Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tři tipy na rychlou večeři s chutí rajských jablíček

  1:46aktualizováno  1:46
Přivolejte si na stůl léto a naservírujte rodině večeři ve středomořském stylu, kde hlavní roli hrají rajčata. Zkuste netradiční variaci na slavné kuře Marengo, které poprvé ochutnal při svém válečném tažení Napoleon, masové kuličky polpette s hráškem a krájenými rajčaty nebo zapečený lilek s parmazánem.

Kuře Marengo | foto: Valfrutta

Kuře Marengo

 Množství: pro 4 osoby

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • konzerva loupaných rajčat (400 g)
  • 1 červená cibule
  • 50 g másla
  • ¼ čerstvého ananasu nakrájeného na kostky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka cukru krupice
  • malá čerstvá chilli paprička
  • sůl, čerstvě namletý pepř

1. Kuřecí řízky očistíme a na oleji opečeme dozlatova. Osolíme je a uchováme v teple. Do pánve s výpekem přidáme máslo a orestujeme na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas.

2. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidáme chilli papričku, sůl, pepř, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníme vařečkou. Do směsi vložíme zpět kuře a na mírnějším plameni dusíme dalších 15 minut.

3. Hotové kuře vyjmeme, překrojíme v půlce a řezem naaranžujeme na talíř. Přelijeme omáčkou a podáváme s bagetkou nebo rýží.

Zapečený lilek s parmazánem

Množství: pro 4 osoby

Zapečený lilek s parmazánem

  • 2 střední lilky
  • 2 konzervy krájených rajčat s bazalkou (2 x 400 g)
  • 1 červená cibule
  • 4 stroužky česneku nadrobno pokrájené
  • 80 g parmazánu vcelku
  • 50 a 50 ml extra panenského oleje
  • hrst lístků bazalky
  • sůl, pepř

1. Lilek nakrájíme podélně na 5 mm silné plátky, potřeme je z obou stran olejem, rozložíme na plech a grilujeme v předehřáté troubě na 200°C, dokud nezezlátnou. Hotový lilek osolíme a opepříme.

TIP: Pokud vás baví středomořská kuchyně, ale ne vždy máte doma čerstvé suroviny, sáhněte po kvalitním polotovaru, jako jsou třeba krájená rajčata s bazalkou nebo bylinkami.

Krájená rajčata s bazalkou

2. Na zbylém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme česnek a nakonec rajčata. Směs prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a nahrubo pokrájenou bazalkou.

3. Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno dáme část rajčatové směsi, poté plátky lilku a nakonec parmazán. Takto tvoříme vrstvy, dokud suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měl být lilek s parmazánem.

4. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme 20 minut. Servírujeme s bílým pečivem.

Masové polpette v rajčatové omáčce

Množství: pro 4 osoby

Na kuličky:

Masové polpette v rajčatové omáčce

  • 800 g mletého telecího nebo hovězího masa z plece
  • 200 g strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 150 ml olivového oleje
  • špetka muškátového oříšku, sůl, pepř

Na omáčku:

  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • konzerva krájených rajčat s bylinkami (400 g)
  • 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Smícháme namleté maso spolu se strouhankou, vejci, muškátem a mlékem. Osolíme a opepříme dle chuti. Z hmoty tvarujeme kuličky a smažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji několik minut jen tak, aby se maso "zatáhlo".

2. V rendlíku orestujeme cibuli s česnekem, přidáme krájená rajčata, masové kuličky a hrášek. Vše zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a necháme vařit asi 30 minut na mírném ohni. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenou ciabattou nebo bagetou.

Tip šéfkuchaře: Masové kuličky mají v oblibě zejména děti, kterým můžete připravit lehčí verzi tohoto pokrmu: kuličky místo smažení vložte na vymazaný pekáč a pečte v troubě na 200°C asi 15 minut podle velikosti. Dále postupujte podle receptu.

Recepty připravil tým šéfkuchařů Pražského kulinárního institutu.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Jíst hmyz je trendy a zdravé. Zkuste kobylkové špízy nebo cvrččí sušenky

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz