Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte dort za vysvědčení: premiantům jedničku, dobrodruhům pirátskou loď

  5:19aktualizováno  5:19
I když vaše dítko zrovna nepatří mezi premianty, i tak si zaslouží odměnu za celoroční úsilí. Co takhle zkusit upéct dort? Inspirujte se naší mramorovou jedničkou pro ty správné jedničkáře a pirátskou lodí, na její palubě všechny děti odplují vstříc novým prázdninovým dobrodružstvím.

Dort za vysvědčení | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Mramorová jednička

Pro premianty se hodí elegantně nazdobená jednička, která ale překvapí veselým vnitřkem.

300 gramů hladké mouky
Prášek do pečiva
150 gramů cukru krupice
200 gramů másla
50 ml olivového oleje
4 vejce
200 + 50 ml mléka
125 gramů bílého jogurtu
2 lžičky cukrářského barviva (růžové)
30 gramů tmavé (holandské) kakao

Dort za vysvědčení

Postup:
Dort za vysvědčení1. Z lednice vyndejte máslo a nechte ho při pokojové teplotě změknout. Předehřejte troubu na 150 stupňů. V misce prošlehejte vejce, mléko, olivový olej, jogurt a měkké máslo. Přidejte k tomu cukr a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše pečlivě smíchejte.

Dort za vysvědčení2. Směs rozdělte do tří misek. Jednu neobarvujte, do druhé přidejte kakao a ještě asi 50 mililitrů mléka, aby obsah obou misek měl stejnou konzistenci. V třetí misce obarvěte těsto cukrářským barvivem. Barvivo (ať sypké či tekuté) přidávejte po malých dávkách, abyste získali ten správný odstín.

Dort za vysvědčení3. Hlubší plech vyložte pečícím papírem a postupně na něj nalívejte na různá místa po kouskách jednotlivě obarvená těsta. Plech pak v rukou lehce do stran pootáčejte, těsto steče i do krajů a barvy se lehce pomíchají. Pečte asi 60 minut při 150 stupních.

Dort za vysvědčení4. Vychladlý dort lehce potřete jahodovou marmeládou. Poté potáhněte rozváleným marcipánem nebo si připravte potahovou polevu z rozpuštěných růžových bonbonů marshmallow.

5. Plátky růží naložte zhruba na hodinu do směsi připravené z jednoho bílku, asi 50 gramů moučkového cukru a lžičky citronové šťávy. Položte je pak rovnoměrně na dort. Fantazii se ale meze nekladou - dortík můžete ozdobit i vyšlehanou smetanou nebo čerstvými jahodami.

Dort za vysvědčení

Citrónová pirátská loď

Překvapte své potomky pirátskou lodí. Při ochutnávání okouzlí svěží citrónovou chutí, která vyvolává sny o tropickém ráji.

140 gramů rozehřátého másla
310 gramů moučkového cukru
6 vajec
500 gramů hladké mousky
2 prášky do pečiva
300 ml mléka
1 šťáva z biocitronu
Nastrouhaná kůra z biocitronu (místo citronu můžete použít i 2 limety nebo jeden menší pomeranč)
Kousek másla a trocha hrubé mouky na vysypání plechu
Ovocný džem

Na krém:
200 gramů lučiny
200 gramů měkkého tvarohu
100 gramů moučkového cukru
5 lžic tmavého holandského kakaa

Dort za vysvědčení

Postup:
Dort za vysvědčení1. Z vajec oddělte bílky a žloutky. Vymažte plech kouskem másla a vysypte hrubou moukou vyšší plech. V misce prošlehejte změklé máslo, cukr a 6 žloutků. Postupně přidávejte mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec dejte citronovou šťávu a kůru. V druhé misce vyšlehejte z bílků tuhý sníh a pomalu ho přidávejte k těstu.

Dort za vysvědčení2. Těsto nalijte do pekáče, rovnoměrně rozetřete a pečte asi 40 minut při 130 stupních. Raději opatrně, aby vám těsto nevyběhlo a neudělalo bouli. Na konci můžete teplotu zvýšit na 150 stupňů, aby těsto na povrchu krásně zezlátlo.

Dort za vysvědčení3. Po upečení korpus nechte vychladnout a pak ho pokrájejte. Nejprve ho podélně rozřízněte na polovinu, z jedné strany pak z obou polovin odkrojte asi deseticentimetrový díl, který bude sloužit jako záď.

Dort za vysvědčení4. Větší díly korpusu na jedné straně seřízněte do špičky a spodní díl potřete džemem (k citronovému dortu se hodí třeba citronový nebo pomerančový). Džemem slepte k sobě i dva menší dílky, z nichž bude záď. Poté loď pomocí špejlí sestavte.

Dort za vysvědčení5. Vyšlehejte krém z lučiny, tvarohu, cukru a cukrářskou zdobičkou nazdobte zadní část paluby, případně okraje. Do krému poté přidejte kakao a nazdobte s ním zbytek lodi. Palubu poprašte barevným kokosem.

6. Kreativita má otevřená vrátka - z kulatých sušenek můžete udělat záchranné kruhy, z kousku marcipánu zase vytvarujte kotvu. My jsme na pirátskou loď posadili marcipánového krokodýla a opičku. Z miničokolády jsme udělali nástupní můstek, ze špejlí a potištěného papíru pak pirátské vlajky. Na jednu z nich můžete napsat třeba jméno vašeho milého potomka.

Dort za vysvědčení




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...



Najdete na iDNES.cz