Oloupané brambory pokrájejte na 3 mm silné plátky. Mléko přiveďte v hrnci k mírnému varu a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. V ochuceném mléce vařte brambory 10 minut. Uvařené brambory nechte poté okapat, dejte do nového hrnce a přilijte smetanu. Duste na mírném ohni 10 až 15 minut. Zapékací misku vytřete česnekem a vymažte máslem. Troubu předehřejte alespoň na 190 stupňů. Uvařené brambory přendejte se smetanou do vymazané misky a posypte sýrem. Zapékejte v troubě asi 20-25 minut do zlatova.

Autor:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz