Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Učíme se nakládat okurky i jinou zeleninu

  0:03aktualizováno  0:03
Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem, o rychlokvaškách nemluvě. Do sladkokyselého nálevu ale můžete naložit i jinou zeleninu.

Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulí | foto: Stockfood.cz

Kořeněné sterilované okurkyKořeněné sterilované okurky

Příprava: 60 minut + 20 minut sterilování

Na asi 4-5 sklenic po 0,7 l

* 1,5-2 kg okurek (5-7 cm)
* 900 ml vody
* 250 ml octa 8%
* 35 g soli
* 31 tbl. sacharinu
* 5cm kousek křenu
* 10 stroužků česneku
* 5 lžiček hořčičného semínka
* 5 ks hřebíčku
* 15 celých pepřů
* 15 kuliček nového koření
* 5 bobkových listů
* svazek kopru
* 2-3 cibule
* kousek celeru

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme.

2. V hrnci svaříme vodu s octem a solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme zchladnout.

3. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kousek oloupaného celeru, plátky cibule a dva stroužky oloupaného česneku. Přidáme lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 celé pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a okurky proložíme snítkami kopru.

4. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 stupňů 20 minut od doby, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.

Tip
Dno sklenic můžete vyložit křenovým listem a okurky můžete proložit navíc snítkou estragonu, přidat kolečka mrkve a sacharin nahradit cukrem.

Okurkové řezy ve vinném octěOkurkové řezy ve vinném octě

Příprava: 40 minut + doba na nasolení

Na asi 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 2 kg polních nebo salátových okurek
* 1 l bílého vinného octa
* cukr dle chuti
* sůl
* 2 lžičky hořčičných semínek
* 2 cibule na plátky nebo proužky
* 4 snítky kopru

1. Okurky dobře omyjeme, nakrájíme na podélné řezy a zbavíme jader. Řezy dobře nasolíme a necháme v porcelánové míse uležet do druhého dne.

2. Cibuli nakrájíme na plátky nebo proužky a svaříme s octem a cukrem. Nálev můžeme i přisolit. Z okurek slijeme vodu, naskládáme je do sklenic, proložíme koprem a zalijeme je vařícím vinným octem s cibulí a kořením, aby byly potopené až po okraj.

3. Zavíčkujeme suchými vyvařenými víčky a otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Necháme úplně vychladnout a uchováme v chladu. Nechte uležet 10-14 dní a konzumujte.

Tip
U mladších okurek s malými semeny nemusíte semínka odstraňovat. U větších a starších okurek lžící seškrábněte měkkou dužinu i se semeny a slupku oloupejte.

Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulíSladkokyselé okurky s česnekem a cibulí

Příprava: 45 minut + doba na vychladnutí

Na 3 kg nakládaných okurek (asi 9 sklenic o obsahu 0,75 l)

* 3 kg menších okurek
* 100 g křenu
* 1 hlavička česneku
* 1 cibule
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 3 bobkové listy
* 1 lžička celého pepře
* 5 kuliček nového koření
* 170 g cukru
* 70 g soli
* 600 ml octa 8%
* svazek kopru

1. Okurky namočíme ve studené vodě, vydrbeme kartáčkem a opláchneme. Poté je propícháme na několika místech vidličkou.

2. Do velkého hrnce dáme vařit dva litry vody, přidáme celé koření, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr, sůl a uvedeme k varu.

3. Přilijeme ocet, vložíme okurky a mírným varem vaříme asi 5 minut. Vypneme a necháme v nálevu vychladnout. Potom okurky slijeme, narovnáme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme a dále uchováme v chladu.

4. Takto připravené okurky můžeme rovnou po vychladnutí konzumovat. Chcete-li je dále skladovat, zalijte okurky ve sklenicích znovu horkým nálevem.

Nakládačky s červenou cibulíNakládačky s červenou cibulí

Příprava: 60 minut + 20 minut sterilování

Na 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg malých okurek
* 2 červené cibule
* 1 hlavička česneku
* 1 lžíce celého pepře
* 12 kuliček nového koření
* 4 snítky kopru
* 4 snítky estragonu
* 1 l vody + 0,5 l octa 8%
* 40 g soli

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody a potom důkladně omyjeme kartáčkem a opláchneme. Kolečka nakrájené cibule a okurky co nejtěsněji napěchujeme do sklenic.

2. Během skládání je prokládáme plátky oloupaného česneku, celým kořením, koprem a estragonem.

3. Vodu se solí a octem svaříme na nálev a přelijeme jím okurky tak, aby byly potopené a nálev sahal asi 1 cm pod okraj. Uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80 až 85 stupňů 20 minut.

Tip
Okurky můžete před vložením do sklenic propíchat vidličkou, zalít vařícím nálevem s přísadou konzervačních látek, např. Deko, uzavřít a nechat uležet. Pokud použijete na nálev přípravky bez konzervačních látek, raději je i sterilujte.

Pikantní fazolové luskyPikantní fazolové lusky

Příprava: 20 minut + 40 minut sterilování

Na asi 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg fazolkových lusků (žluté i zelené)
* 1 hlavička česneku
* hrst kopru
* 1 lžíce celého pepře
* 1 l vody
* 0,25 l octa 8%
* 70 g cukru
* 30 g soli

1. Fazolové lusky omyjeme, seřízneme stopky a špičky a stáhneme vlákno.

2. Do sklenic narovnáme střídavě žluté a zelené lusky, proložíme česnekem, pepřem a zalijeme vroucím nálevem 1 cm pod okraj.

3. Sterilujeme 40 minut při mírném varu.

Zelenina ve sladkokyselém nálevuZelenina ve sladkokyselém nálevu

Příprava: 30 minut + asi 15 minut sterilování + doba na uležení

Na asi 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 1 kg cherry rajčátek
* 600 g salátových okurek
* 400 g malých cibulek
* 1 hlavička česneku
* svazek bylinek
* 8 menších bobkových listů
* 4 kuličky nového koření
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 1 lžíce celého pepře

Na nálev:
* 700 ml vody
* 50 g cukru krupice
* 30 g soli
* 300 ml vinného bílého octa

1. Rajčata, okurky a bylinky omyjeme a osušíme. Cibulky a česnek oloupeme. Okurky nakrájíme na příčné plátky vroubkovaným nožem.

2. V hrnci svaříme vodu, cukr, sůl a ocet na nálev. Do zavařovacích sklenic naskládáme v jedné vrstvě rajčátka, pokračujeme vrstvou okurek, potom cibulek, přidáme několik stroužků česneku, opět naskládáme vrstvu okurek a sklenici doplníme rajčaty.

3. Zeleninu při plnění do sklenic lehce pěchujeme a prokládáme bylinkami, kořením a hořčičným semínkem.

4. Naplněné sklenice zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, ale tak, aby byla zelenina potopená, uzavřeme víčky a sterilujeme ve vodní lázni 15 minut při 85-90 stupních. Aby byly nakládané lilky opravdovou chuťovou bombou, vybírejte ty o průměru 5 až 8 cm, nepříliš měkké, s lesklou, hladkou slupkou beze skvrn a s jasně zeleným stonkem i čepičkou. Přerostlé a přestárlé kusy totiž bývají vodnaté a hořké.

Autoři:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.