Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Úhoř je oblíbenou pochoutkou Švédů

  16:02aktualizováno  16:02
Tajemná ryba, tak se někdy mluví o úhoři. Protože vypadá jako had, ale je to ryba. A ne ledajaká. Dorůstá délky až 1,5 metru (občas se vyskytnou i jedinci kolem dvou metrů). Na podzim opouští řeky a odplouvá se třít do moře. Pokud neuvízne v sítích rybářů v řekách či v Sargasovém moři, může se dožít i 40 let. Úhoř je oblíbená pochoutka v jižním Švédsku, kde ho připravují na řadu způsobů. Vyjma uzení a marinování je třeba úhoře před přípravou vždy stáhnout z kůže. Protože je to poměrně tučná ryba, používají Švédové před jídlem jako "stimul" pro žaludek vodku, nejlépe Absolut.
Úhoří polévka

400 g úhoře * 1 řapíkatý celer 1 bulva celeru * 3 mrkve * 2 petržele * cibule * bobkový list * sůl * bílý pepř * 01 l bílého suchého vína * 0,2 l smetany (33%) * mouka * máslo * 1 malá červená řepa * kopr * bílá veka * polévkové koření (aroma, vegeta) * 1 polévková lžíce kudrnky

Staženého úhoře vložíme spolu s mrkví, petrželí, bulvou celeru a cibulí do vody – asi 1 1,2 l. Osolíme, přidáme sůl, bobkový list, cibuli a víno. Vaříme na mírném ohni, až je úhoř měkký a maso se odlupuje od páteře. Úhoře i se zeleninou vyndáme, maso z něj obereme a odložíme stranou. Zeleninu nakrájíme na drobno a vrátíme zpět do polévky. Opraný řapíkatý celer nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 – 3 cm, přidáme do polévky a vaříme do měkka. Polévku svaříme asi na 1 l obsahu a lehce zahustíme máslovou jíškou. Dobře provaříme. Do hotové polévky přidáme nastrouhanou červenou řepu a smetanu. Již nevaříme. Dochutíme polévkovým kořením. Na talíře rozdělíme úhoří maso a zalijeme polévkou. Sypeme nasekanou kudrnkou a koprem. Přidáme krutonky z bílé veky opečené na másle.

Kövliho marinovaný úhoř

800 g úhoře * 1 menší bulva celeru * 2 mrkve * 2 petržele * 1 větší cibule * bobkový list * čerstvý tymián (asi 4 snítky) * 1 snítka rozmarýnu * 0,3 l bílého suchého vína (například ryzlink, MillerThurgau apod.) * 0,2 l bílého vinného octa * 0,5 l vody * sůl * máslo na opečení úhoře * 1 lžíce cukru * může být i čerstvý kopr (ale nemusí) * bílý mletý pepř * zakysaná smetana

Úhoře nakrájíme na špalíky dlouhé 5 až 8 centimetrů. Osolíme, přidáme bílý pepř a necháme zprudka opéci na másle (nesmí být propečený). Pak vložíme maso do vhodné nádoby a zalijeme marinádou z kořenové zeleniny. Na ni svaříme vodu, vinný ocet, suché bílé víno. Přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, bobkový list, celý bílý pepř a nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Převaříme a necháme zchladit. Úhoře naskládáme do vhodné nádoby a zalijeme marinádou. Mezi každou vrstvu vložíme tymián a rozmarýn. Chuť můžeme vylepšit několika snítkami kopru. Zatížíme a necháme marinovat 48 hodin. Podáváme s omáčkou z osolené zakysané smetany s čerstvým koprem a s tmavým chlebem. Pro tuto přípravu je vhodná i makrela.

Úhoř vařený v bílém víně

800 g úhoře * 1 větší bulva celeru * 1 řapíkatý celer * bobkový list * celý bílý pepř * sůl * petrželová nať * 0,4 l suchého bílého vína * voda

Úhoře naporcujeme na kousky asi o 100 g, osolíme, posypeme nastrouhaným celerem a nakrájeným řapíkatým celerem, přidáme koření a zalijeme bílým vínem a vodou v poměru 1:1, aby byl úhoř lehce potopen. Vaříme (ne varem!!) do měkka. Měkkého úhoře vyjmeme a zeleninu dovaříme do měkka. Teplého úhoře připravíme na talíře spolu se zeleninou a posypeme zelenou petrželkou. Podáváme se suchým vařeným bramborem a hořčicovo-medovou omáčkou.

Omáčka: 4 lžíce plnotučné hořčice * 1 lžíce dijonské hořčice * 4 lžíce medu * sůl * pár kapek citronové šťávy * 2 lžíce olivového oleje * 2 vrchovaté lžíce sekaného kopru

Vše dobře promícháme. Je-li omáčka ještě příliš ostrá a nakyslá, přidáme lžíci medu.

Autor:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.