Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tři tipy na rychlou večeři s chutí rajských jablíček

  1:46aktualizováno  1:46
Přivolejte si na stůl léto a naservírujte rodině večeři ve středomořském stylu, kde hlavní roli hrají rajčata. Zkuste netradiční variaci na slavné kuře Marengo, které poprvé ochutnal při svém válečném tažení Napoleon, masové kuličky polpette s hráškem a krájenými rajčaty nebo zapečený lilek s parmazánem.

Kuře Marengo | foto: Valfrutta

Kuře Marengo

 Množství: pro 4 osoby

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • konzerva loupaných rajčat (400 g)
  • 1 červená cibule
  • 50 g másla
  • ¼ čerstvého ananasu nakrájeného na kostky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru krupice
  • malá čerstvá chilli paprička
  • sůl, čerstvě namletý pepř

1. Kuřecí řízky očistíme a na oleji opečeme dozlatova. Osolíme je a uchováme v teple. Do pánve s výpekem přidáme máslo a orestujeme na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas.

2. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidáme chilli papričku, sůl, pepř, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníme vařečkou. Do směsi vložíme zpět kuře a na mírnějším plameni dusíme dalších 15 minut.

3. Hotové kuře vyjmeme, překrojíme v půlce a řezem naaranžujeme na talíř. Přelijeme omáčkou a podáváme s bagetkou nebo rýží.

Zapečený lilek s parmazánem

Množství: pro 4 osoby

Zapečený lilek s parmazánem

  • 2 střední lilky
  • 2 konzervy krájených rajčat s bazalkou (2 x 400 g)
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku nadrobno pokrájené
  • 80 g parmazánu vcelku
  • 50 a 50 ml extra panenského oleje
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, pepř

1. Lilek nakrájíme podélně na 5 mm silné plátky, potřeme je z obou stran olejem, rozložíme na plech a grilujeme v předehřáté troubě na 200°C, dokud nezezlátnou. Hotový lilek osolíme a opepříme.

TIP: Pokud vás baví středomořská kuchyně, ale ne vždy máte doma čerstvé suroviny, sáhněte po kvalitním polotovaru, jako jsou třeba krájená rajčata s bazalkou nebo bylinkami.

Krájená rajčata s bazalkou

2. Na zbylém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme česnek a nakonec rajčata. Směs prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a nahrubo pokrájenou bazalkou.

3. Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno dáme část rajčatové směsi, poté plátky lilku a nakonec parmazán. Takto tvoříme vrstvy, dokud suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měl být lilek s parmazánem.

4. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme 20 minut. Servírujeme s bílým pečivem.

Masové polpette v rajčatové omáčce

Množství: pro 4 osoby

Na kuličky:

Masové polpette v rajčatové omáčce

  • 800 g mletého telecího nebo hovězího masa z plece
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 ml olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Na omáčku:

  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • konzerva krájených rajčat s bylinkami (400 g)
  • 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Smícháme namleté maso spolu se strouhankou, vejci, muškátem a mlékem. Osolíme a opepříme dle chuti. Z hmoty tvarujeme kuličky a smažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji několik minut jen tak, aby se maso "zatáhlo".

2. V rendlíku orestujeme cibuli s česnekem, přidáme krájená rajčata, masové kuličky a hrášek. Vše zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a necháme vařit asi 30 minut na mírném ohni. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenou ciabattou nebo bagetou.

Tip šéfkuchaře: Masové kuličky mají v oblibě zejména děti, kterým můžete připravit lehčí verzi tohoto pokrmu: kuličky místo smažení vložte na vymazaný pekáč a pečte v troubě na 200°C asi 15 minut podle velikosti. Dále postupujte podle receptu.

Recepty připravil tým šéfkuchařů Pražského kulinárního institutu.

Autor:



Nejčtenější

Obchod se zdravím. Dokument odhalil nebezpečí alternativní léčby v Česku

Štáb České televize vybavil Ivanu Lokajovou několika skrytými kamerami a vyslal...

Alternativní léčitelství se stále častěji stává poslední možností pro ty, kterým západní medicína nedokázala pomoct. V...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Čtyři účesy, které vás udělají mladší, než ve skutečnosti jste

Ofina sluší u ubírá roky. Příkladem je i Emily Ratajkowská.

Jako mladé holky si můžeme dovolit experimentovat nejen s oblečením, ale také s naším vzhledem. S věkem je však vhodný...

Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Pomocníci pro čištění pleti: Sonický přístroj i obyčejný kartáček

Arome.cz Do postele byste se s make-upem neodvážily, pleť poctivě drhnete gelem i peelingem, a tvář máte přesto plnou "nedokonalo...



Najdete na iDNES.cz