Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ty nejlepší letní experimenty z ovoce

  0:08aktualizováno  0:08
Vybrali jsme pro vás ty nejlepší speciality, ve kterých se ovoce z letní zahrady představí v nečekaných souvislostech.

Malinové tiramisu | foto: In Images


Co jste o nich nevěděli

MERUŇKY z 22 % obsahují cukr, kromě toho i vitamin C a vlákninu pektin

RYBÍZ má málo kalorií, hodně vlákniny a vitaminu C

ANGREŠT je bohatý na vitaminy C a B, hořčík a vápník 

BORŮVKY jsou babským lékem na slabé a unavené oči. Nechybí jim ani vitamin C

MALINY jsou plné vitaminu C a B a beta karotenu, z minerálů mají hodně hořčíku, draslíku, fosforu, železa a mědi

OSTRUŽINY mají z ovoce, které u nás roste, nejvyšší obsah hořčíku 



Meruňkovo-rybízový džem

NA 1,5 KG DŽEMU

Příprava: 45–55 min.

* 1 kg meruněk
* šťáva z 1 citronu
* 250 g červeného rybízu
* 1 kg želírovacího cukru
* 300 ml vody

1. Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme do skleněné mísy. Zakapeme je citronovou šťávou, zakryjeme a necháme chvíli stát. Cukr s vodou povaříme v kastrole se silným dnem na hustý sirup, přidáme meruňky a na mírném ohni vaříme asi 15 minut.

2. Rybíz omyjeme, očistíme, přidáme k meruňkám a společně vaříme dalších 5–10 minut do zhoustnutí. Správnou konzistenci a schopnost rosolování poznáme, když trochu džemu kápneme na talířek, během několika minut by měl ztuhnout. Kastrol s džemem odstavíme z ohně, necháme chvíli stát a usadit a sebereme z povrchu pěnu. Plníme do dobře umytých a vyvařených horkých sklenic a uzavřeme.

 

TIP
Jemný džem připravíme, když v polovině varu ovoce propasírujeme nebo rozmixujeme a dále dovaříme. Do džemu můžete na konci vaření kápnout pro lepší chuť trochu mandlového likéru.



Malinové tiramisu

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15–20 min. + na chlazení min. 4 hod

* 12–16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
* 250 g maskarpone
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce vaječného likéru
* 200 ml smetany ke šlehání, nejméně 33%
* cukr moučka na ochucení smetany, podle chuti
* 400–500 g čerstvých malin
* 2 kostičky hořké kvalitní čokolády
* 4 lžičky kakaa holandského typu

1. Do misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty a zakapeme je pomerančovou šťávou. Maskarpone utřeme s vanilkovým cukrem, postupně přilijeme vaječný koňak a dobře promícháme.

2. Ušlehanou smetanu s trochou cukru vmícháme do krému. Přibližně dvě třetiny krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme většinu připravených malin a na ně zbylý smetanový krém. Povrch ozdobíme odloženými malinami, hrubě strouhanou hořkou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami a poprášíme kakaem.


Cheesecake s angreštem

NA FORMU O O 23 CM

Příprava: 25 min. + 30 min. na odpočinutí těsta + 35–45 min. pečení

Na těsto:
* 180 g hladké mouky + trochu na vál
* 50 g cukru moučky
* 125 g másla
* 1 žloutek
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g měkkého plnotučného tvarohu
* 3 vejce + 1 žloutek
* kůra z 1 citronu, jemně nastrouhaná
* 2 lžíce citronové šťávy
* 120 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g zakysané krémovité smetany
* 2 lžíce hrubé krupice
* 300 g angreštu

1. V míse zpracujeme prosátou mouku, nakrájené máslo, cukr, žloutek a špetku soli na těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v ledničce nejméně půl hodiny. Angrešt omyjeme, osušíme a očistíme.

2. Tvaroh utřeme se žloutky, kůrou a šťávou s cukrem, vmícháme zakysanou smetanu. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a promícháme s krupicí. Všechno spojíme s tvarohem.

3. Těsto přeneseme do formy a rovnoměrně vmačkáme na dno i do okrajů. Propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout.

4. Na těsto rozložíme většinu angreštu a rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe zbylým angreštem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 35–45 minut, dokud není těsto upečené dozlatova a náplň nezpevní. Necháme vychladnout na mřížce.

TIP
Místo tvarohu použijte plnotučný krémový sýr nebo vyzkoušejte ricottu.



Šarlota s rybízovým želé

PRO FORMU NA 2 L

Příprava: 75 minut + 3,5 hodiny chlazení

* 500 g červeného rybízu
* 500 ml vody
* 180 g cukru krupice nebo želírovacího cukru
* 250 ml mléka
* 500 ml smetany 33%
* 6 žloutků
* 80 g krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 ml rybízového likéru
* 10 g jemně mleté želatiny
* 200 g cukrářských piškotů
* trochu oleje na potření mísy

1. Rybíz očistíme, asi dvě třetiny, dáme vařit s vodou, pomačkáme a vaříme, dokud ovoce nepustí šťávu, a pak přecedíme přes jemné síto. Čirou šťávu dále svaříme na polovinu, během vaření sbíráme pěnu a mícháme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí.

2. Připravíme si 2 nerezové mísy s kulatým dnem o objemu asi 2 l a menší asi 1,5 l. Větší mísu vypláchneme studenou vodou, na dno vložíme část kuliček rybízu a zalijeme teplým rosolem. Menší misku z vnější strany potřeme olejem a vložíme doprostřed větší mísy s rosolem a naplníme ji podle potřeby studenou vodou.
Mezi stěny nasypeme zbylé kuličky rybízu a dáme chladit. Svaříme si mléko s polovinou smetany a odstavíme z ohně.

3. Žloutky ušleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem do husté pěny a smícháme se směsí horkého mléka a smetany. Krém za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Práškovou želatinu necháme podle návodu na obalu nabobtnat v pár lžících vody a rozmícháme v horké směsi. Nakonec vmícháme rybízový likér a vychladíme. Úplně nakonec přidáme šlehačku.

4. Mísu s rosolem vyndáme z ledničky, vyjmeme menší misku a vzniklý prostor naplníme částí krému, poklademe několika piškoty, opět potřeme krémem a takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí. Končíme vrstvou krému a chladíme minimálně 3 hodiny.

Karamelizované meruňky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min

* 4 větší meruňky
* 2 lžičky rybízové zavařeniny
* 4 lžičky másla
* 4 lžíce třtinového cukru
* 4 mandle
* 4 snítky máty
* trochu moučkového cukru na poprášení

1. Rozpálíme si gril nebo troubu. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Zapékací misku nebo grilovací tácek vytřeme máslem. Meruňky naskládáme do zapékací nebo grilovací misky. Důlek po pecce naplníme trochou zavařeniny a vtlačíme do ní kousek másla. Povrch posypeme třtinovým cukrem.

2. Zapékáme pod grilem nebo v dobře rozpálené troubě seshora, dokud cukr nezkaramelizuje. Podáváme teplé, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené snítkou máty a loupanou mandlí.

TIP
Podávejte se zmrzlinou nebo smetanou. Meruňky můžete ještě před naplněním a pocukrováním pokapat libovolným likérem, například mandlovým nebo ovocným. Na potření jsou nejvhodnější ostřejší a výraznější zavařeniny, například z červeného nebo černého rybízu. 


Autoři:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.