Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte partnerovi koule s chilli nebo zadečky na kari

  0:47aktualizováno  0:47
Co takhle jednou provětrat klasické recepty na vánoční cukroví a zařadit i něco pikantního, pálivého, exotického... a nezvyklého?

Arašídové ohnivé koule - Foceno na nádobí Villeroy & Boch | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Po pár dnech se můžou ládovat přeslazeným cukrovím už jenom silné povahy, se kterými jejich zdevastované chuťové buňky přerušily raději spojení. Co když se však ta sladká nadílka naruší jinou rafinovanou chutí? To se pak dějí divy a chuťové buňky blaženě pookřejí. Chlapské cukroví vzbudí rozruch, dodá mdlým odpoledním šťávu a hlavně sklidí úspěch! A možná vám chlapi budou i rádi pomáhat...

Arašídové ohnivé koule

(intenzivní hořkosladká chuť)

ASI 35 KS

Příprava: 30 min. + chlazení

* 200 g hořké čokolády se 70 % kakaa
* 150 ml husté smetany na vaření (např. Rama)
* 200 g nesolených loupaných arašídů
* 80 g hnědého cukru
* 40 g másla
* 2 lžíce fernetu citrus (lze vynechat)
* 1⁄2 až 1 lžička chilli koření podle chuti

1. Ve vodní lázni nechte rozpustit nasekanou čokoládu s máslem, cukrem a smetanou.

2. Když je vše rozpuštěné a promíchané, přidejte chilli koření, třetinu arašídů (nenasekaných) a fernet. Vše promíchejte a dejte vychladit na hodinu, až směs ztuhne do konzistence, ze které se dá hmota vykrajovat lžičkou.

3. Pomocí dvou malých lžiček vykrajujte ze směsi hrudky, které obalujte v misce se zbylými jemně sekanými arašídy. Hrudky lžičkou skládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte zcela ztuhnout. Pak je vyskládejte (můžete každou dát do papírového košíčku) do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Fernet můžete z receptu vynechat a popíjet ho k hrudkám, neboť i Vánoce mají své dny...

Zázvorové dlouhé nosy

(šťavnatá kyselkavá chuť)

ASI 50 KS

Příprava: 30 min. + chlazení 1 hod.

* 250 g proslazeného zázvoru (k dostání v prodejnách se suchými plody)
* 250 g přírodních kešu oříšků (i zlomků)
* 60 g přírodních celých kešu oříšků
* 30 g másla
* 4 lžíce citronové šťávy
* kůra z 1⁄2 dobře omytého citronu

1. Všechny suroviny (kromě celých kešu oříšků na ozdobu) dejte do sekací nádoby mixéru a promixujte. Když je vše na drobné kousky a směs hrudkuje, je to ta správná konzistence.

2. Ze směsi tvořte kuličky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Širší konec kešu oříšku zatlačte do středu každé kuličky. Dejte ztuhnout do chladna.

3. Přeskládejte do vzduchotěsné krabičky (můžete každý kousek dát do papírového košíčku) a uchovávejte v chladnu.

Tip:
Pokud máte zázvor moc proschlý a směs nedrží pohromadě, přidejte lžíci studené vody.

Zrzaví kari mravenci

(slaná exotická chuť)

NA 2 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + pečení 1 plechu 15 min.

* 300 g hladké mouky
* 240 g tuku na pečení
* 80 g strouhaného kokosu
* 2 lžičky soli
* 2 lžičky kari koření

1. Všechny suroviny zpracujte do tvárného těsta.

2. Z těsta tvořte malé kuličky (o průměru 1 cm) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vždy tři kuličky k sobě přitiskněte, spojte je do řady a tvořte tak mravence.

3. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Zkuste polovinu kokosu nahradit mletými vlašskými oříšky a získáte zajímavou kombinaci.
Spojit můžete také pouze dvě kuličky a dostanete zcela nové tvary − třeba prsíčka nebo zadečky!

Slaninová fára

(slaná pikantní chuť)

NA 4 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + chlazení těsta 30 min. + pečení 1 plechu 10 min.

Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 100 g másla
* 100 g cibule (1 střední)
* 80 g anglické slaniny
* 1 žloutek
* 2 lžičky soli
* pepř podle chuti

Krém:
* 120 g pomazánkového másla
* 4 stroužky česneku
* sůl

1. Cibuli se slaninou nasekejte v sekací nádobě tyčového mixéru najemno. Smíchejte s moukou, máslem, žloutkem a solí. Podle chuti opepřete

2. Propracované těsto zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

3. Těsto rozdělte do 2 dílů a vyválejte na jemně pomoučené ploše dotenka (jako na linecké cukroví). Formičkou vykrajujte tvary (nejlépe pánům blízké, já jsem zvolila autíčka, ale šly by i prasátka :-), které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 10 minut, až těsto zrůžoví.

4. Nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s rozmačkaným česnekem a podle potřeby i solí. Polovinu sušenek potřete krémem a zbylé sušenky na ně přitiskněte.

5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a spotřebujte nejlépe do týdne.

Tip:
Krém můžete úplně vynechat a podávat vykrajované tvary samotné, čímž víc vynikne slaninová chuť a prodlouží se trvanlivost. Těsto pak může být i silnější.

RECEPTY pro iDNES.cz vymyslela a na svém manželovi vyzkoušela zapálená kuchařka Lenka Požárová, autorka vtipných designových kuchařek. Více na www.zapalena-kucharka.cz

Autoři:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.