Doporučujeme

Malinové tiramisu | foto: In Images

Ty nejlepší letní experimenty z ovoce

  • 1
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší speciality, ve kterých se ovoce z letní zahrady představí v nečekaných souvislostech.


Co jste o nich nevěděli

MERUŇKY z 22 % obsahují cukr, kromě toho i vitamin C a vlákninu pektin

RYBÍZ má málo kalorií, hodně vlákniny a vitaminu C

ANGREŠT je bohatý na vitaminy C a B, hořčík a vápník 

BORŮVKY jsou babským lékem na slabé a unavené oči. Nechybí jim ani vitamin C

MALINY jsou plné vitaminu C a B a beta karotenu, z minerálů mají hodně hořčíku, draslíku, fosforu, železa a mědi

OSTRUŽINY mají z ovoce, které u nás roste, nejvyšší obsah hořčíku 



Meruňkovo-rybízový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 45–55 min.

* 1 kg meruněk
* šťáva z 1 citronu
* 250 g červeného rybízu
* 1 kg želírovacího cukru
* 300 ml vody

1. Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme do skleněné mísy. Zakapeme je citronovou šťávou, zakryjeme a necháme chvíli stát. Cukr s vodou povaříme v kastrole se silným dnem na hustý sirup, přidáme meruňky a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.

2. Rybíz omyjeme, očistíme, přidáme k meruňkám a společně vaříme dalších 5–10 minut do zhoustnutí. Správnou konzistenci a schopnost rosolování poznáme, když trochu džemu kápneme na talířek, během několika minut by měl ztuhnout. Kastrol s džemem odstavíme z ohně, necháme chvíli stát a usadit a sebereme z povrchu pěnu. Plníme do dobře umytých a vyvařených horkých sklenic a uzavřeme.

 

TIP
Jemný džem připravíme, když v polovině varu ovoce propasírujeme nebo rozmixujeme a dále dovaříme. Do džemu můžete na konci vaření kápnout pro lepší chuť trochu mandlového likéru.



Malinové tiramisu

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15–20 min. + na chlazení min. 4 hod

* 12–16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
* 250 g maskarpone
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce vaječného likéru
* 200 ml smetany ke šlehání, nejméně 33%
* cukr moučka na ochucení smetany, podle chuti
* 400–500 g čerstvých malin
* 2 kostičky hořké kvalitní čokolády
* 4 lžičky kakaa holandského typu

1. Do misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty a zakapeme je pomerančovou šťávou. Maskarpone utřeme s vanilkovým cukrem, postupně přilijeme vaječný koňak a dobře promícháme.

2. Ušlehanou smetanu s trochou cukru vmícháme do krému. Přibližně dvě třetiny krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme většinu připravených malin a na ně zbylý smetanový krém. Povrch ozdobíme odloženými malinami, hrubě strouhanou hořkou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami a poprášíme kakaem.


Cheesecake s angreštem

NA FORMU O O 23 CM

Příprava: 25 min. + 30 min. na odpočinutí těsta + 35–45 min. pečení

Na těsto:
* 180 g hladké mouky + trochu na vál
* 50 g cukru moučky
* 125 g másla
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g měkkého plnotučného tvarohu
* 3 vejce + 1 žloutek
* kůra z 1 citronu, jemně nastrouhaná
* 2 lžíce citronové šťávy
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g zakysané krémovité smetany
* 2 lžíce hrubé krupice
* 300 g angreštu

1. V míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájené máslo, cukr, žloutek a špetku soli na těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v ledničce nejméně půl hodiny. Angrešt omyjeme, osušíme a očistíme.

2. Tvaroh utřeme se žloutky, kůrou a šťávou s cukrem, vmícháme zakysanou smetanu. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a promícháme s krupicí. Všechno spojíme s tvarohem.

3. Těsto přeneseme do formy a rovnoměrně vmačkáme na dno i do okrajů. Propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

4. Na těsto rozložíme většinu angreštu a rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe zbylým angreštem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35–45 minut, dokud není těsto upečené dozlatova a náplň nezpevní. Necháme vychladnout na mřížce.

TIP
Místo tvarohu použijte plnotučný krémový sýr nebo vyzkoušejte ricottu.



Šarlota s rybízovým želé

PRO FORMU NA 2 L

Příprava: 75 minut + 3,5 hodiny chlazení

* 500 g červeného rybízu
* 500 ml vody
* 180 g cukru krupice nebo želírovacího cukru
* 250 ml mléka
* 500 ml smetany 33%
* 6 žloutků
* 80 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 ml rybízového likéru
* 10 g jemně mleté želatiny
* 200 g cukrářských piškotů
* trochu oleje na potření mísy

1. Rybíz očistíme, asi dvě třetiny, dáme vařit s vodou, pomačkáme a vaříme, dokud ovoce nepustí šťávu, a pak přecedíme přes jemné síto. Čirou šťávu dále svaříme na polovinu, během vaření sbíráme pěnu a mícháme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí.

2. Připravíme si 2 nerezové mísy s kulatým dnem o objemu asi 2 l a menší asi 1,5 l. Větší mísu vypláchneme studenou vodou, na dno vložíme část kuliček rybízu a zalijeme teplým rosolem. Menší misku z vnější strany potřeme olejem a vložíme doprostřed větší mísy s rosolem a naplníme ji podle potřeby studenou vodou.
Mezi stěny nasypeme zbylé kuličky rybízu a dáme chladit. Svaříme si mléko s polovinou smetany a odstavíme z ohně.

3. Žloutky ušleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem do husté pěny a smícháme se směsí horkého mléka a smetany. Krém za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Práškovou želatinu necháme podle návodu na obalu nabobtnat v pár lžících vody a rozmícháme v horké směsi. Nakonec vmícháme rybízový likér a vychladíme. Úplně nakonec přidáme šlehačku.

4. Mísu s rosolem vyndáme z ledničky, vyjmeme menší misku a vzniklý prostor naplníme částí krému, poklademe několika piškoty, opět potřeme krémem a takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí. Končíme vrstvou krému a chladíme minimálně 3 hodiny.

Karamelizované meruňky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min

* 4 větší meruňky
* 2 lžičky rybízové zavařeniny
* 4 lžičky másla
* 4 lžíce třtinového cukru
* 4 mandle
* 4 snítky máty
* trochu moučkového cukru na poprášení

1. Rozpálíme si gril nebo troubu. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Zapékací misku nebo grilovací tácek vytřeme máslem. Meruňky naskládáme do zapékací nebo grilovací misky. Důlek po pecce naplníme trochou zavařeniny a vtlačíme do ní kousek másla. Povrch posypeme třtinovým cukrem.

2. Zapékáme pod grilem nebo v dobře rozpálené troubě seshora, dokud cukr nezkaramelizuje. Podáváme teplé, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené snítkou máty a loupanou mandlí.

TIP
Podávejte se zmrzlinou nebo smetanou. Meruňky můžete ještě před naplněním a pocukrováním pokapat libovolným likérem, například mandlovým nebo ovocným. Na potření jsou nejvhodnější ostřejší a výraznější zavařeniny, například z červeného nebo černého rybízu. 



  • Vybrali jsme pro Vás