Doporučujeme

Opilý čokoládový cheesecake

Opilý čokoládový cheesecake | foto: Profimedia.cz

Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

  • 13
K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste některý z těchto sladkých receptů, které vás zlehka přenesou do letního času pohody a dovolených.

Letní třešňová polévka

Ingredience na 6 porcí:

Letní třešňová polévka
  • 500 ml růžového vína
  • 400 g třešní, vypeckovaných + několik na ozdobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zakysaná smetana na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do většího hrnce nalijeme víno, přidáme omyté a vypeckované třešně, třtinový cukr a skořici. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut. Ke konci vmícháme vanilkový cukr.
  2. Necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a dáme dobře vychladit.
  3. Polévku podáváme studenou, pokapanou zakysanou smetanou a ozdobenou čerstvými třešněmi.

Bezlepkový clafoutis

Ingredience na pekáček o průměru 20 cm:

Bezlepkový clafoutis
  • máslo na vymazání
  • asi 200 g třešní
  • 40 g mandlové mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 180 ml mléka
  • 3 vejce
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem a posypeme omytými a osušenými třešněmi.
  2. Mandlovou mouku smícháme v misce s cukrem. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem. Pak obě směsi spojíme v řidší těsto.
  3. To nalijeme na třešně v pekáčku a pečeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Opilý čokoládový cheescake

Ingredience na dortovou formu:

Opilý čokoládový cheesecake
  • 1 hrnek rozdrcených čokoládových sušenek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • Na náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 lžíce třešňového likéru
  • Na polevu:
  • 150 g třešní
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce třešňového likéru

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy rozprostřeme směs z rozdrcených sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Zamačkáme a trochu vytáhneme i na okraje. Pečeme asi 10 minut a necháme zcela vychladnout.
  2. Měkký tvaroh prošleháme se smetanou a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmícháme do tvarohové směsi společně s třešňovým likérem.
  3. Hotovou náplň nalijeme na upečený sušenkový korpus ve formě a dáme chladit nejméně na 4 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Třešně omyjeme a vypeckujeme.Dáme je do kastrůlku, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozvaříme. Bude to trvat asi 10 minut. Necháme zchladnout a přilijeme třešňový likér. Polevou zdobíme dort při podávání.

  • Vybrali jsme pro Vás