Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte dort za vysvědčení: premiantům jedničku, dobrodruhům pirátskou loď

  5:19aktualizováno  5:19
I když vaše dítko zrovna nepatří mezi premianty, i tak si zaslouží odměnu za celoroční úsilí. Co takhle zkusit upéct dort? Inspirujte se naší mramorovou jedničkou pro ty správné jedničkáře a pirátskou lodí, na její palubě všechny děti odplují vstříc novým prázdninovým dobrodružstvím.

Dort za vysvědčení | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Mramorová jednička

Pro premianty se hodí elegantně nazdobená jednička, která ale překvapí veselým vnitřkem.

300 gramů hladké mouky
Prášek do pečiva
150 gramů cukru krupice
200 gramů másla
50 ml olivového oleje
4 vejce
200 + 50 ml mléka
125 gramů bílého jogurtu
2 lžičky cukrářského barviva (růžové)
30 gramů tmavé (holandské) kakao

Dort za vysvědčení

Postup:
Dort za vysvědčení1. Z lednice vyndejte máslo a nechte ho při pokojové teplotě změknout. Předehřejte troubu na 150 stupňů. V misce prošlehejte vejce, mléko, olivový olej, jogurt a měkké máslo. Přidejte k tomu cukr a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše pečlivě smíchejte.

Dort za vysvědčení2. Směs rozdělte do tří misek. Jednu neobarvujte, do druhé přidejte kakao a ještě asi 50 mililitrů mléka, aby obsah obou misek měl stejnou konzistenci. V třetí misce obarvěte těsto cukrářským barvivem. Barvivo (ať sypké či tekuté) přidávejte po malých dávkách, abyste získali ten správný odstín.

Dort za vysvědčení3. Hlubší plech vyložte pečícím papírem a postupně na něj nalívejte na různá místa po kouskách jednotlivě obarvená těsta. Plech pak v rukou lehce do stran pootáčejte, těsto steče i do krajů a barvy se lehce pomíchají. Pečte asi 60 minut při 150 stupních.

Dort za vysvědčení4. Vychladlý dort lehce potřete jahodovou marmeládou. Poté potáhněte rozváleným marcipánem nebo si připravte potahovou polevu z rozpuštěných růžových bonbonů marshmallow.

5. Plátky růží naložte zhruba na hodinu do směsi připravené z jednoho bílku, asi 50 gramů moučkového cukru a lžičky citronové šťávy. Položte je pak rovnoměrně na dort. Fantazii se ale meze nekladou - dortík můžete ozdobit i vyšlehanou smetanou nebo čerstvými jahodami.

Dort za vysvědčení

Citrónová pirátská loď

Překvapte své potomky pirátskou lodí. Při ochutnávání okouzlí svěží citrónovou chutí, která vyvolává sny o tropickém ráji.

140 gramů rozehřátého másla
310 gramů moučkového cukru
6 vajec
500 gramů hladké mousky
2 prášky do pečiva
300 ml mléka
1 šťáva z biocitronu
Nastrouhaná kůra z biocitronu (místo citronu můžete použít i 2 limety nebo jeden menší pomeranč)
Kousek másla a trocha hrubé mouky na vysypání plechu
Ovocný džem

Na krém:
200 gramů lučiny
200 gramů měkkého tvarohu
100 gramů moučkového cukru
5 lžic tmavého holandského kakaa

Dort za vysvědčení

Postup:
Dort za vysvědčení1. Z vajec oddělte bílky a žloutky. Vymažte plech kouskem másla a vysypte hrubou moukou vyšší plech. V misce prošlehejte změklé máslo, cukr a 6 žloutků. Postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec dejte citronovou šťávu a kůru. V druhé misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a pomalu ho přidávejte k těstu.

Dort za vysvědčení2. Těsto nalijte do pekáče, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 40 minut při 130 stupních. Raději opatrně, aby vám těsto nevyběhlo a neudělalo bouli. Na konci můžete teplotu zvýšit na 150 stupňů, aby těsto na povrchu krásně zezlátlo.

Dort za vysvědčení3. Po upečení korpus nechte vychladnout a pak ho pokrájejte. Nejprve ho podélně rozřízněte na polovinu, z jedné strany pak z obou polovin odkrojte asi deseticentimetrový díl, který bude sloužit jako záď.

Dort za vysvědčení4. Větší díly korpusu na jedné straně seřízněte do špičky a spodní díl potřete džemem (k citronovému dortu se hodí třeba citronový nebo pomerančový). Džemem slepte k sobě i dva menší dílky, z nichž bude záď. Poté loď pomocí špejlí sestavte.

Dort za vysvědčení5. Vyšlehejte krém z lučiny, tvarohu, cukru a cukrářskou zdobičkou nazdobte zadní část paluby, případně okraje. Do krému poté přidejte kakao a nazdobte s ním zbytek lodi. Palubu poprašte barevným kokosem.

6. Kreativita má otevřená vrátka - z kulatých sušenek můžete udělat záchranné kruhy, z kousku marcipánu zase vytvarujte kotvu. My jsme na pirátskou loď posadili marcipánového krokodýla a opičku. Z miničokolády jsme udělali nástupní můstek, ze špejlí a potištěného papíru pak pirátské vlajky. Na jednu z nich můžete napsat třeba jméno vašeho milého potomka.

Dort za vysvědčení







Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.