Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ty nejlepší jahodové šarloty a nápoje

  0:53aktualizováno  0:53
I bez trouby můžete vyčarovat skutečný cukrářský skvost. Nepečený dort, který za své jméno vděčí anglické královně, je jednoduchý, osvěžující a chutná skoro všem.

Šarlota s želé

Na 6-8 porcí

Příprava: 30 minut 

* 1 sáček želé + 4 pl. želatiny
* 300 g jahod + kousek reveně
* 250-300 g cukrářských piškotů 
* 160 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
* 500 g mascarpone
* 500 ml smetany ke šlehání, 33%
* 50 ml ovocné pálenky

1. Formu vyložíme fólií. Na dno nalijeme ovocné želé připravené podle návodu. Vložíme do něj několik přepůlených jahod a kousky povařené reveně – dáme ztuhnout. Zbylé jahody překrájíme a promícháme s alkoholem.

2. Polovinu cukru vyšleháme s mascarpone a vanilk. cukrem. Smetanu ušleháme se zbylým cukrem, vmícháme želatinu připravenou dle návodu a spojíme s krémem z mascarpone. Nakonec vmícháme jahody. Formu vyložíme kolem stěn piškoty, vnitřek naplníme krémem s jahodami a povrch pokryjeme zbylými piškoty. Necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Jahodová šarlota s mákem

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 20 minut + doba na chlazení a ztuhnutí

* 300-350 g cukrářských piškotů
* 100 ml sherry
* 600 ml smetany na šlehání, 33%
* 1-2 lžíce cukru moučky 
* 1 vanilkový cukr 
* 2 ztužovače šlehačky, neslazené
* 250-300 g jahod
* trochu máku na posypání

1. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme na dně i po stěnách piškoty a pokapeme sherry. Jahody omyjeme, očistíme, osušíme a překrájíme na větší kusy. Smetanu ušleháme se ztužovačem a cukrem na tuhou šlehačku.

2. Na piškoty rozetřeme část ušlehané smetany, poklademe polovinou jahod, opět překryjeme vrstvou smetany a jahodami, na které namažeme zbylou šlehačku. Povrch dortu vyskládáme piškoty, přikryjeme fólií a dáme ztuhnout a chladit.

3. Při podávání krájíme ostrým nožem na jednotlivé porce, které lehce posypeme mákem.

Tip
Aby šlehačka dobře ztuhla, je nutné použít smetanu na šlehání s minimálně 33 % tuku a ztužovačem nebo smetanu na šlehání s alespoň 40 % tuku.
 

Pohár šarlota

Na 4 porce

Příprava: 30 minut

* 12-16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce griotky + 2 žloutky
* 450 g jahod + 50 g bílé čokolády
* 1 lžíce citronové šťávy
* vanilkový cukr, 3 lž. cukru krupice
* 250-300 ml smetany ke šlehání

1. Polovinu jahod posypeme dvěma lžícemi cukru, zalijeme citron. šťávou a rozmačkáme. Směs protlačíme přes sítko. Žloutky s vanilkovým a zbylým cukrem našleháme ve vodní lázni do husté pěny, stáhneme z lázně a zašleháme jahodový protlak.

2. Promícháme s ušlehanou smetanou. Na dno sklenic dáme krém, nalámané piškoty, pokapeme částí griotky a protlaku, posypeme čokoládou, doplníme zbylými jahodami, piškoty a krémem. Dáme chladit.

Jogurtová šarlota

Na 4 porce

Příprava: 20 minut

* 250 g cukrářských piškotů
* 50 ml kokosového nebo kávového likéru
* 250-300 g jahod
* hrst malin
* 200 g bílého jogurtu
* 200 g zakysané lahůdkové smetany
* 200-250 ml smetany, 35% 
* 1-2 lžíce cukru moučka 
* 1 vanilkový cukr

1. Formu na biskupský chlebíček vyložíme fólií, na dno a stěny vyskládáme piškoty. Pokapeme je likérem a formu naplníme krémem připraveným z jogurtu, zakysané smetany a dotuha ušlehané smetany s oběma cukry. Do krému zamáčkneme několik omytých, očištěných a okapaných jahod.

2. Přetáhneme fólií a necháme ztuhnout v lednici. Pomocí fólie vyjmeme z formy, nakrájíme na širší řezy a podáváme ozdobené zbylými jahodami a malinami.

Jahodové drinky

Vychutnejte si jahody v tekutém stavu. potěšíte jimi letní hosty, a když vynecháte alkohol, i děti.

Limonáda

Pro 4 osoby

Příprava: 10-15 minut

* 300 g jahod 
* šťáva z jednoho citronu 
* 4 lžíce cukru moučka, dle chuti 
* 1/2 citronu k podávání
* sodovky na dolití
* led

Led rozdrtíme válečkem nebo v mixéru na ledovou tříšť. Jahody, cukr a citronovou šťávu rozmixujeme na kaši. Ledovou tříští naplníme sklenice do 3/4, přidáme rozmělněné jahody a dolijeme sodovkou pod okraj. Vložíme po plátku citronu, promícháme lžičkou nebo brčkem a podáváme.

Tip
Jahodový protlak ještě propasírujte přes jemné sítko. Do hotové limonády můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty nebo meduňky.
 

Bowle

Na 2 litry

Příprava: 10 minut

* 1 l 100% ananasové šťávy
* 1 l vody nebo sodovky
* 200 g jahod
* 200 g dužiny ananasu
* šťáva z 1 citronu na dochucení
* třtinový cukr dle chuti, nemusí být 
* led k podávání

Jahody omyjeme, očistíme, přepůlíme a vložíme do džbánu nebo mísy na bowli. Přidáme pokrájenou dužinu ananasu, zalijeme dobře vychlazeným džusem, vodou nebo sodovkou. Dochutíme citronovou šťávou a promícháme. Podáváme dobře vychlazené. Podle potřeby doslaďte cukrem.

Tip
Alkoholickou verzi připravte z 1/2 l bílého vína a láhve suchého sektu, vynechejte ananasový džus a dolijte sodovkou.

Shake

Pro 4 osoby

Příprava: 10 min

* 400 g lesních jahod + trochu na ozdobu 
* 600 g bílého jogurtu
* cukr třtinový nebo krupice dle chuti, asi 4 lžičky
* 1 lžíce mandlí + 4 lžíce mandlových lupínků na ozdobu

Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme s jogurtem, cukrem a mandlemi. rozdělíme do sklenic, necháme vychladit a podáváme ozdobené lesními jahodami a mandlovými lupínky.

Tip
Mandle nahraďte jemnými ovesnými vločkami a lesní jahody libovolným bobulovitým ovocem, např. borůvkami, malinami nebo zahradními jahodami.

Sirup

Na 1 litr

Příprava: 10-15 minut

* 1,5-2 kg jahod
* 1,5-1,7 kg cukru krupice + 2 lžíce na posypání 
* 20 g kyseliny citronové

Očištěné jahody rozmačkáme, posypeme dvěma lžícemi cukru a necháme přikryté stát 24 hodin. Potom jahody přecedíme a vylisujeme přes jemné plátno nebo v odšťavovači. Odměříme litr ovocné šťávy, přidáme cukr a kyselinu citronovou a rychle zahřejeme pod bod varu. Zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, popřípadě stáhneme pomocí lžíce pěnu. Necháme zchladnout na 40 stupňů, plníme do důkladně vymytých lahví a uzavřeme.

Tip
Na 1 l ovocné šťávy přidejte 1,5-1,7 kg cukru podle vyzrálosti jahod, pokud dáte méně cukru, plňte do lahví ihned po rozpuštění cukru při teplotě 85 stupňů.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.