Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte si doma zmrzlinové hody

  0:42aktualizováno  0:42
Ta správná zmrzlina se na jazyku jen rozplyne. Připravte si podle našich receptů nejlepší domácí dobroty z čerstvých surovin.

Jogurtová zmrzlina s třešněmi | foto: In Images


Jogurtová zmrzlina s třešněmi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 4 hodiny mražení

* 350 ml smetany na šlehání
* 150 g hustého bílého jogurtu
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 g hořké kvalitní čokolády
* 100 g třešní + trochu k podávání
* 50 ml griotky
* oplatky nebo trubičky k podávání

1. Třešně omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a v misce promícháme s griotkou.

2. Čokoládu nahrubo nastrouháme a vychladíme. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem téměř dotuha, vmícháme jogurt s moučkovým cukrem a promícháme. Nakonec zapracujeme čokoládu a vyždímané a okapané třešně. Směs přendáme do kovové misky a dáme mrazit.

3. Krém každou půlhodinu promícháme vidličkou, aby hmota rovnoměrně zmrzla a netvořily se krystalky ledu. Mražení trvá celkem asi 4 hodiny. Nakonec nožem vmícháme pár tahy griotku z marinovaných třešní.

4. Z hotové zmrzliny vytvarujeme lžící na zmrzlinu nebo kleštěmi kopečky a podáváme se sladkými trubičkami a zdobené třešněmi.


Zmrzlinový salon ve Vídni

Vědci z vídeňské univerzity nedávno zjistili, že zmrzlina má antistresové účinky, takže její konzumace přispívá k dobré náladě. Vídeňané o tom vědí své, v pojídání mražené laskominy patří mezi evropskou špičku. Najdete tam hned několik zmrzlinových salonů, které stojí za to navštívit.

Jedničkou je salon Tichy, jemuž slávu přinesly zmrzlinové knedlíky Eis-Marillenknödel. Kopečky vanilkové zmrzliny s meruňkovou marmeládou z Wachau a posypané mletými lískovými ořechy a práškovým cukrem se už brzy po svém vzniku staly kulinářskou senzací a Kurtu Tichemu přinesly přezdívku Zmrzlinový baron. Dostali jste chuť? Tak zavítejte do čtvrti Favoriten na Reumannplatz č. 13.

Čokoládová a vanilková zmrzlina

PRO 8-10 OSOB

Příprava: 60 minut + doba na mražení

* 250 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 250 ml smetany na šlehání
* 4 – 5 žloutků
* 150 g moučkového cukru

Na čokoládovou zmrzlinu:
* 500 ml mléka
* 120 g moučkového cukru
* 4 žloutky
* 150 g hořké kvalitní čokolády + trochu k podávání
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce vody
* oplatky nebo trubičky k podávání

1. Mléko na vanilkovou zmrzlinu svaříme s rozpůleným vanilkovým luskem a necháme vychladnout. Semínka z vanilky vyškrábneme zpět do mléka. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, zašleháme mléko, přilijeme smetanu a šleháme metličkami ve vodní lázni nad párou do zhoustnutí. Směs mícháme a necháme vychladnout, propasírujeme přes jemné síto, přendáme do zmrzlinového strojku nebo kovové misky a dáme zmrazit.

2. Do misky nalámeme téměř celou čokoládu, asi 20 g nastrouháme nahrubo a dáme zmrazit. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni společně se 2 lžícemi vody a vanilkovým cukrem. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem a mlékem na hustý krém. Odstavíme z ohně, vmícháme rozpuštěnou čokoládu, promícháme a propasírujeme přes jemné síto. Do vychladlé směsi přidáme ztuhlou čokoládu a zmrazíme nejlépe ve zmrzlinovém strojku podle návodu na obalu.

3. Před podáváním necháme obě zmrzliny povolit, zmrzlinovou lžící nebo kleštěmi vytvarujeme kopeček vanilkové zmrzliny, zarovnáme nožem a stejně tak vykrojíme druhou čokoládovou polokouli. Obě poloviny spojíme k sobě.

Smetanová zmrzlina s jahodami

PRO 4 – 6 OSOB

Příprava: 40 minut + 4 hodiny mražení

* 5 žloutků
* 180 g moučkového cukru
* 200 ml smetany na šlehání
* 400 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 200 – 250 g jahod
* trubičky nebo oplatky k podávání

1. Do kotlíku nebo větší mísy vhodné na vodní lázeň dáme žloutky, cukr, smetanu, mléko a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku.

2. Kotlík postavíme na hrnec s vroucí vodou a nad párou šleháme do zhoustnutí, dokud krém nedrží na metle. Odstavíme z ohně a mícháme do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Nakonec hmotu propasírujeme přes jemné síto a za pravidelného promíchávání zmrazíme ve zmrzlinovém strojku podle návodu nebo v kovové misce v mrazničce. Jahody očistíme a část jich nakrájíme na tenké plátky, zbytek si necháme na ozdobu.

3. Když je zmrzlina téměř tuhá, vmícháme plátky jahod a domrazíme. Podáváme s oplatkami a zbylými jahodami.


TIP
Hotovou zmrzlinu můžeme skladovat v mrazničce při –18 stupních až 3 měsíce, před porcováním ji necháme povolit v ledničce.


Meruňková zmrzlina

PRO 4 – 6 OSOB

Příprava: 30 minut + 4 hodiny mražení

* 500 g meruněk, vypeckovaných
* 120 g moučkového cukru
* 100 ml meruňkového 100% džusu
* 200 ml smetany na šlehání

1. Meruňky překrájíme, vložíme do kastrolu, zasypeme cukrem a podlijeme asi 3 lžícemi vody. Dusíme je do změknutí a pak je rozmixujeme a prolisujeme.

2. Protlak promícháme s meruňkovým džusem a do polotuha ušlehanou smetanou. Ještě jednou promícháme nebo promixujeme a přendáme do kovové misky nebo zmrzlinového strojku. Směs dáme mrazit. Při použití misky každou půlhodinu hmotu promícháme, celkem mražení trvá asi 4 hodiny.

3. Hotovou zmrzlinu před podáváním přendáme do ledničky a potom trochu povolenou zmrzlinu naporcujeme a podáváme.


TIP
Mrazíte-li zmrzlinu v mrazničce, seškrabujte ji postupně ze stěn a dna asi po půlhodině teplým příborovým nožem nebo vidličkou a celý obsah takto opakovaně promíchávejte nebo prošlehávejte do úplného zmražení. Před podáváním ji nechte chvíli v ledničce, jinak je příliš tvrdá a špatně se porcuje.


Kávová smetanová zmrzlina

PRO 6 OSOB

Příprava: 40 minut + 4 hodiny mražení

* 50 g mleté kávy
* 400 ml mléka
* 400 ml smetany na šlehání
* 7 žloutků
* 230 g moučkového cukru
* 2 lžíce kávového likéru
* kávová zrnka na ozdobu ( i v čokoládě)
* trubičky a oplatky k podávání

1. Čerstvě mletou kávu zalijeme horkým mlékem, zakryjeme poklicí a necháme asi půlhodinu stát. Poté ji přecedíme přes kávový filtr. Ve velké míse nebo kotlíku ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přilijeme mléčnou kávu a smetanu a metličkou šleháme ve vodní lázni nad párou (mísu postavíme na hrnec s vroucí vodou) do zhoustnutí.

2. Hustou směs přecedíme přes jemné sítko a dochutíme kávovým likérem, promícháme a dáme zmrazit do zmrzlinového strojku nebo do kovové misky do mrazničky. Zmrzlinu před podáváním necháme povolit, potom porcujeme a servírujeme s oplatkami a kávovými zrnky.


TIP
Rychlejší verzi zmrzliny můžete připravit z instantní kávy. Asi 3 lžíce rozpustné kávy zalijte teplým mlékem a dokončete stejným způsobem, mléko s kávou nemusíte samozřejmě cedit.


Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.