Doporučujeme

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Udělejte si mojito, daiquiri nebo piňa coladu doma. Naučíme vás to

  • 42
Míchané nápoje neboli koktejly – to je hit několika posledních sezon. Alkoholické i nealkoholické potěšení si můžete dopřát i doma. Budete se divit, jak snadné to může být.

KLASIKA I ABSOLUTNÍ NOVINKA S CHILLI PAPRIČKOU

Daiquiri

Jahodové daiquiri

* 4 cl bílého kubánského rumu
* 1 cl cointreau
* 2 cl limetové šťávy
* 2 cl citronové šťávy
* 1 cl jahodového sirupu.

OZDOBA:
čerstvá jahoda a kolečko limety nebo citronu

POSTUP:
Přísady rozmixujte s několika kostkami ledu.

Mojito

Mojito

* 5 cl bílého nebo zlatého rumu
* 1/2 limety
* 1 cl limetového sirupu
* 2 lžíce hnědého třtinového cukru
* 9-12 lístků máty

OZDOBA:
snítka máty

POSTUP:
Ve sklenici podrtíme nakrájenou limetu, rum, mátu a cukr, přidáme drcený led a dolijeme perlivou vodou.

Piňa colada

Piňa colada

* 4 cl bílého rumu
* 2 cl smetany
* 1 cl kokosového sirupu
* 14 cl ananasového džusu

OZDOBA:
skrojek a lístek ananasu

POSTUP:
Přísady protřepeme v šejkru s ledem, přecedíme do skla na pár kostek ledu a podáváme.

Charisma

Charisma

RECEPT NA CHARISMA PROZRADIL EXKLUZIVNĚ PRO ONU DNES ROMAN UHLÍŘ

* 2 cl Absolut Peppar
* 2 cl Bols Melon
* 2x stříknutí Angostury Bitter
* 8 cl brusinkového džusu

OZDOBA:
jahoda, chilli paprička, bazalkový list

POSTUP:
Promíchejte všechny ingredience v šejkru a servírujte do předchlazených skleniček, ozdobte a podávejte.

Barmanská latina

STRAINER: barové sítko
DASH: neboli střik označuje množství 0,25 cl
TWIST: tenký proužek citronové kůry vykrojený do spirály
CRUST: ozdobení sklenice například cukrem, kokosem nebo solí MUDDLER: drtítko na citrusové plody (např do mojita)
STRAIGHT UP: vychlazený nápoj servírovaný bez ledu

Počátky míchaných nápojů se nejčastěji spojují s prohibicí, která ve dvacátých letech panovala ve Spojených státech. Alkohol se s nealkoholickými nápoji sice kombinoval už dřív, ale právě v době, kdy byla pouhá konzumace alkoholického drinku trestána vězením, se naplno rozvinula. Alhohol se tenkrát míchal s kdečím, třeba s medem, zázvorovou limonádou – zkrátka se vším, co alespoň trochu teklo a co mělo tak silné aroma, že typická vůně alkoholu zůstala částečně skrytá před policejními raziemi.

Boom míchaných nápojů jako společenské události pak svět zažil v osmdesátých letech. Piňa Colada, suché martini, všemožné daiquiri – koktejly se pily všude, v barech, na diskotékách, v klubech. Jenže Česko bylo od západu oddělené železnou oponou, a tak se u nás drinky exotických názvů daly objednat jen v obzváště luxusních restauracích. A ostatní pili becherovku s tonikem, kolu s rumem, odvážnější si poroučeli smrtelný mix peprmintového likéru, griotky a rumu.

Kdo si myslí, že namíchat dobrý koktejl je úkol jen pro profesionála, toho vyvedeme z omylu. Malý domácí bar si může pořídit každý – začátečníkovi bude stačit šejkr, sítko a odměrka. Tohle poloprofesionální vybavení doporučuje také barman z Cloud 9 Sky&Lounge Baru v pražském hotelu Hilton Prague Roman Uhlíř. A nesmí chybět fantazie, i když ani s ní se to nesmí přehánět.

"Chce to kvalitní nealkoholické nápoje a nepřekombinovat variace," říká Roman Uhlíř a dodává: "Lidé také často doma do drinků nalijí zbytečně moc alkoholu a to výsledné chuti spíše uškodí."

Pro začátek si tedy připravte spíš jen pár základních surovin, i z nich už můžete vykouzlit poklad. Výhodou domácí přípravy koktejlů je především kreativita, kterou přináší. Upravit si totiž můžete výslednou chuť, když se zdá být drink příliš kyselý – klidně přidejte cukr nebo sirup, a když moc silný, klidně si ho nařeďte. I když příliš zasahovat do klasických receptur nedoporučuje ani Roman Uhlíř, který pro Cloud 9 vytvořil 9 nových drinků.

"Klasiku neměním, jen občas použiji kvalitnější destilát nebo vytvořím ‚new classic‘ a doplním chuť a vůni čerstvým ovocem." Pokud budete míchat koktejly z kvalitního alkoholu a nevystřídáte jich za večer příliš, garantujeme, že vás hlava druhý den bolet nemusí. Kdysi byl totiž koktejl něco jako zákusek, a kdo by jedl celý dort?  


  • Vybrali jsme pro Vás