Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tvarohovo-jablečný koláč z Běloruska

  13:02aktualizováno  13:02
Natalie, autorka dnešního receptu, přijela do České republiky z Běloruska a v Praze žije již několik let společně se svou dcerou.

Jablečný koláč - Natalie, autorka receptu na koláč | foto: Berkat

„Čechům běloruská kuchyně chutná, po jídle se vždy jen zapráší“, říká Natálie, která moc ráda vaří.

V ČR je navíc na rozdíl od její domovské země k dostání obrovský sortiment potravin, takže se nic nemusí shánět, kupovat pod pultem nebo uplácet prodavače, aby vám potřebnou surovinu schovali. I když se jí asi stýská, do Běloruska se asi už nikdy žít nevrátí. - více zde

Jablečný koláč z Minsku

POTŘEBUJETE:
Na těsto:

250 g měkkého tvarohu
100 g margarínu (ztuženého rostlinného tuku) 
1 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
6 lžic hladké mouky
1 lžíci krupice
 
Na polevu:

10 dkg zakysané smetany
1 vejce
5 lžic cukru

1. Veškeré suroviny k přípravě těsta smícháme a důkladně prohněteme. Poté uložíme na 8 hodin do chladna a nebo na 1 hodinu do ledničky.

2. Vychladlé těsto na předem vymazaném a vysypaném plechu vytáhneme a vytvoříme 1 cm vysoký okraj.

3. Na těsto klademe na malé kousky nakrájená jablka a jahody. Tyto druhy ovoce lze nahradit jakýmkoliv jiným, včetně kompotovaného.

4. V mixéru našleháme zakysanou smetanu, vejce a cukr. Touto polevou ovoce na koláči zalijeme.

A dáme péct na 20 až 30 minut do předem rozehřáté trouby (220 stupňů C).

Pozn.: V této variantě je koláč hodně sladký, množství cukru si každý může sám upravit podle chuti.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz