Doporučujeme

Jablečný koláč - Natalie, autorka receptu na koláč | foto: Berkat

Tvarohovo-jablečný koláč z Běloruska

Natalie, autorka dnešního receptu, přijela do České republiky z Běloruska a v Praze žije již několik let společně se svou dcerou.

„Čechům běloruská kuchyně chutná, po jídle se vždy jen zapráší“, říká Natálie, která moc ráda vaří.

V ČR je navíc na rozdíl od její domovské země k dostání obrovský sortiment potravin, takže se nic nemusí shánět, kupovat pod pultem nebo uplácet prodavače, aby vám potřebnou surovinu schovali. I když se jí asi stýská, do Běloruska se asi už nikdy žít nevrátí. - více zde

Jablečný koláč z Minsku

POTŘEBUJETE:
Na těsto:

250 g měkkého tvarohu
100 g margarínu (ztuženého rostlinného tuku) 
1 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
6 lžic hladké mouky
1 lžíci krupice
 
Na polevu:

10 dkg zakysané smetany
1 vejce
5 lžic cukru

1. Veškeré suroviny k přípravě těsta smícháme a důkladně prohněteme. Poté uložíme na 8 hodin do chladna a nebo na 1 hodinu do ledničky.

2. Vychladlé těsto na předem vymazaném a vysypaném plechu vytáhneme a vytvoříme 1 cm vysoký okraj.

3. Na těsto klademe na malé kousky nakrájená jablka a jahody. Tyto druhy ovoce lze nahradit jakýmkoliv jiným, včetně kompotovaného.

4. V mixéru našleháme zakysanou smetanu, vejce a cukr. Touto polevou ovoce na koláči zalijeme.

A dáme péct na 20 až 30 minut do předem rozehřáté trouby (220 stupňů C).

Pozn.: V této variantě je koláč hodně sladký, množství cukru si každý může sám upravit podle chuti.


  • Vybrali jsme pro Vás