Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tukožroutská dieta očistí tělo, ale zhubnete hlavně na svalech

  1:03aktualizováno  1:03
Po týdenní konzumaci slibuje zeleninový vývar zvaný tukožroutská polévka úbytek váhy o 4-5 kg tělesné hmotnosti. Držet ji delší dobu však odborníci nedoporučují.
Tukožroutská polévka

Tukožroutská polévka | foto: fitweb.cz

Přestože tato dieta nepatří zrovna mezi ty moderní a s novými poznatky o racionálním stravování se v mnoha směrech rozchází, stále si nachází své příznivce. Vidina rychlého úbytku 4-5 kg za týden je lákavá i navzdory hrozby jojo efektu a postrádání živin potřebných pro organismus.

Polévku můžete konzumovat v jakémkoli množství. Obsahuje minimum kalorií a filozofie hubnutí tvrdí: čím více sníte, tím více zhubnete. Vzhledem k nedostatku živin v polévce se nedoporučuje konzumovat ji déle než týden. Po celou dobu zapomeňte na pečivo, alkohol, smažená jídla a sladké nápoje.

Jak polévku uvařit

Pro tukožroutskou polévku, kterou si uvaříte v množství na týden, budete potřebovat 6 velkých cibulí, 4-5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek dužinaté celerové natě, 1 hlávka zelí, 1 zeleninový bujon v kostce, čerstvé bylinky.

Zeleninu nakrájejte na kostičky, a kromě rajčat 10 minut zprudka vařte. Poté oheň ztlumte a vařte do změknutí zeleniny. Pak přidejte rozmačkaná rajčata a na mírném ohni duste pod pokličkou dalších 20 minut. Polévku je možné dochutit solí, pepřem a bylinkami. Denní příděl konzumujte podle přesného postupu.

Jak dietu vidí odborník

"Podle názvu si většina lidí myslí, že bude úbytek hlavně v tucích. Bohužel opak je pravdou. Při dodržování této i jiné diety dochází naopak k tomu, že tělo si začne brát chybějící látky ze zásob uložených v těle. Takže úbytek je sice na váze vidět, ale jde hlavně o ztrátu svalové hmoty a vody. Tukové buňky v našem těle zůstanou i nadále a při následném návratu k běžné stravě se nafouknou ještě víc. To má pak špatný vliv na správné fungování metabolismu a celého organismu těla," upozorňuje výživová poradkyně a trenérka fitness Centra krásy Bomton Linda Procházková.

Polévka však může mít i pozitivní účinek, a to z hlediska "očisty" těla. "Polévka je částečně založena na principu očisty organismu, je v ní velké množství zeleniny, která obsahuje vlákninu, jež působí příznivě na pročištění střev. Zároveň však vzhledem k velkému podílu vlákniny ze zeleniny a vody z polévky dochází k odvodnění organismu. Pokud se někdo rozhodně tuto dietu zkusit, měl by klást velký důraz na dodržování pitného režimu. Na detoxikaci bych ale tuto dietu nedoporučovala," radí Procházková.

Týdenní plán konzumace polévky

1. den
První den by měla polévka tvořit největší podíl vaší denní stravy. Kromě ní můžete sníst 1 kg jakéhokoliv ovoce, vyjma banánů. Dodržujte pitný režim, optimální jsou neperlivé vody, neslazený čaj a káva.

2. den
Druhý den účinky zeleninové polévky násobíte konzumací 1,5 kg čerstvé zeleniny. Opět nezapomeňte na pitný režim.

3. den
Během třetího dne byste měli cítit úbytek 2 kg. Opět jezte polévku libovolného množství a den si můžete zpříjemnit jídlem jakékoliv ovoce a zeleniny. Mezi porcí ovoce a zeleniny dodržujte 2 hodiny odstup. Opět nezapomeňte hodně pít.

4. den
Základem jídelníčku čtvrtého dietního dne je opět tukožroutská polévka. Kromě ní si můžete dopřát 3 banány a 1-2 litry odtučněného mléka. Ty vám zaženou touhu po cukrech. Opět hodně pijte.

5. den
Pátý den můžete konečně maso. Dovoleno máte 300 g vařeného hovězího nebo kuřecího masa a 6 čerstvých rajčat. Samozřejmostí je tukožroutská polévka, dnes si jí dopřejte alespoň dvě porce. Vypijte alespoň 2,5 litru tekutin.

6. den
Předposlední den jíte, kromě dvou porcí polévky, hovězí nebo kuřecí maso připravované bez tuku s čerstvou zeleninou. Dodržujte pitný režim.

7. den
Sedmý, poslední den, se vám o polévce zřejmě i zdá. Dnes se jí pokuste sníst alespoň jednu porci a jako další pokrmy zvolte suchou rýži a syrovou zeleninu. Vypijte minimálně 2,5 litru vody.

Stejně jako všechny jednostranné diety, i v tomto případě je nezbytné dbát na přísun výživných látek, které dieta postrádá. "Vzhledem k tomu, že se jedná o týdenní kůru, určitě doporučuji koupit si v lékárně lactobacily pro vyživení střevní mikroflóry, a z dalších doplňků Omega 3-6 mastné kyseliny," doporučuje výživová poradkyně.

Autoři:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Chyby v dětské výživě: škodit svému potomkovi můžete už v těhotenství

Ilustrační fotografie

Výživa v prvních třech letech života dítěte je klíčová. Stravou totiž můžeme ovlivnit imunitní systém, funkci mozku,...

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Ilustrační fotografie

Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst...



Najdete na iDNES.cz