Upečte partnerovi koule s chilli nebo zadečky na kari

  0:47aktualizováno  0:47
Co takhle jednou provětrat klasické recepty na vánoční cukroví a zařadit i něco pikantního, pálivého, exotického... a nezvyklého?

Arašídové ohnivé koule - Foceno na nádobí Villeroy & Boch | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Po pár dnech se můžou ládovat přeslazeným cukrovím už jenom silné povahy, se kterými jejich zdevastované chuťové buňky přerušily raději spojení. Co když se však ta sladká nadílka naruší jinou rafinovanou chutí? To se pak dějí divy a chuťové buňky blaženě pookřejí. Chlapské cukroví vzbudí rozruch, dodá mdlým odpoledním šťávu a hlavně sklidí úspěch! A možná vám chlapi budou i rádi pomáhat...

Arašídové ohnivé koule

(intenzivní hořkosladká chuť)

ASI 35 KS

Příprava: 30 min. + chlazení

* 200 g hořké čokolády se 70 % kakaa
* 150 ml husté smetany na vaření (např. Rama)
* 200 g nesolených loupaných arašídů
* 80 g hnědého cukru
* 40 g másla
* 2 lžíce fernetu citrus (lze vynechat)
* 1⁄2 až 1 lžička chilli koření podle chuti

1. Ve vodní lázni nechte rozpustit nasekanou čokoládu s máslem, cukrem a smetanou.

2. Když je vše rozpuštěné a promíchané, přidejte chilli koření, třetinu arašídů (nenasekaných) a fernet. Vše promíchejte a dejte vychladit na hodinu, až směs ztuhne do konzistence, ze které se dá hmota vykrajovat lžičkou.

3. Pomocí dvou malých lžiček vykrajujte ze směsi hrudky, které obalujte v misce se zbylými jemně sekanými arašídy. Hrudky lžičkou skládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte zcela ztuhnout. Pak je vyskládejte (můžete každou dát do papírového košíčku) do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Fernet můžete z receptu vynechat a popíjet ho k hrudkám, neboť i Vánoce mají své dny...

Zázvorové dlouhé nosy

(šťavnatá kyselkavá chuť)

ASI 50 KS

Příprava: 30 min. + chlazení 1 hod.

* 250 g proslazeného zázvoru (k dostání v prodejnách se suchými plody)
* 250 g přírodních kešu oříšků (i zlomků)
* 60 g přírodních celých kešu oříšků
* 30 g másla
* 4 lžíce citronové šťávy
* kůra z 1⁄2 dobře omytého citronu

1. Všechny suroviny (kromě celých kešu oříšků na ozdobu) dejte do sekací nádoby mixéru a promixujte. Když je vše na drobné kousky a směs hrudkuje, je to ta správná konzistence.

2. Ze směsi tvořte kuličky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Širší konec kešu oříšku zatlačte do středu každé kuličky. Dejte ztuhnout do chladna.

3. Přeskládejte do vzduchotěsné krabičky (můžete každý kousek dát do papírového košíčku) a uchovávejte v chladnu.

Tip:
Pokud máte zázvor moc proschlý a směs nedrží pohromadě, přidejte lžíci studené vody.

Zrzaví kari mravenci

(slaná exotická chuť)

NA 2 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + pečení 1 plechu 15 min.

* 300 g hladké mouky
* 240 g tuku na pečení
* 80 g strouhaného kokosu
* 2 lžičky soli
* 2 lžičky kari koření

1. Všechny suroviny zpracujte do tvárného těsta.

2. Z těsta tvořte malé kuličky (o průměru 1 cm) a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vždy tři kuličky k sobě přitiskněte, spojte je do řady a tvořte tak mravence.

3. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 15 minut. Nechte vychladnout a uložte do vzduchotěsné krabičky.

Tip:
Zkuste polovinu kokosu nahradit mletými vlašskými oříšky a získáte zajímavou kombinaci.
Spojit můžete také pouze dvě kuličky a dostanete zcela nové tvary − třeba prsíčka nebo zadečky!

Slaninová fára

(slaná pikantní chuť)

NA 4 PLECHY (ASI 80 KS)

Příprava: 30 min. + chlazení těsta 30 min. + pečení 1 plechu 10 min.

Těsto:
* 300 g hladké mouky
* 100 g másla
* 100 g cibule (1 střední)
* 80 g anglické slaniny
* 1 žloutek
* 2 lžičky soli
* pepř podle chuti

Krém:
* 120 g pomazánkového másla
* 4 stroužky česneku
* sůl

1. Cibuli se slaninou nasekejte v sekací nádobě tyčového mixéru najemno. Smíchejte s moukou, máslem, žloutkem a solí. Podle chuti opepřete

2. Propracované těsto zabalte do fólie a uložte na 30 minut do lednice.

3. Těsto rozdělte do 2 dílů a vyválejte na jemně pomoučené ploše dotenka (jako na linecké cukroví). Formičkou vykrajujte tvary (nejlépe pánům blízké, já jsem zvolila autíčka, ale šly by i prasátka :-), které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 160 °C v horkovzdušné troubě asi 10 minut, až těsto zrůžoví.

4. Nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s rozmačkaným česnekem a podle potřeby i solí. Polovinu sušenek potřete krémem a zbylé sušenky na ně přitiskněte.

5. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a spotřebujte nejlépe do týdne.

Tip:
Krém můžete úplně vynechat a podávat vykrajované tvary samotné, čímž víc vynikne slaninová chuť a prodlouží se trvanlivost. Těsto pak může být i silnější.

RECEPTY pro iDNES.cz vymyslela a na svém manželovi vyzkoušela zapálená kuchařka Lenka Požárová, autorka vtipných designových kuchařek. Více na www.zapalena-kucharka.cz

Autoři:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

Latexová svoboda nahých mužů. Na neobvyklé výstavě je orgasmus povolen

Nejmenšímu naháčovi připadla klec.

Po nahých ženách nabídli organizátoři výstavy Voayer skutečně nahé muže. V potemnělých prostorách činžovního domu v...

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Svatba předsedy ČSSD Miloše Zemana s Ivanou Bednarčíkovou proběhla na...

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná. Neměla snadný život. Její otec si coby...

Další z rubriky

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

BMW Řada 5 3,0...
BMW Řada 5 3,0...

r.v. 2012, naj. 55 000 km, diesel
950 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz