Jó, třešně zrály! Co s červenou úrodou, když už se omrzela bublanina

  0:09aktualizováno  0:09
K začátku prázdnin patří červené lesklé plody třešní. Jenže co s nimi, když vám bublanina už leze ušima a čerstvých jich spořádáte jen malou část? Zkuste některý z těchto sladkých receptů, které vás zlehka přenesou do letního času pohody a dovolených.

Opilý čokoládový cheesecake | foto: Profimedia.cz

Letní třešňová polévka

Ingredience na 6 porcí:

Letní třešňová polévka
  • 500 ml růžového vína
  • 400 g třešní, vypeckovaných + několik na ozdobu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zakysaná smetana na dokončení

Pracovní postup:

  1. Do většího hrnce nalijeme víno, přidáme omyté a vypeckované třešně, třtinový cukr a skořici. Přivedeme k varu, pak zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut. Ke konci vmícháme vanilkový cukr.
  2. Necháme trochu zchladnout, rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a dáme dobře vychladit.
  3. Polévku podáváme studenou, pokapanou zakysanou smetanou a ozdobenou čerstvými třešněmi.

Bezlepkový clafoutis

Ingredience na pekáček o průměru 20 cm:

Bezlepkový clafoutis
  • máslo na vymazání
  • asi 200 g třešní
  • 40 g mandlové mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 180 ml mléka
  • 3 vejce
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku vymažeme máslem a posypeme omytými a osušenými třešněmi.
  2. Mandlovou mouku smícháme v misce s cukrem. V jiné nádobě prošleháme vejce s mlékem. Pak obě směsi spojíme v řidší těsto.
  3. To nalijeme na třešně v pekáčku a pečeme 20 až 25 minut. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Opilý čokoládový cheescake

Ingredience na dortovou formu:

Opilý čokoládový cheesecake
  • 1 hrnek rozdrcených čokoládových sušenek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • Na náplň:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 300 g kvalitní čokolády na vaření
  • 4 lžíce třešňového likéru
  • Na polevu:
  • 150 g třešní
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce třešňového likéru

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na dno dortové formy rozprostřeme směs z rozdrcených sušenek, rozpuštěného másla a cukru. Zamačkáme a trochu vytáhneme i na okraje. Pečeme asi 10 minut a necháme zcela vychladnout.
  2. Měkký tvaroh prošleháme se smetanou a vanilkovým cukrem. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, necháme trochu zchladnout a vmícháme do tvarohové směsi společně s třešňovým likérem.
  3. Hotovou náplň nalijeme na upečený sušenkový korpus ve formě a dáme chladit nejméně na 4 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme polevu. Třešně omyjeme a vypeckujeme.Dáme je do kastrůlku, zasypeme cukrem a za stálého míchání rozvaříme. Bude to trvat asi 10 minut. Necháme zchladnout a přilijeme třešňový likér. Polevou zdobíme dort při podávání.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Život Livie Klausové ovlivnil pobyt v dětském domově i smrt otce

Livia Klausová se svým manželem Václavem Klausem

Zatímco Václav Klaus byl jako prezident jedněmi obdivován a druhými nenáviděn, jeho žena Livia takto veřejnost...

Další z rubriky

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Najdete na iDNES.cz