Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

U nás doma jsou Vánoce tradiční, říká Jiří Babica

  3:43aktualizováno  3:43
Když pracoval v Německu, chyběly českému kuchaři naše tradice. I proto se v jeho rodině neobejdou Vánoce bez klasického obalovaného kapra ani bez vánoční televizní pohádky. Slavnostní večeře je ovšem jeho doména. Jaké je vánoční menu u Babiců?

Kapří polévka s bylinkami

* hlava, kosti a vnitřnosti z kapra
* 4 lžíce másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 cibule
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček celého pepře
* 1 mrkev
* 1 petržel
* kousek celeru
* sůl
* pepř
* 2 špetky muškátového oříšku
* 2 hrsti petrželové nati
* 200 ml smetany
* 1,5 l vody
* 4 rohlíky
* olej

Jiří Babica: Kapří polévka s bylinkami

1. Tři lžíce másla rozpustíme v hrnci, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání přiléváme horkou vodu.
2. Hlavu zbavíme žaber a očí a spolu s kostmi ji dáme do polévkového základu.
3. Přidáme koření, sůl a cibuli, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 60 minut. Potom vývar přecedíme.
4. Kapří vnitřnosti očistíme a nakrájíme je na malé kousky.
5. Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, spolu s vnitřnostmi ji orestujeme na zbývajícím másle a přidáme do polévky. Vaříme dalších deset minut.
6. Přidáme nakrájenou petrželku, dochutíme muškátem a zjemníme smetanou. Polévku podáváme s krutony, které připravíme z osmažených a na kousky nakrájených rohlíků.

Lososový koktejl

* 500 g lososa bez kostí
* 250 ml zakysané smetany
* 1 citron
* 3 lžičky smetanového křenu
* 2 snítky kopru
* sůl
* pepř

Jiří Babica: Lososový koktejl

1. Lososa nakrájíme na velmi malé čtverečky. Přidáme nastrouhanou kůru z poloviny dobře omytého citronu, citronovou šťávu, tři lžičky smetanového křenu, nasekaný kopr a zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a promícháme.
2. V dobře uzavřené míse necháme koktejl do druhého dne v lednici uležet.

Kapr v panádě

* 1000 g vykostěného kapra
* 200 g hladké mouky
* 100 g strouhanky
* 1 kypřicí prášek
* 1 lžička soli
* půl lžičky mletého pepře
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička pálivé papriky
* 2 stroužky jemně prolisovaného česneku (nebo lžička sušeného)
* 200 ml mléka
* 1 lžička sušené bazalky
* hrst jemně nakrájené petrželové nati
* olej na smažení

Jiří Babica: Kapr v panádě

1. Kapra omyjeme a nakrájíme na filety.
2. V míse smícháme mouku, strouhanku, kypřicí prášek, sůl, pepř, sladkou a pálivou papriku a česnek.
3. Do druhé mísy nalijeme mléko, vmícháme do něj bazalku a sekanou petrželku a nakonec i tři lžíce sypké směsi z první mísy.
4. Porce kapra pak máčíme nejdříve v mléčné kaši a potom je obalujeme v sypké "panádě". Smažíme v rozpáleném oleji.

Bramborový salát s jablky

* 1 kg brambor
* 2 cibule
* 5 vajec uvařených natvrdo
* 4 větší sladkokyselé okurky
* 3 jablka
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 3 lžíce majonézy
* 3 lžíce zakysané smetany
* sůl
* pepř

Jiří Babica: Bramborový salát s jablky

1. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a necháme vychladnout. Pak nakrájíme na kostičky.
2. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, okurky, nakrájená vejce a na malé kousky nakrájená oloupaná jablka. Osolíme, opepříme, přidáme hořčici, majonézu, zakysanou smetanu a promícháme.
3. Hotový salát necháme v chladničce jeden až dva dny uležet.

Vánoční krém

* 1 l mléka
* oloupaná kůra z jednoho omytého citronu
* 50 g solamylu
* 6 žloutků
* 1 lusk vanilky
* 1 sáček vanilkového cukru
* 6 lžic cukru
* 3 kousky skořicové kůry
* cukr na posypání

Filip Sajler: Dýňový cheesecake

1. Z mléka odlijeme asi tři decilitry a vešleháme do něj postupně žloutky, solamyl a cukr.
2. Zbylé mléko nalijeme do rendlíku a spolu se skořicí, rozříznutým luskem vanilky a kůrou z citronu ho přivedeme k varu. Za stálého míchání pomalu přiléváme mléko se žloutky a na mírném plameni krém vaříme do zhoustnutí.
3. Nalijeme ho do žáruodolných malých misek nebo do jedné velké formy na koláč a necháme vychladnout.
4. Těsně před podáváním posypeme celý povrch cukrem, krém dáme do trouby těsně pod gril a cukr necháme zkaramelizovat.

Jiří Babica

"Obalujeme, smažíme kapra, v pět večeříme, pak přijde na řadu rozbalování dárků, v osm se pouští v televizi pohádka. Později přinášíme tácy plné chlebíčků. Ráno je pak mírně okoralé dojídáme na snídani s čajem. Všechno jsem takhle převzal od předešlých generací a nemíním na tom nic měnit," popisuje tradiční domácí Vánoce Jiří Babica.

Přípravu večeře má doma na starosti on. "Žena je spíše přes stromeček a další výzdobu," říká.

Diváci jeho pořadu mu občas píší, aby předvedl nějaký neobvyklý vánoční recept. "Ale proč? Vždyť naše české Vánoce jsou dostatečně krásné, proč je měnit? Žil jsem dlouho venku. Vadilo mi, když tam lidé tradice neudržovali. Naše Vánoce mi chyběly. Takže dodnes je mi všechno české spíše vzácné a vychutnávám si kapra a stromeček. Proto jsem připravil jídlo, které je typicky české, tedy kapra, ale přidal jsem panádu. Zkrátka, je to kapr trošku jinak než obvykle o Vánocích, ale zase ne moc."

Autor:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.