Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Třešně pomáhají hubnout i posilovat imunitu

  11:09aktualizováno  11:09
Třešňová sezona vrcholí. Pokud se vám na zahradě urodilo víc červené nadílky, než dokážete slupnout na posezení, vyzkoušejte recepty, které pro čtenářky a čtenáře OnaDnes.cz připravila výživová poradkyně Jana Vašáková.

Poradíme vám, jak proměnit úrodu třešní v lahodné pochutnání. (Ilustrační snímek) | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Co nesníte vy nebo děti rovnou ze stromu, zavařte, upečte na víkend koláč nebo si třešně dopřejte ve formě zmrzliny. A pokud vám i tak zbudou, obdarujte své hubnoucí i nehubnoucí kamarádky a podělte se s nimi o recepty.

Proč jsou třešně zdravé?

Liší se barvou i chutí. Jedno však mají třešně společné, jsou plné antioxidantů. Obsahují vitamín C, jenž posiluje imunitu a také draslík podporující vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení, odstraňují nahromaděné toxiny a čistí ledviny.

Při dávce více než 250 g třešní na den snižují hladinu kyseliny močové v krvi, tím preventivně chrání před vznikem dny. Pozor však, třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem.

Třešňová zmrzlina

Třešňová zmrzlina

  • 100 g třešní
  • 1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • šťáva z limetky

1. Třešně vypeckuje a rozmixujeme na krém. Vmícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky.
2. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.

Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.

Omeleta s třešňovou marmeládou

Na marmeládu:

Omeleta s třešňovou marmeládou

  • 500 g třešní
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ sáčku Gelfixu 3:1
  • šťáva z limetky
  • vanilkový lusk

Na omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička mléka
  • 1 lžička žitné mouky
  • špetka soli

1. Vypeckované třešně rozmixujeme a přelijeme do kastrůlku. Přimícháme třtinový cukr, Gelfix a šťávu z limetky. Podélně rozkrojíme vanilkový lusk a vše vaříme za stálého míchání přibližně 5 minut.
2. Odstavíme, vyjmeme vanilku a přelijeme ještě horké do vymytých zavařovacích skleniček těsně pod okraj, uzavřeme víkem a otočíme dnem nahoru. Marmeládu necháme vychladnout.
3. Vejce rozšleháme, přidáme mléko, žitnou mouku a sůl. Osmahneme pokud možno na pánvi bez tuku z obou stran do zlatova. Omeletu ozdobíme třešňovou marmeládou.

Tip: Že je marmeláda hotová poznáte tak, když ji kápnete na studený talířek a nerozlije se.

Třešňový koláč s mandlemi

Na těsto:

Křehký třešňový koláč s mandlemi

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (v pokojové teplotě)
  • 1 polévková lžíce margarínu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 250 g mouky (žitná + polohrubá)
  • 1 lžíce prášku do pečiva (bez fosfátů)

Na ozdobu:

  • třešně
  • hrst sekaných mandlí

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 50 g margarinu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce žitné mouky
  • špetka skořice

1. Z ingrediencí vypracujeme křehké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Vyválíme plát tenký přibližně 1 cm a vyložíme jím formu o průměru 28 cm. Vidličkou sem tam těsto propícháme.
2. Nahoru vyskládáme vypeckované třešně a zasypeme mandlemi. V míse utřeme tuk, přidáme třtinový cukr, vejce, žitnou mouku a skořici a zalijeme povrch koláče.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, do zlatova. Necháme vychladnout, teprve poté vyklopíme koláč z formy.

Tip: Třešně chutně nahradí i lesní ovoce jako jsou borůvky, maliny a ostružiny.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.