Vafle s třešněmi
Ingredience:
- 3 vejce
- 30 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu
- sůl
- olej na vaflovač
Na dohotovení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády
Na omáčku:
- 400 g třešní
- 50 g krupicového cukru (lze upravit podle vyzrálosti třešní)
- 100 ml vody
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1/2 lžičky skořice
Pracovní postup:
- Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme změklé máslo, vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Pak postupně vmícháme mléko a prosátou hladkou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vše promícháme a necháme 20 minut při pokojové teplotě odležet. Z bílků vyšleháme pevný sníh a po odležení ho lehce vmícháme do těsta.
- Vaflovač rozehřejeme a slabě potřeme olejem. Z těsta postupně upečeme vafle.
- Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku. Pak vmícháme nastrouhanou čokoládu.
- Třešně očistíme, dáme do kastrůlku, přidáme cukr, podlijeme polovinou vody a přivedeme k varu. Pak přidáme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylé vodě a povaříme dvě minuty. Odstavíme a ochutíme skořicí.
- Vafle podáváme s čokoládovou šlehačkou a přelijeme omáčkou. Omáčku můžeme použít teplou, nebo vychlazenou.