Upleťte si letos výtečnou vánočku podle mistrů cukrářů

  15:07
Málokdo ví, že vánočky patří k těm úplně nejstarším pokrmům, které se u nás o Vánocích podávají. Nechte se inspirovat tipy starých cukrářských mistrů.
Historie vánoček spadá až na počátek 14. století.

Historie vánoček spadá až na počátek 14. století. | foto: Profimedia.cz

Vánoční pokrmy vždy mívaly symboliku. „Kolik chodů na štědrovečerním stole, tolik příští rok mandelů na poli“, tvrdili staří hospodáři. Protože stolu bohatému předcházel stůl chudý (postní), bylo hlavním úkolem vánoční gastronomie vyhladovělé strávníky nasytit.

O žádné kulinářské extravagance však nešlo. Sváteční menu sestávalo hlavně z krajových rostlinných produktů. Nejlépe to dokládá „štědračka“, hustá polévka vařená snad ze všeho, co stavení dalo. Kupodivu ryby kdysi moc rozšířené nebyly. Podávali je jen ve vyloženě rybníkářských regionech. Teprve od druhé poloviny 19. století, kdy došlo k renesanci českého rybníkářství, přicházely ryby (především líni, candáti a kapři) na vánoční stůl častěji.

Oproti tomu historie vánoček spadá až na počátek 14. století. A možná ještě dál. Byly nazývané „štědrovkami“, „caltami“, „houskami“, „pleténkami“, „děťátky“ a podobně.

Největší vánočka, která kdy byla u nás upečená, vešla do dějin rekordů. Vážila čtyři metráky a padlo na ni dvě stě kilogramů mouky, čtyři kila kvasnic, stejné množství hrozinek, pětatřicet kilogramů cukru a tři sta vajec.

Mnohem menší vánočky, leč neméně zajímavé, pekl kdysi v pražské Dlouhé třídě pekař Marčan. Do každé dvacáté zadělal stříbrnou minci, takže zákazníci byli současně účastníky jedinečné vánoční loterie. Později ho napodobovali další pražští pekaři.

Příbuznými vánoček jsou „vrkoče“, známé především z východočeských oblastí. Základ tvoří věncovité pletence z vánočkového těsta, spojované hůlkami zdobenými sušeným ovocem, jablíčky malých odrůd a dalšími pamlsky.

Rozhodnete-li se o letošních Vánocích popustit uzdu svým cukrářsko-uměleckým vlohám a upéct opravdu dokonalou vánočku, nabízíme vám několik tipů na ty staré, osvědčené, zkrátka nejlepší.

Vánočka zafixovaná špejlemiKábrtova vánočka

Vánočka cukrářská

* 200 g másla
* 40 g droždí
* 4 – 5 dl mléka
* 800 g polohrubé mouky
* lžička soli
* 100 g cukru
* 5 žloutků
* půl lžičky strouhané citronové kůry
* několik kapek vanilkového aroma
* 100 g hrozinek
* 50 g nadrobno pokrájeného citronátu
* 50 g sekaných loupaných mandlí
* vejce na potření
* loupané mandle na posypání

1. Máslo rozpustíme, droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme všechny ostatní suroviny a zaděláme tužší těsto.
2. Vykynuté prohněteme a znovu necháme zkynout, což opakujeme třikrát. Teprve pak z něho upleteme vánočku.
3. Na vymaštěném plechu ji necháme ještě asi půl hodiny ležet v teplé místnosti. Potřenou rozšlehaným vejcem a posypanou nakrájenými mandlemi posléze upečeme.

Vánočka bramborová

* 50 g másla
* 100 g cukru
* 1 vejce
* půl lžičky soli
* půl lžičky strouhané citronové kůry
* 30 g droždí
* 2 – 2,5 dl smetany
* 500 g hrubé mouky
* 250 g strouhaných den předem vařených brambor
* 50 g hrozinek
* vejce na potření

1. Máslo utřeme s cukrem, vejcem, solí i citronovou kůrou. Z droždí a smetany zaděláme kvásek, který promícháme s moukou a bramborami. Přidáme máslovou směs, hrozinky, vše zpracujeme v tuhé těsto a necháme vykynout.
2. Pak upleteme vánočku. Po novém zkynutí ji potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve velmi dobře vyhřáté troubě.

Vánočka jemná

* 1000 g polohrubé mouky
* 150 g cukru
* lžička soli
* 100g strouhaných loupaných mandlí
* lžička mletého badyánu
* 400 g másla
* 2 lžíce rumu nebo několik kapek rumového aroma
* 70 g droždí
* asi 7 dl mléka
* vejce na potření
* loupané mandle na posypání

1. Do mouky s cukrem, solí, mandlemi a badyánem rozdrobíme máslo, přidáme rum s mlékem, v němž jsme rozpustili droždí. Zaděláme tužší těsto.
2. V teple ho necháme více než hodinu kynout, pak znovu prohněteme a uděláme dvě vánočky, které položíme na vymaštěný plech. Potřené rozšlehaným vejcem a posypané nadrobno nakrájenými mandlemi necháme ještě 30 minut kynout ve vlažné troubě.
3. Pak je přeneseme na mráz, aby ztuhly, a hned zase vrátíme do trouby, tentokrát už dobře vyhřáté. Pečeme asi 40 – 45 minut.

Vánočka mistrovská

* 40 g droždí
* 5 dl mléka
* 800 g polohrubé mouky
* 150 g másla
* 1 vejce
* 4 žloutky
* lžička strouhané citronové kůry
* lžička soli
* 150 g cukru
* půl lžičky skořice
* 100 g strouhaných loupaných mandlí
* 100 g hrozinek
* 30 g strouhané hořké čokolády
* máslo na potření
* cukr na posypání

1. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přimícháme 500 g mouky a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Teprve pak přidáme rozehřáté máslo, vejce, žloutky, citronovou kůru, sůl, cukr, mandle, hrozinky a zbytek mouky.
2. Když těsto znovu vykyne, do devítiny (jeden pramen) zapracujeme čokoládu se skořicí.
3. Vánočku pleteme tak, aby barevný díl procházel středem. Dále pokračujeme obvyklým způsobem. Tuto vánočku však před pečením ničím nepotíráme.
4. Teprve po vyjmutí z trouby jí dopřejeme vydatný potěr rozpuštěným máslem. Štědře cukrujeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...