Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Třešně pomáhají hubnout i posilovat imunitu

  11:09aktualizováno  11:09
Třešňová sezona vrcholí. Pokud se vám na zahradě urodilo víc červené nadílky, než dokážete slupnout na posezení, vyzkoušejte recepty, které pro čtenářky a čtenáře OnaDnes.cz připravila výživová poradkyně Jana Vašáková.

Poradíme vám, jak proměnit úrodu třešní v lahodné pochutnání. (Ilustrační snímek) | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Co nesníte vy nebo děti rovnou ze stromu, zavařte, upečte na víkend koláč nebo si třešně dopřejte ve formě zmrzliny. A pokud vám i tak zbudou, obdarujte své hubnoucí i nehubnoucí kamarádky a podělte se s nimi o recepty.

Proč jsou třešně zdravé?

Liší se barvou i chutí. Jedno však mají třešně společné, jsou plné antioxidantů. Obsahují vitamín C, jenž posiluje imunitu a také draslík podporující vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení, odstraňují nahromaděné toxiny a čistí ledviny.

Při dávce více než 250 g třešní na den snižují hladinu kyseliny močové v krvi, tím preventivně chrání před vznikem dny. Pozor však, třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem.

Třešňová zmrzlina

Třešňová zmrzlina

  • 100 g třešní
  • 1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • šťáva z limetky

1. Třešně vypeckuje a rozmixujeme na krém. Vmícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky.
2. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.

Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.

Omeleta s třešňovou marmeládou

Na marmeládu:

Omeleta s třešňovou marmeládou

  • 500 g třešní
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ sáčku Gelfixu 3:1
  • šťáva z limetky
  • vanilkový lusk

Na omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička mléka
  • 1 lžička žitné mouky
  • špetka soli

1. Vypeckované třešně rozmixujeme a přelijeme do kastrůlku. Přimícháme třtinový cukr, Gelfix a šťávu z limetky. Podélně rozkrojíme vanilkový lusk a vše vaříme za stálého míchání přibližně 5 minut.
2. Odstavíme, vyjmeme vanilku a přelijeme ještě horké do vymytých zavařovacích skleniček těsně pod okraj, uzavřeme víkem a otočíme dnem nahoru. Marmeládu necháme vychladnout.
3. Vejce rozšleháme, přidáme mléko, žitnou mouku a sůl. Osmahneme pokud možno na pánvi bez tuku z obou stran do zlatova. Omeletu ozdobíme třešňovou marmeládou.

Tip: Že je marmeláda hotová poznáte tak, když ji kápnete na studený talířek a nerozlije se.

Třešňový koláč s mandlemi

Na těsto:

Křehký třešňový koláč s mandlemi

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (v pokojové teplotě)
  • 1 polévková lžíce margarínu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 250 g mouky (žitná + polohrubá)
  • 1 lžíce prášku do pečiva (bez fosfátů)

Na ozdobu:

  • třešně
  • hrst sekaných mandlí

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 50 g margarinu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce žitné mouky
  • špetka skořice

1. Z ingrediencí vypracujeme křehké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Vyválíme plát tenký přibližně 1 cm a vyložíme jím formu o průměru 28 cm. Vidličkou sem tam těsto propícháme.
2. Nahoru vyskládáme vypeckované třešně a zasypeme mandlemi. V míse utřeme tuk, přidáme třtinový cukr, vejce, žitnou mouku a skořici a zalijeme povrch koláče.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, do zlatova. Necháme vychladnout, teprve poté vyklopíme koláč z formy.

Tip: Třešně chutně nahradí i lesní ovoce jako jsou borůvky, maliny a ostružiny.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice
Naučte se cizí jazyk během mateřské. Snadno a bez učebnice

Domluvit se anglicky nebo francouzsky, než půjde vaše dítě do školy? Za dva nebo tři roky se to opravdu dá zvládnout. Akorát zapomeňte na způsob, jak jste se učila jazyky ve škole. Možná vám totiž vyhovuje úplně jiný typ učení.



Najdete na iDNES.cz