Doporučujeme

Jestli si chcete doma udělat pořádnou Itálii, měli byste používat při vaření originální suroviny.

Jestli si chcete doma udělat pořádnou Itálii, měli byste používat při vaření originální suroviny. | foto: La Bottega di Finestra

Udělejte si doma Itálii. Kam se vydat pro pravé italské sýry nebo vína

  • 77
V mnoha domácnostech se za italské jídlo pokládají špagety s kečupem a pizza z mrazáku. Jenže jestli chcete zažít skutečnou chuť Středomoří, poohlédněte se po skutečně pravých italských surovinách. Ideálně čerstvých, vyzkoušených, třeba od menších výrobců, ale o to autentičtějších a chuťově bohatších.

Maso jako dort

Za italskými potravinami, lahůdkami a víny se můžete vypravit třeba do nedávno otevřené prodejny La Bottega di Finestra v Platnéřské ulici v Praze. K sehnání je tu vše, co pro domácí přípravu pravého italského jídla budete potřebovat (od olivového oleje, přes koření, sýry, uzeniny, domácí těstoviny nebo sušená rajčata až po kvalitní vína od prověřených italských vinařů), ale najdete zde i unikátní box na zrání masa.

Součástí obchodu je také příjemné bistro, kde můžete rychle poobědvat, nebo naopak dlouze a klidně posnídat. Za ochutnání jistě stojí zdejší specialita Benediktské vejce nebo vynikající káva Giani Frasi tradičně pražená v přímém ohni.

Domenico Celli při porcování masa.

Co ochutnat: Dvorním dodavatelem certifikovaného stařeného masa pro tuto prodejnu je italský řezník a chovatel plemene Marchigiana Domenico Celli, který do obchodu dodává i skvělou šunku "mandolína". Také tu můžete koupit čerstvé domácí pečivo od pekaře Mimmo z jihoitalské Altamury nebo dezerty cukráře Danila.

Bohatý sortiment italských delikates nabízí už pět let také sesterská prodejna La Bottega di Aromi v pražské Mánesově ulici, kde seženete čerstvé těstoviny, ryby, maso, oleje, koření nebo vína z různých oblastí Apeninského poloostrova.

Království sýrů

O tom, že vynikající italské sýry se dají vyrábět i v České republice z mléka od českých krav už mnoho let přesvědčuje produkce sýrárny Orrero z Litovle. Ze zdejších sýrů je asi nejproslulejší tvrdý dlouhozrající sýr Gran Moravia, který je jakýmsi "českým parmazánem", za ochutnání ale stojí také třeba polotvrdý sýr Verena nebo vynikající čerstvé máslo.

Všechny zmíněné mléčné dobroty seženete ve specializovaných prodejnách s názvem La Formaggeria, které najdete v Brně, Ostravě, Olomouci nebo Hradci Králové, 9. března se navíc otevírá další "sýrárna", a to v Českých Budějovicích. Tam všude koupíte nejen sýry, ale také další italské potraviny jako pesto, těstoviny, uzeniny, vína nebo těsto na pizzu.

Obchod La Formaggeria nenabízí jen sýry, ale také italské víno a lahůdky.

Co ochutnat: Novinkou je čerstvá ricotta, jemný syrovátkový sýr, který je pro nízký obsah tuku a dobrou stravitelnost oblíbený zejména u vyznavačů zdravého životního stylu. "Jeden den se vyrobí z českého mléka podle italské receptury, v noci se zchladí a druhý den už ho najdete v prodejnách," prozrazuje Claudio La Carbonara ze sýrárny Orrero. "Tuto ricottu nikde jinde nekoupíte a musím říct, že je o ni opravdu velký zájem," dodává.

Grappa, vína i mozzarella

Skutečně nepřeberné množství italských lahůdek a nápojů najdete i v pražských obchodech Wine Food Market. Například vína zde prodávaná pocházejí ze 30 různých italských vinařství od malých rodinných až po šlechtické. Každý týden sem z Itálie putuje přes 200 druhů sýrů, salámů a šunek, 150 typů těstovin nebo 100 druhů oliv.

Součástí prodejny ve Strakonické ulici je kromě bistra a pekárny také originální tržnice s neobvyklou atmosférou, kde pořídíte čerstvou zeleninu, ovoce, maso, ryby nebo mořské plody, ale také něco teplého na zub od sicilských kuchařů či vynikající italskou kávu.

V tržnici Wine Food Market můžete nakupovat i ochutnávat dobroty z celé Itálie. Baštu vám před očima připraví třeba sicilský kuchař.

Díky zajímavému architektonickému návrhu těžícímu z původní podoby budovy sem nikdy neprší.

Co ochutnat: Jedním ze zlatých hřebů zdejší nabídky jsou jednodruhové grappy vyráběné malou rodinnou firmou Nonino, které jsou považovány za jedny z nejlepších grapp na světě. Například Grappa cru Picolit 50° Nonino byla zařazena mezi 10 nejlepších alkoholů na světě, tedy je z těch, které prostě musíte alespoň jednou za život ochutnat.

Za vyzkoušení stojí rovněž třeba Mozzarella di Bufala Campana od výrobce San Salvatore, která zvítězila v prestižní italské soutěži Sýr roku 2011 každoročně vyhlašované v rámci potravinářského veletrhu Il Bonta.


  • Vybrali jsme pro Vás