Učíme se nakládat okurky i jinou zeleninu

  0:03
Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem, o rychlokvaškách nemluvě. Do sladkokyselého nálevu ale můžete naložit i jinou zeleninu.
Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulí

Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulí | foto: Stockfood.cz

Kořeněné sterilované okurkyKořeněné sterilované okurky

Příprava: 60 minut + 20 minut sterilování

Na asi 4-5 sklenic po 0,7 l

* 1,5-2 kg okurek (5-7 cm)
* 900 ml vody
* 250 ml octa 8%
* 35 g soli
* 31 tbl. sacharinu
* 5cm kousek křenu
* 10 stroužků česneku
* 5 lžiček hořčičného semínka
* 5 ks hřebíčku
* 15 celých pepřů
* 15 kuliček nového koření
* 5 bobkových listů
* svazek kopru
* 2-3 cibule
* kousek celeru

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody a pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme.

2. V hrnci svaříme vodu s octem a solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme zchladnout.

3. Do sklenic naskládáme omyté okurky a do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kousek oloupaného celeru, plátky cibule a dva stroužky oloupaného česneku. Přidáme lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 celé pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a okurky proložíme snítkami kopru.

4. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 stupňů 20 minut od doby, kdy teplota dosáhne 60 stupňů.

Tip
Dno sklenic můžete vyložit křenovým listem a okurky můžete proložit navíc snítkou estragonu, přidat kolečka mrkve a sacharin nahradit cukrem.

Okurkové řezy ve vinném octěOkurkové řezy ve vinném octě

Příprava: 40 minut + doba na nasolení

Na asi 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 2 kg polních nebo salátových okurek
* 1 l bílého vinného octa
* cukr dle chuti
* sůl
* 2 lžičky hořčičných semínek
* 2 cibule na plátky nebo proužky
* 4 snítky kopru

1. Okurky dobře omyjeme, nakrájíme na podélné řezy a zbavíme jader. Řezy dobře nasolíme a necháme v porcelánové míse uležet do druhého dne.

2. Cibuli nakrájíme na plátky nebo proužky a svaříme s octem a cukrem. Nálev můžeme i přisolit. Z okurek slijeme vodu, naskládáme je do sklenic, proložíme koprem a zalijeme je vařícím vinným octem s cibulí a kořením, aby byly potopené až po okraj.

3. Zavíčkujeme suchými vyvařenými víčky a otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Necháme úplně vychladnout a uchováme v chladu. Nechte uležet 10-14 dní a konzumujte.

Tip
U mladších okurek s malými semeny nemusíte semínka odstraňovat. U větších a starších okurek lžící seškrábněte měkkou dužinu i se semeny a slupku oloupejte.

Sladkokyselé okurky s česnekem a cibulíSladkokyselé okurky s česnekem a cibulí

Příprava: 45 minut + doba na vychladnutí

Na 3 kg nakládaných okurek (asi 9 sklenic o obsahu 0,75 l)

* 3 kg menších okurek
* 100 g křenu
* 1 hlavička česneku
* 1 cibule
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 3 bobkové listy
* 1 lžička celého pepře
* 5 kuliček nového koření
* 170 g cukru
* 70 g soli
* 600 ml octa 8%
* svazek kopru

1. Okurky namočíme ve studené vodě, vydrbeme kartáčkem a opláchneme. Poté je propícháme na několika místech vidličkou.

2. Do velkého hrnce dáme vařit dva litry vody, přidáme celé koření, oloupané a rozpůlené stroužky česneku, na plátky nakrájený křen, oloupanou a na klínky nakrájenou cibuli, cukr, sůl a uvedeme k varu.

3. Přilijeme ocet, vložíme okurky a mírným varem vaříme asi 5 minut. Vypneme a necháme v nálevu vychladnout. Potom okurky slijeme, narovnáme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme a dále uchováme v chladu.

4. Takto připravené okurky můžeme rovnou po vychladnutí konzumovat. Chcete-li je dále skladovat, zalijte okurky ve sklenicích znovu horkým nálevem.

Nakládačky s červenou cibulíNakládačky s červenou cibulí

Příprava: 60 minut + 20 minut sterilování

Na 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg malých okurek
* 2 červené cibule
* 1 hlavička česneku
* 1 lžíce celého pepře
* 12 kuliček nového koření
* 4 snítky kopru
* 4 snítky estragonu
* 1 l vody + 0,5 l octa 8%
* 40 g soli

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody a potom důkladně omyjeme kartáčkem a opláchneme. Kolečka nakrájené cibule a okurky co nejtěsněji napěchujeme do sklenic.

2. Během skládání je prokládáme plátky oloupaného česneku, celým kořením, koprem a estragonem.

3. Vodu se solí a octem svaříme na nálev a přelijeme jím okurky tak, aby byly potopené a nálev sahal asi 1 cm pod okraj. Uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80 až 85 stupňů 20 minut.

Tip
Okurky můžete před vložením do sklenic propíchat vidličkou, zalít vařícím nálevem s přísadou konzervačních látek, např. Deko, uzavřít a nechat uležet. Pokud použijete na nálev přípravky bez konzervačních látek, raději je i sterilujte.

Pikantní fazolové luskyPikantní fazolové lusky

Příprava: 20 minut + 40 minut sterilování

Na asi 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg fazolkových lusků (žluté i zelené)
* 1 hlavička česneku
* hrst kopru
* 1 lžíce celého pepře
* 1 l vody
* 0,25 l octa 8%
* 70 g cukru
* 30 g soli

1. Fazolové lusky omyjeme, seřízneme stopky a špičky a stáhneme vlákno.

2. Do sklenic narovnáme střídavě žluté a zelené lusky, proložíme česnekem, pepřem a zalijeme vroucím nálevem 1 cm pod okraj.

3. Sterilujeme 40 minut při mírném varu.

Zelenina ve sladkokyselém nálevuZelenina ve sladkokyselém nálevu

Příprava: 30 minut + asi 15 minut sterilování + doba na uležení

Na asi 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 1 kg cherry rajčátek
* 600 g salátových okurek
* 400 g malých cibulek
* 1 hlavička česneku
* svazek bylinek
* 8 menších bobkových listů
* 4 kuličky nového koření
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 1 lžíce celého pepře

Na nálev:
* 700 ml vody
* 50 g cukru krupice
* 30 g soli
* 300 ml vinného bílého octa

1. Rajčata, okurky a bylinky omyjeme a osušíme. Cibulky a česnek oloupeme. Okurky nakrájíme na příčné plátky vroubkovaným nožem.

2. V hrnci svaříme vodu, cukr, sůl a ocet na nálev. Do zavařovacích sklenic naskládáme v jedné vrstvě rajčátka, pokračujeme vrstvou okurek, potom cibulek, přidáme několik stroužků česneku, opět naskládáme vrstvu okurek a sklenici doplníme rajčaty.

3. Zeleninu při plnění do sklenic lehce pěchujeme a prokládáme bylinkami, kořením a hořčičným semínkem.

4. Naplněné sklenice zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj, ale tak, aby byla zelenina potopená, uzavřeme víčky a sterilujeme ve vodní lázni 15 minut při 85-90 stupních. Aby byly nakládané lilky opravdovou chuťovou bombou, vybírejte ty o průměru 5 až 8 cm, nepříliš měkké, s lesklou, hladkou slupkou beze skvrn a s jasně zeleným stonkem i čepičkou. Přerostlé a přestárlé kusy totiž bývají vodnaté a hořké.

Autoři:
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...