Třešně pomáhají hubnout i posilovat imunitu

  11:09aktualizováno  11:09
Třešňová sezona vrcholí. Pokud se vám na zahradě urodilo víc červené nadílky, než dokážete slupnout na posezení, vyzkoušejte recepty, které pro čtenářky a čtenáře OnaDnes.cz připravila výživová poradkyně Jana Vašáková.

Poradíme vám, jak proměnit úrodu třešní v lahodné pochutnání. (Ilustrační snímek) | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Co nesníte vy nebo děti rovnou ze stromu, zavařte, upečte na víkend koláč nebo si třešně dopřejte ve formě zmrzliny. A pokud vám i tak zbudou, obdarujte své hubnoucí i nehubnoucí kamarádky a podělte se s nimi o recepty.

Proč jsou třešně zdravé?

Liší se barvou i chutí. Jedno však mají třešně společné, jsou plné antioxidantů. Obsahují vitamín C, jenž posiluje imunitu a také draslík podporující vylučování vody z těla. Třešně jsou i zdrojem jódu a vápníku. Pomáhají regulovat trávení, odstraňují nahromaděné toxiny a čistí ledviny.

Při dávce více než 250 g třešní na den snižují hladinu kyseliny močové v krvi, tím preventivně chrání před vznikem dny. Pozor však, třešně mají mírně projímavý účinek, rozhodně je nezapíjejte větším množstvím tekutin a už vůbec ne mlékem.

Třešňová zmrzlina

Třešňová zmrzlina

  • 100 g třešní
  • 1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
  • 1 lžička třtinového cukru
  • šťáva z limetky

1. Třešně vypeckuje a rozmixujeme na krém. Vmícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky.
2. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazicím boxu tuhnout alespoň 8 hodin.

Tip: Zmrzlina bude krémovější, když nahradíte část třešní zralým banánem.

Omeleta s třešňovou marmeládou

Na marmeládu:

Omeleta s třešňovou marmeládou

  • 500 g třešní
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • ½ sáčku Gelfixu 3:1
  • šťáva z limetky
  • vanilkový lusk

Na omeletu:

  • 2 vejce
  • 1 lžička mléka
  • 1 lžička žitné mouky
  • špetka soli

1. Vypeckované třešně rozmixujeme a přelijeme do kastrůlku. Přimícháme třtinový cukr, Gelfix a šťávu z limetky. Podélně rozkrojíme vanilkový lusk a vše vaříme za stálého míchání přibližně 5 minut.
2. Odstavíme, vyjmeme vanilku a přelijeme ještě horké do vymytých zavařovacích skleniček těsně pod okraj, uzavřeme víkem a otočíme dnem nahoru. Marmeládu necháme vychladnout.
3. Vejce rozšleháme, přidáme mléko, žitnou mouku a sůl. Osmahneme pokud možno na pánvi bez tuku z obou stran do zlatova. Omeletu ozdobíme třešňovou marmeládou.

Tip: Že je marmeláda hotová poznáte tak, když ji kápnete na studený talířek a nerozlije se.

Třešňový koláč s mandlemi

Na těsto:

Křehký třešňový koláč s mandlemi

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (v pokojové teplotě)
  • 1 polévková lžíce margarínu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 250 g mouky (žitná + polohrubá)
  • 1 lžíce prášku do pečiva (bez fosfátů)

Na ozdobu:

  • třešně
  • hrst sekaných mandlí

Na náplň:

  • 2 vejce
  • 50 g margarinu nebo másla
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce žitné mouky
  • špetka skořice

1. Z ingrediencí vypracujeme křehké těsto, podle potřeby přidáme mouku. Vyválíme plát tenký přibližně 1 cm a vyložíme jím formu o průměru 28 cm. Vidličkou sem tam těsto propícháme.
2. Nahoru vyskládáme vypeckované třešně a zasypeme mandlemi. V míse utřeme tuk, přidáme třtinový cukr, vejce, žitnou mouku a skořici a zalijeme povrch koláče.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut, do zlatova. Necháme vychladnout, teprve poté vyklopíme koláč z formy.

Tip: Třešně chutně nahradí i lesní ovoce jako jsou borůvky, maliny a ostružiny.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Nikol a Jakub Ponerovi, sourozenci, kteří hýbou českým šoubyznysem

Módní návrháři Nikol a Jakub Ponerovi

Jakub a Nikol Ponerovi se díky svým šatům stali mezi českými celebritami velmi oblíbenými. Nejedna česká hvězda díky...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Vždy ztuhnu. V roli se pořád nemůžu vidět, říká herečka Kristýna Boková

Kristýna Boková

Je vystudovaná tanečnice, ale už řadu let Kristýna Boková patří k obsazovaným herečkám. Hraje v seriálu První republika...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz