Udělejte si sladké Velikonoce s tvarohovými a kynutými dezerty

  12:20
Bez sladké tečky by velikonoční tabule neměla ten správný punc oslav. Tentokrát jsme napekli lehké dezerty z tvarohu. Kromě toho s našimi recepty snadno zvládnete i takovou pekařskou zradu, jakou je kynuté těsto.
Kynutý věnec s rozmarýnem

Kynutý věnec s rozmarýnem | foto: Stockfood.cz

Jogurtový cheesecake

Příprava: 10 minut + 45 minut pečení + 60 minut chladnutí

* 400 g ricotty nebo lučiny
* 60 g třtinového cukru
* 4 vejce
* 400 g bílého smetanového jogurtu, např. choceňský
* 50 ml kokosového likéru
* trochu másla na vymazání formy

1. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů. V míse utřeme ricottu, vejce, cukr, vmícháme jogurt, kokosový likér. Vše vymícháme na hladký krém. Formu o objemu cca jeden litr vymažeme máslem nebo vypláchneme vodou a vyložíme potravinovou fólií vhodnou na pečení. Do připravené formy přelijeme jogurtovou směs.

2. Do pekáčku postavíme nádobu s krémem a kolem nalijeme vroucí vodu, aby sahala nejméně do poloviny. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Potom troubu vypneme a další hodinu necháme formu v zavřené troubě. Poté vyjmeme, necháme úplně vychladnout, přikryjeme a dáme ztuhnout do lednice. Opatrně vyklopíme na tác a podáváme.

Cheesecake s rozinkami

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 20 minut + 10 minut předpečení a pečení + 25-30 minut chlazení

Na podklad:
* 300 g máslových sušenek
* 100 g másla + trochu na vymazání

Na náplň:
* 600 g měkkého tvarohu plnotučného
* 200 ml zakysané smetany
* 4 vejce
* 50 g krupicového cukru
* 50 g rozinek
* 2 lžíce vanilkového likéru
* jemně strouhaná kůra z 1 bio citronu
* 1 lžíce citronové šťávy

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a dortovou formu vyložíme pečicím papírem a potřeme ho máslem. Dno formy zvenku dobře obalíme alobalem. Rozinky propláchneme teplou vodou,necháme okapat a namočíme do vanilkového likéru. Sušenky rozdrtíme válečkem v mikrotenovém sáčku. Rozpuštěné máslo smícháme se sušenkami a upěchujeme skleničkou s rovným dnem na dno formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 10 minut dozlatova.

2. Vyjmeme z trouby, teplotu snížíme na 160 stupňů a podklad necháme vychladnout. V míse prošleháme suroviny na náplň. Krém vlijeme na předpečený korpus, formu vložíme do pekáče s vroucí vodou, která by měla sahat asi do poloviny, a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme ve vodní lázni 25-30 minut. V pootevřené vypnuté troubě necháme dort chladnout asi hodinu. Vychladlý jej přetáhneme fólií a dáme ztuhnout nejlépe do druhého dne do lednice.

Cheesecake se sušenkami a čokoládou

Na formu o objemu 1 litr

Příprava: 15 minut + 35-40 minut pečení

* 250 g hranatých sušenek (např. bebe)
* 50 g másla
* 50 g mletých mandlí

Na náplň:
*
350 g plnotučného tvarohu
* 250 g mascarpone
* 100 g měkkého kozího sýra 
* 50 g cukru krupice
* 4 vejce
* 50 g rozinek

Na ozdobu:
*
bílá čokoládová poleva, hotový výrobek
* tmavá čokoládová poleva, hotový výrobek

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Formu vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Asi 150 g sušenek podrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem a mandlemi. Vše upěchujeme na dno formy a 10 min. předpečeme.

2. Teplotu snížíme na 160 stupňů. Suroviny na náplň promícháme. Část krému nalijeme na vychladlé těsto, proložíme sušenkami, opět zalijeme krémem a poklademe sušenkami. Končíme krémem.

3. Formu vložíme do pekáčku s vroucí vodou, která sahá asi do poloviny. Pečeme ve vodní lázni 25-30 minut. Dort necháme hodinu chladnout v pootevřené troubě. Potom vyjmeme a necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Cheesecake vyklopíme na tác, potáhneme bílou čokoládou a ozdobíme tmavou čokoládovou polevou. 

Tvarohový dort

Na dortovou formu o průměru 26 cm

Na těsto:
* 300 g hladké mouky
* 200 g másla nebo hery
* 100 g moučkového cukru
* 2 žloutky

Na náplň:
*
1 kg měkkého plnotučného tvarohu
* 5 vajec
* 200 ml smetany 33%
* 100 g třtinového cukru
* kůra ze 2 velkých citronů, bio
* 100 ml vaječného koňaku

Na dokončení:
* 200-250 ml zakysané smetany
* 50 g marcipánu
* 2 lžíce meruňkové zavařeniny
* marcipánové květy či jiné ozdoby

1. V míse hnětačem zpracujeme mouku, máslo, žloutky, cukr a špetku soli na těsto a dáme odležet. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a dvě stejně velké otevírací dortové formy vyložíme na dně pečicím papírem a potřeme máslem.

2. Těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme dvě kruhové placky. Obě těsta pečeme asi 15 minut dozlatova. Troubu stáhneme na 160 stupňů.

3. V míse prošleháme všechny suroviny na náplň na krém, nalijeme na těsto a pečeme 60 min. Vychladlý dort vyndáme z formy, povrch a boky potřeme kysanou smetanou. Na dort opatrně položíme druhý korpus a potřeme zavařeninou. Z marcipánu vyválíme pás kolem dortu a ozdobíme cukrovými květy či jinými ozdobami a dáme ztuhnout a odležet do chladničky.

Kynutý věnec s rozmarýnem

Na jeden věnec

Příprava: 40 minut + 2,5-3 hodiny kynutí + 30-35 minut pečení

* 500 g polohrubé mouky
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli
* kůra z citronu, bio
* 1 lžíce cukru krupice
* 150-200 ml vlažného mléka
* 150 g rozpuštěného másla
* 4 žloutky
* 50 g oloupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 1-2 lžíce rumu
* 1 vejce na potření
* 1 snítka rozmarýnu
* trochu hladké mouky na posypání těsta a moučkového cukru na poprášení

1. Do misky rozdrobíme droždí a rozmícháme je s lžící krupicového cukru na kašičku. Přilijeme vlažné mléko, vmícháme lžíci mouky a umícháme hladké těstíčko. Misku přikryjeme a necháme v teple vykynout. Rozinky spaříme horkou vodou, necháme okapat a zalijeme rumem. Mezitím smícháme prosátou mouku (trochu dáme stranou), moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Do směsi vlijeme kvásek, žloutky a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Přidáme rozinky a sekané mandle. Těsto dobře vypracujeme.

2. Když se těsto přestane lepit, přendáme ho na pomoučený vál a dále zpracováváme rukama a podle potřeby podsypáváme zbylou moukou, až vznikne hladké tužší těsto. Vypracované těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, překryjeme a necháme kynout v teplé místnosti.
Během kynutí těsto 2-3krát krátce propracujeme.

3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě nebo tři části a vyválíme z něj válečky, které spleteme do copu a spojíme do věnce. Přeneseme jej na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem, zapícháme do něj jehličky rozmarýnu a necháme znovu nakynout. V troubě předehřáté na 200-220 stupňů jej zprudka 5-10 minut zapékáme. Pak zmírníme teplotu na 170 stupňů a zvolna dopékáme, celkem to trvá 30-35 minut. Vychladlý věnec před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Velikonoční smetanové jidáše

Příprava:  1 hodina + 90 minut kynutí + 15-20 minut pečení

* 90 g másla
* 30 g cukru krupice
* 2 žloutky
* špetka najemno nastrouhané citronové kůry
* 1/2 vanilkového cukru
* špetka soli
* 10 g čerstvého droždí
* 250 g hladké mouky + trochu na poprášení
* 150 ml smetany 12%
* 1 vejce na potření 2-3 lžíce rozinek

Na cukrovou polevu:
*
1 bílek
* 100 g moučkového cukru
* pár kapek citronové šťávy

1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli, rozdrobené droždí, prosátou mouku a přilijeme smetanu. Těsto pořádně vypracujeme vařečkou nebo v robotu. Hotové těsto je hladké, nelepí a tvoří se v něm bubliny. Povrch lehce poprášíme hladkou moukou,přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout – nejméně hodinu.

2. Do těsta zapracujeme okapané spařené rozinky a těsto rozkrájíme na malé stejné kousky a vytvarujeme malé bochánky. Klademe je na vymazaný plech vyložený pečicím papírem, opět necháme vykynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 150-160 stupních přibližně 15-20 minut dozlatova, doba pečení záleží na velikosti bochánků. V misce umícháme prosátý moučkový cukr s bílkem a citronovou šťávou na hustou polevu. Vychladlé bochánky ozdobíme do kříže pramínkem cukrové polevy pomocí zdobicího sáčku nebo papírového kornoutku, necháme zaschnout a narovnáme na mísu. 

Zajíček s mandlemi

* 125 ml mléka
* 1/2 kostky droždí
* 100 g másla + trochu na vymazání formy
* 100 g moučkového cukru + trochu na poprášení
* 1 vejce + 2 žloutky
* 230 g hrubé mouky + trochu na vysypání formy
* špetka soli
* trochu strouhané citronové kůry
* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek

1. V misce rozmícháme vlažné mléko, droždí, dvě lžíce mouky a dvě lžíce cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce, žloutky, sůl a jemně nastrouhanou citronovou kůru vyšleháme do pěny a vlijeme vykynutý kvásek. Přidáme mouku, drobně nasekané mandle a propláchnuté rozinky a vypracujeme těsto. Několik mandlí a rozinek si necháme na oči a fousky. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka, v opačném případě trochu mouky.

2. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy kousek pod okraj a pečeme v předehřáté troubě na 160-170 stupňů asi hodinu. Mírně vychladlého zajíčka vyklopíme. Zbylými mandlemi a rozinkami jej dozdobíme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...