Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tuky? Jedině olivový olej

  1:00aktualizováno  1:00
Přestože má řecká kuchyně stejně dobrý zvuk jako kuchyně italská, francouzská či čínská, je u nás stále opomíjená. Chybějí nejen řecké restaurace, ale také autentické suroviny, z nichž byste si mohli řecké pokrmy připravit.
Dieta - (c) profimedia.cz/corbis

Dieta - (c) profimedia.cz/corbis - Hubnutí, dieta - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Řekové přitom patří mezi nejzdravější národy, choroby srdce a cév se zde vyskytují v mnohem menší míře než v Česku.

Přesto je výskyt obezity v těchto zemích poměrně vysoký. Vinu na tom má nejspíš značný podíl tučnějších druhů masa, rýže a bílého pečiva.

Tuky mají v Řecku vyšší podíl na celkové energetické hodnotě stravy - přes čtyřicet procent. Proto je dobré si vybrat jen ty potraviny a úpravy, které jsou pro redukci hmotnosti vhodné.

Volte olivový olej
Proč je Řecko zdravější? V Řecku je mnohonásobně nižší spotřeba másla i veškerých dalších tuků, prakticky ke všem účelům se zde používá olivový olej. Dokonce i na pečivo. Na saláty nebo do pokrmů se zase používají olivy.

Je pravda, že chuť nebo vůně olivového oleje je stále ještě pro někoho nezvyklá. Stále více lidí však podléhá kouzlu "mediteránské kuchyně" a v ní se bez olivového oleje neobejdete. S tímto trendem stoupá i počet přívrženců a znalců jednoho z nejzdravějších druhů tuků.

Olivový olej je zdrojem zejména mononenasycených mastných kyselin, které - pokud jimi nahradíte živočišné tuky - sníží rizikový LDL cholesterol, aniž zároveň zasáhnou do hodnot ochranného HDL cholesterolu.

Při používání olivového oleje se snižuje riziko tvorby tukových plátů v tepnách, do organismu se dostává zároveň antioxidační vitamin E, polyfenoly a steroly, které celý obranný systém dotvářejí.

Nejen dochucovadlo
Všechny buňky organismu jsou mnohem schopnější bránit se oxidativním vlivům a tím pádem všem typicky civilizačním chorobám.

Olivové oleje nejvyšší kvality, takzvané extra panenské (extra virgin), si zachovávají maximum své chuti, vůně a zdravotně příznivých látek. Jsou vhodné do salátů, protože ve spojení s čerstvou zeleninou vytvářejí přímo chuťovou symfonii.

Efekt antioxidačních látek přítomných v zelenině se spojením s olivovým olejem násobí. Pokud chcete panenské olivové oleje používat při vaření, pak jedině tak, že nejprve uvaříte pokrm a teprve potom do něj olej přidáte.

Rafinovaný olej se vyrábí za použití tlaku a tepla, během tohoto postupu pak ztrácí svoji specifickou vůni a chuť. Některé rafinované oleje se míchají s panenskými.

Tyto oleje lze použít pro teplou kuchyni, dokonce i na smažení, pokud ovšem osmažíte jen několik málo porcí.

Z málo pochopitelných důvodů je cena "obyčejného" olivového oleje téměř stejná jako v případě panenského, což brání jeho širšímu využívání při vaření.

Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: knäckebrot s rostlinným máslem
2 knackebroty s vyšším obsahem vlákniny
10 g Flory light
200 ml odstředěného mléka
1 lžička kakaového prášku
sladidlo
Knackebroty potřete máslem a obložte. Uvařte kakao a doslaďte umělým sladidlem.
700 kJ

SVAČINA: jogurt s medem a ořechy 
100 g bílého jogurtu
2 lžičky medu
3 nasekané vlašské ořechy
880 kJ

OBĚD: cuketa a lilky zapečené s masem
100 g mletého hovězího masa
100 g cukety
100 g lilku
100 g papriky
100 ml rajčatového pyré
1 lžíce strouhaného parmezánu
česnek, sůl, pepř
provensálské koření
Na pánvi osmahněte cibuli a zeleninu. Přidejte rozetřený česnek a provensálské koření. Do pekáčku dejte část zeleniny, přidejte osolené mleté maso a navrch dejte zase zeleninu. Zalijte rajčatovým pyré. Posypte parmezánem a zapečte.
1250 kJ

SVAČINA: meloun 
300 g melounu
330 kJ

VEČEŘE: řecký salát
100 g sýru feta
150 g okurek
100 g paprik
150 g rajčat
50 g cibule
1 lžíce olivového oleje
oregano
citronová šťáva
sůl, pepř
hrst černých oliv
2255 kJ

CELKEM: 5415 kJ

Autoři: ,






Nejčtenější

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.