Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

  0:09aktualizováno  0:09
K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste některý z těchto sladkých receptů, které vás zlehka přenesou do letního času pohody a dovolených.

Opilý čokoládový cheesecake | foto: Profimedia.cz

Letní třešňová polévka

Ingredience na 6 porcí:

Letní třešňová polévka
  • 500 ml růžového vína
  • 400 g třešní, vypeckovaných + několik na ozdobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zakysaná smetana na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do většího hrnce nalijeme víno, přidáme omyté a vypeckované třešně, třtinový cukr a skořici. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut. Ke konci vmícháme vanilkový cukr.
  2. Necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a dáme dobře vychladit.
  3. Polévku podáváme studenou, pokapanou zakysanou smetanou a ozdobenou čerstvými třešněmi.

Bezlepkový clafoutis

Ingredience na pekáček o průměru 20 cm:

Bezlepkový clafoutis
  • máslo na vymazání
  • asi 200 g třešní
  • 40 g mandlové mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 180 ml mléka
  • 3 vejce
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem a posypeme omytými a osušenými třešněmi.
  2. Mandlovou mouku smícháme v misce s cukrem. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem. Pak obě směsi spojíme v řidší těsto.
  3. To nalijeme na třešně v pekáčku a pečeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Opilý čokoládový cheescake

Ingredience na dortovou formu:

Opilý čokoládový cheesecake
  • 1 hrnek rozdrcených čokoládových sušenek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • Na náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 lžíce třešňového likéru
  • Na polevu:
  • 150 g třešní
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce třešňového likéru

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy rozprostřeme směs z rozdrcených sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Zamačkáme a trochu vytáhneme i na okraje. Pečeme asi 10 minut a necháme zcela vychladnout.
  2. Měkký tvaroh prošleháme se smetanou a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmícháme do tvarohové směsi společně s třešňovým likérem.
  3. Hotovou náplň nalijeme na upečený sušenkový korpus ve formě a dáme chladit nejméně na 4 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Třešně omyjeme a vypeckujeme.Dáme je do kastrůlku, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozvaříme. Bude to trvat asi 10 minut. Necháme zchladnout a přilijeme třešňový likér. Polevou zdobíme dort při podávání.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Ilustrační fotografie
Zácpu nepodceňujte, může být příznakem vážné nemoci

Lidé se většinou stydí a o potížích s vyprazdňováním nechtějí mluvit ani s lékařem. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat...  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Michaela Horáčková, scénografka
Nad „dobovkou“ neváhám, říká kostýmní výtvarnice První republiky

V jedenácti letech se rozhodla, že z ní bude umělkyně. Rodiče se jí to snažili rozmluvit, ale neuspěli. Dnes patří Michaela Horáčková Hořejší ke špičce mezi...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Po stopách vůní: Kde se vzal první parfém?
Po stopách vůní: Kde se vzal první parfém?

K Arome patří vůně, s tím myslím souhlasíte. Zdálo se mi, že je tu poslední dobou více kosmetiky. Řekla jsem si: lepší, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.