Udělejte si doma zmrzlinové hody

  0:42
Ta správná zmrzlina se na jazyku jen rozplyne. Připravte si podle našich receptů nejlepší domácí dobroty z čerstvých surovin.

Jogurtová zmrzlina s třešněmi | foto: In Images


Jogurtová zmrzlina s třešněmi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 4 hodiny mražení

* 350 ml smetany na šlehání
* 150 g hustého bílého jogurtu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 g hořké kvalitní čokolády
* 100 g třešní + trochu k podávání
* 50 ml griotky
* oplatky nebo trubičky k podávání

1. Třešně omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a v misce promícháme s griotkou.

2. Čokoládu nahrubo nastrouháme a vychladíme. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem téměř dotuha, vmícháme jogurt s moučkovým cukrem a promícháme. Nakonec zapracujeme čokoládu a vyždímané a okapané třešně. Směs přendáme do kovové misky a dáme mrazit.

3. Krém každou půlhodinu promícháme vidličkou, aby hmota rovnoměrně zmrzla a netvořily se krystalky ledu. Mražení trvá celkem asi 4 hodiny. Nakonec nožem vmícháme pár tahy griotku z marinovaných třešní.

4. Z hotové zmrzliny vytvarujeme lžící na zmrzlinu nebo kleštěmi kopečky a podáváme se sladkými trubičkami a zdobené třešněmi.


Zmrzlinový salon ve Vídni

Vědci z vídeňské univerzity nedávno zjistili, že zmrzlina má antistresové účinky, takže její konzumace přispívá k dobré náladě. Vídeňané o tom vědí své, v pojídání mražené laskominy patří mezi evropskou špičku. Najdete tam hned několik zmrzlinových salonů, které stojí za to navštívit.

Jedničkou je salon Tichy, jemuž slávu přinesly zmrzlinové knedlíky Eis-Marillenknödel. Kopečky vanilkové zmrzliny s meruňkovou marmeládou z Wachau a posypané mletými lískovými ořechy a práškovým cukrem se už brzy po svém vzniku staly kulinářskou senzací a Kurtu Tichemu přinesly přezdívku Zmrzlinový baron. Dostali jste chuť? Tak zavítejte do čtvrti Favoriten na Reumannplatz č. 13.

Čokoládová a vanilková zmrzlina

PRO 8-10 OSOB

Příprava: 60 minut + doba na mražení

* 250 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 250 ml smetany na šlehání
* 4 – 5 žloutků
* 150 g moučkového cukru

Na čokoládovou zmrzlinu:
* 500 ml mléka
* 120 g moučkového cukru
* 4 žloutky
* 150 g hořké kvalitní čokolády + trochu k podávání
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce vody
* oplatky nebo trubičky k podávání

1. Mléko na vanilkovou zmrzlinu svaříme s rozpůleným vanilkovým luskem a necháme vychladnout. Semínka z vanilky vyškrábneme zpět do mléka. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, zašleháme mléko, přilijeme smetanu a šleháme metličkami ve vodní lázni nad párou do zhoustnutí. Směs mícháme a necháme vychladnout, propasírujeme přes jemné síto, přendáme do zmrzlinového strojku nebo kovové misky a dáme zmrazit.

2. Do misky nalámeme téměř celou čokoládu, asi 20 g nastrouháme nahrubo a dáme zmrazit. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni společně se 2 lžícemi vody a vanilkovým cukrem. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem a mlékem na hustý krém. Odstavíme z ohně, vmícháme rozpuštěnou čokoládu, promícháme a propasírujeme přes jemné síto. Do vychladlé směsi přidáme ztuhlou čokoládu a zmrazíme nejlépe ve zmrzlinovém strojku podle návodu na obalu.

3. Před podáváním necháme obě zmrzliny povolit, zmrzlinovou lžící nebo kleštěmi vytvarujeme kopeček vanilkové zmrzliny, zarovnáme nožem a stejně tak vykrojíme druhou čokoládovou polokouli. Obě poloviny spojíme k sobě.

Smetanová zmrzlina s jahodami

PRO 4 – 6 OSOB

Příprava: 40 minut + 4 hodiny mražení

* 5 žloutků
* 180 g moučkového cukru
* 200 ml smetany na šlehání
* 400 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 200 – 250 g jahod
* trubičky nebo oplatky k podávání

1. Do kotlíku nebo větší mísy vhodné na vodní lázeň dáme žloutky, cukr, smetanu, mléko a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku.

2. Kotlík postavíme na hrnec s vroucí vodou a nad párou šleháme do zhoustnutí, dokud krém nedrží na metle. Odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Nakonec hmotu propasírujeme přes jemné síto a za pravidelného promíchávání zmrazíme ve zmrzlinovém strojku podle návodu nebo v kovové misce v mrazničce. Jahody očistíme a část jich nakrájíme na tenké plátky, zbytek si necháme na ozdobu.

3. Když je zmrzlina téměř tuhá, vmícháme plátky jahod a domrazíme. Podáváme s oplatkami a zbylými jahodami.


TIP
Hotovou zmrzlinu můžeme skladovat v mrazničce při –18 stupních až 3 měsíce, před porcováním ji necháme povolit v ledničce.


Meruňková zmrzlina

PRO 4 – 6 OSOB

Příprava: 30 minut + 4 hodiny mražení

* 500 g meruněk, vypeckovaných
* 120 g moučkového cukru
* 100 ml meruňkového 100% džusu
* 200 ml smetany na šlehání

1. Meruňky překrájíme, vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a podlijeme asi 3 lžícemi vody. Dusíme je do změknutí a pak je rozmixujeme a prolisujeme.

2. Protlak promícháme s meruňkovým džusem a do polotuha ušlehanou smetanou. Ještě jednou promícháme nebo promixujeme a přendáme do kovové misky nebo zmrzlinového strojku. Směs dáme mrazit. Při použití misky každou půlhodinu hmotu promícháme, celkem mražení trvá asi 4 hodiny.

3. Hotovou zmrzlinu před podáváním přendáme do ledničky a potom trochu povolenou zmrzlinu naporcujeme a podáváme.


TIP
Mrazíte-li zmrzlinu v mrazničce, seškrabujte ji postupně ze stěn a dna asi po půlhodině teplým příborovým nožem nebo vidličkou a celý obsah takto opakovaně promíchávejte nebo prošlehávejte do úplného zmražení. Před podáváním ji nechte chvíli v ledničce, jinak je příliš tvrdá a špatně se porcuje.


Kávová smetanová zmrzlina

PRO 6 OSOB

Příprava: 40 minut + 4 hodiny mražení

* 50 g mleté kávy
* 400 ml mléka
* 400 ml smetany na šlehání
* 7 žloutků
* 230 g moučkového cukru
* 2 lžíce kávového likéru
* kávová zrnka na ozdobu ( i v čokoládě)
* trubičky a oplatky k podávání

1. Čerstvě mletou kávu zalijeme horkým mlékem, zakryjeme poklicí a necháme asi půlhodinu stát. Poté ji přecedíme přes kávový filtr. Ve velké míse nebo kotlíku ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přilijeme mléčnou kávu a smetanu a metličkou šleháme ve vodní lázni nad párou (mísu postavíme na hrnec s vroucí vodou) do zhoustnutí.

2. Hustou směs přecedíme přes jemné sítko a dochutíme kávovým likérem, promícháme a dáme zmrazit do zmrzlinového strojku nebo do kovové misky do mrazničky. Zmrzlinu před podáváním necháme povolit, potom porcujeme a servírujeme s oplatkami a kávovými zrnky.


TIP
Rychlejší verzi zmrzliny můžete připravit z instantní kávy. Asi 3 lžíce rozpustné kávy zalijte teplým mlékem a dokončete stejným způsobem, mléko s kávou nemusíte samozřejmě cedit.


Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...