Šarlota s želé
Na 6-8 porcí
Příprava: 30 minut
* 1 sáček želé + 4 pl. želatiny
* 300 g jahod + kousek reveně
* 250-300 g cukrářských piškotů
* 160 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
* 500 g mascarpone
* 500 ml smetany ke šlehání, 33%
* 50 ml ovocné pálenky
1. Formu vyložíme fólií. Na dno nalijeme ovocné želé připravené podle návodu. Vložíme do něj několik přepůlených jahod a kousky povařené reveně – dáme ztuhnout. Zbylé jahody překrájíme a promícháme s alkoholem.
2. Polovinu cukru vyšleháme s mascarpone a vanilk. cukrem. Smetanu ušleháme se zbylým cukrem, vmícháme želatinu připravenou dle návodu a spojíme s krémem z mascarpone. Nakonec vmícháme jahody. Formu vyložíme kolem stěn piškoty, vnitřek naplníme krémem s jahodami a povrch pokryjeme zbylými piškoty. Necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Jahodová šarlota s mákem
Na formu o průměru 23 cm
Příprava: 20 minut + doba na chlazení a ztuhnutí
* 300-350 g cukrářských piškotů
* 100 ml sherry
* 600 ml smetany na šlehání, 33%
* 1-2 lžíce cukru moučky
* 1 vanilkový cukr
* 2 ztužovače šlehačky, neslazené
* 250-300 g jahod
* trochu máku na posypání
1. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme na dně i po stěnách piškoty a pokapeme sherry. Jahody omyjeme, očistíme, osušíme a překrájíme na větší kusy. Smetanu ušleháme se ztužovačem a cukrem na tuhou šlehačku.
2. Na piškoty rozetřeme část ušlehané smetany, poklademe polovinou jahod, opět překryjeme vrstvou smetany a jahodami, na které namažeme zbylou šlehačku. Povrch dortu vyskládáme piškoty, přikryjeme fólií a dáme ztuhnout a chladit.
3. Při podávání krájíme ostrým nožem na jednotlivé porce, které lehce posypeme mákem.
Tip Aby šlehačka dobře ztuhla, je nutné použít smetanu na šlehání s minimálně 33 % tuku a ztužovačem nebo smetanu na šlehání s alespoň 40 % tuku. |
Pohár šarlota
Na 4 porce
Příprava: 30 minut
* 12-16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce griotky + 2 žloutky
* 450 g jahod + 50 g bílé čokolády
* 1 lžíce citronové šťávy
* vanilkový cukr, 3 lž. cukru krupice
* 250-300 ml smetany ke šlehání
1. Polovinu jahod posypeme dvěma lžícemi cukru, zalijeme citron. šťávou a rozmačkáme. Směs protlačíme přes sítko. Žloutky s vanilkovým a zbylým cukrem našleháme ve vodní lázni do husté pěny, stáhneme z lázně a zašleháme jahodový protlak.
2. Promícháme s ušlehanou smetanou. Na dno sklenic dáme krém, nalámané piškoty, pokapeme částí griotky a protlaku, posypeme čokoládou, doplníme zbylými jahodami, piškoty a krémem. Dáme chladit.
Jogurtová šarlota
Na 4 porce
Příprava: 20 minut
* 250 g cukrářských piškotů
* 50 ml kokosového nebo kávového likéru
* 250-300 g jahod
* hrst malin
* 200 g bílého jogurtu
* 200 g zakysané lahůdkové smetany
* 200-250 ml smetany, 35%
* 1-2 lžíce cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
1. Formu na biskupský chlebíček vyložíme fólií, na dno a stěny vyskládáme piškoty. Pokapeme je likérem a formu naplníme krémem připraveným z jogurtu, zakysané smetany a dotuha ušlehané smetany s oběma cukry. Do krému zamáčkneme několik omytých, očištěných a okapaných jahod.
2. Přetáhneme fólií a necháme ztuhnout v lednici. Pomocí fólie vyjmeme z formy, nakrájíme na širší řezy a podáváme ozdobené zbylými jahodami a malinami.
Jahodové drinky
Vychutnejte si jahody v tekutém stavu. potěšíte jimi letní hosty, a když vynecháte alkohol, i děti.
Limonáda
Pro 4 osoby
Příprava: 10-15 minut
* 300 g jahod
* šťáva z jednoho citronu
* 4 lžíce cukru moučka, dle chuti
* 1/2 citronu k podávání
* sodovky na dolití
* led
Led rozdrtíme válečkem nebo v mixéru na ledovou tříšť. Jahody, cukr a citronovou šťávu rozmixujeme na kaši. Ledovou tříští naplníme sklenice do 3/4, přidáme rozmělněné jahody a dolijeme sodovkou pod okraj. Vložíme po plátku citronu, promícháme lžičkou nebo brčkem a podáváme.
Tip Jahodový protlak ještě propasírujte přes jemné sítko. Do hotové limonády můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty nebo meduňky. |
Bowle
Na 2 litry
Příprava: 10 minut
* 1 l 100% ananasové šťávy
* 1 l vody nebo sodovky
* 200 g jahod
* 200 g dužiny ananasu
* šťáva z 1 citronu na dochucení
* třtinový cukr dle chuti, nemusí být
* led k podávání
Jahody omyjeme, očistíme, přepůlíme a vložíme do džbánu nebo mísy na bowli. Přidáme pokrájenou dužinu ananasu, zalijeme dobře vychlazeným džusem, vodou nebo sodovkou. Dochutíme citronovou šťávou a promícháme. Podáváme dobře vychlazené. Podle potřeby doslaďte cukrem.
Tip Alkoholickou verzi připravte z 1/2 l bílého vína a láhve suchého sektu, vynechejte ananasový džus a dolijte sodovkou. |
Shake
Pro 4 osoby
Příprava: 10 min
* 400 g lesních jahod + trochu na ozdobu
* 600 g bílého jogurtu
* cukr třtinový nebo krupice dle chuti, asi 4 lžičky
* 1 lžíce mandlí + 4 lžíce mandlových lupínků na ozdobu
Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme s jogurtem, cukrem a mandlemi. rozdělíme do sklenic, necháme vychladit a podáváme ozdobené lesními jahodami a mandlovými lupínky.
Tip Mandle nahraďte jemnými ovesnými vločkami a lesní jahody libovolným bobulovitým ovocem, např. borůvkami, malinami nebo zahradními jahodami. |
Sirup
Na 1 litr
Příprava: 10-15 minut
* 1,5-2 kg jahod
* 1,5-1,7 kg cukru krupice + 2 lžíce na posypání
* 20 g kyseliny citronové
Očištěné jahody rozmačkáme, posypeme dvěma lžícemi cukru a necháme přikryté stát 24 hodin. Potom jahody přecedíme a vylisujeme přes jemné plátno nebo v odšťavovači. Odměříme litr ovocné šťávy, přidáme cukr a kyselinu citronovou a rychle zahřejeme pod bod varu. Zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, popřípadě stáhneme pomocí lžíce pěnu. Necháme zchladnout na 40 stupňů, plníme do důkladně vymytých lahví a uzavřeme.
Tip |