Tučné ryby jsou zdravější, tvrdí američtí vědci

  • 11
Pokud někdo jí ryby i proto, že chce prospět svému srdci, měl by si vybírat ty hodně tučné. Ryby s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3 jsou zdravější než netučné ryby, potvrdil to výzkum vědců z americké Harvardovy univerzity.

Badatelé své výsledky tento týden prezentovali na kongresu organizace American Heart Association (AHA).

Spotřebitelé by tak měli dávat přednost tučnějším druhům ryb, jako losos či tuňák, před rybami s menším obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3, jako treska.

V praxi tomu bývá většinou naopak, protože řada lidí si při hubnutí vybírá jen potraviny s nízkým obsahem tuku a z mořských ryb preferuje ryby treskovité.

Z jiných studií je již známo, že rybí tuk snižuje v krvi hladinu cholesterinu a triglyceridů. Kyseliny omega-3 mají schopnost bránit tvorbě krevních sraženin (trombů), které mohou být příčinou infarktu nebo cévní mozkové příhody.

Američtí vědci vyšetřili 5 tisíc starších lidí ohledně jejich problémů se srdcem a s krevním oběhem. Současně se jich vyptávali, zda pravidelně jedí ryby, eventuálně jaký druh.

Kromě druhu ryby hrál podstatnou roli také způsob přípravy. Pečené nebo dušené ryby jsou prý mnohem zdravější, než ryby smažené na pánvi.