Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tvarohový závin s broskvemi

  0:50aktualizováno  0:50
Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Tvarohový závin s broskvemi | foto: Profimedia.cz

Suroviny na 16 kousků:

  • 500 g broskví
  • 70 g rozinek
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g plátků mandlí
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Broskve omyjeme, zbavíme pecek, spaříme a oloupeme. Rozinky přelijeme horkou vodou. Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla připravíme hladké těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut odpočinout.

2. Těsto vyválíme na obdélníkový plát silný asi 4 mm. Střed těsta posypeme strouhankou a naskládáme na ni broskve s rozinkami. Ty ještě posypeme cukrem a plátky mandlí.

3. Kratší konce přehneme dovnitř a potřeme je rozšlehaným vejcem. Delší kraje těsta přehneme přes ovoce tak, aby na prostředku zůstala přibližně 3 cm široká mezera (broskve by měly být vidět). Aby těsto "nesjelo", pevně je připevníme k broskvím párátky.

4. Pak celý závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 50 minut. Po upečení ho ještě potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Necháme asi hodinu vychladnout a zatuhnout. Poté závin nakrájíme na řezy.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.