Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

aktualizováno 
Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská treska s hráškovým pyré podle Jiřího Vaška z pražské restaurace Relief.

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Drůbeží paštika s portským vínem a marinovanou zeleninou
  • Na paštiku: 
  • 100 g šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 200 ml portského vína
  • snítka tymiánu
  • 500 g drůbežích jater
  • 125 g másla
  • 125 g vepřového sádla
  • 50 g vepřových škvarků
  • sůl a pepř
  • Na briošku:
  • 275 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 10 g droždí
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • Na marinovanou zeleninu:
  • 2 mrkve
  • malý celer
  • 1 kulička nového koření, 1 bobkový list, 5 kuliček pepře
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce krystalového cukru

Pracovní postup:

  1. Šalotku a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno, orestujeme na oleji dosklovata a zalijeme portským vínem. Přidáme tymián a zredukujeme.
  2. Játra očistíme, přidáme 125 g másla a sádlo. Rozmixujeme společně s redukcí a škvarky dohladka a propasírujeme přes jemné síto. Osolíme a opepříme.
  3. Paštiku rozdělíme do žáruvzdorných misek a pečeme ve vodní lázni na 70 °C asi 25 minut..
  4. Na briošku smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a droždí. Přidáme změklé máslo a hněteme pomocí robota s hnětacím hákem. Postupně jedno po druhým přidáváme vejce.
  5. Necháme na teplém místě vykynout. Těsto je velmi lepivé, proto do něj udeříme pěstí, aby ztratilo tvar, a vložíme ještě na hodinu do mrazáku.
  6. Pečeme ve vymazané chlebíčkové formě při 175 °C asi 12 minut do zlatova.
  7. Zeleninu očistíme, nakrájíme na tenké plátky a zalijeme rozvarem z vody, octa, krystalového cukru a divokého koření.
  8. Po lehkém změknutí (asi po 7 minutách) zeleninu vyjmeme a ozdobíme jí talíř s paštikou a brioškou.

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky

Ingredience na 4 porce: 

Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky
  • 5 stroužků česneku
  • olej  
  • 100 g šalotky nebo cibule
  • 70 g másla 
  • 5 brambor
  • 300 ml vývaru
  • 50 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • snítka čerstvé majoránky
  • 30 ml mléka  
  • 30 g polohrubé mouky
  • opečená bagetka k podávání

Pracovní postup:

  1. Česnek vložíme do alobalu, zakapeme olejem, zabalíme a pečeme při 220 °C asi 30 minut.
  2. Očištěnou a nakrájenou šalotku zpěníme na másle, přidáme nakrájené oloupané brambory, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Poté je rozmixujeme dohladka s pečeným česnekem a přidáme smetanu. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme vejce, čerstvou majoránku a mléko.
  4. S polohrubou moukou vypracujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2 až 3 minuty.
  5. Podáváme s opečenou bagetkou.

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou a pečenou zeleninou

Ingredience na 4 porce:

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 300 g hrášku  
  • snítka máty
  • 150 g bramborového pyré
  • 50 g mascarpone
  • 600 g tresky norské 
  • sůl
  • 2 karotky
  • 1 celer
  • snítka tymiánu
  • 1 bio citron
  • frissé salátek na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a podusíme na másle dosklovata. Přidáme hrášek a lehce podlijeme vodou. Vaříme doměkka.
  2. Poté rozmixujeme společně s mátou a přepasírujeme přes jemné síto. Smícháme s bramborovým pyré a mascarpone a vyšleháme dojemna.
  3. Tresku osolíme, vložíme na teflonovou pánev nejprve kůží dolů a opečeme z každé strany asi dvě minuty.
  4. Na stejnou pánev dáme nakrájenou karotku a celer, přidáme tymián, šťávu a kůru z citronu a orestujeme.
  5. Na ozdobu použijeme lístky frissé salátku.

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait

Ingredience na 4 porce:

Krupicové nočky s tvarohem, švestkovou omáčkou a perníkovým parfait
  • 100 g dětské krupičky 
  • 300 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • hrubá mouka na zahuštění 
  • 50 g tučného tvarohu
  • 30 ml červeného vína
  • 1 panák slivovice
  • 70 g štvestkových povidel
  • 1 perník na strouhání
  • 3 vejce
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany 
  • 100 g rozinek
  • 100 g másla

Pracovní postup:

  1. Krupičku a mléko se 150 g moučkového cukru svaříme do zhoustnutí. Vmícháme vejce a pokud je to třeba, přidáme trochu mouky.
  2. Do vychladlé hmoty vmícháme tvaroh a tvarujeme nočky, které uvaříme ve vodě.
  3. Na omáčku svaříme víno se slivovicí na redukci. Přidáme povidla a ¼ nastrouhaného perníku.
  4. Žloutky vyšleháme ve vodní lázni s bílým vínem do krému. Přidáme zbylý nastrouhaný perník.
  5. Krém necháme zchladit, zapracujeme do něj ušlehanou smetanu, rozinky, zbylý moučkový cukr a nakonec tuhý sníh. Dáme zmrazit.
  6. Noky podáváme přelité omáčkou a rozpuštěným máslem společně s perníkovým parfait. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Moje přítelkyně se stala mužem, ale stále ji miluji, říká Američanka

Aidan se svou manželkou Heather

Heather Silva z Texasu se před šesti lety zamilovala do ženy. O tři roky později se musela smířit s tím, že se její...

Mýty o alkoholismu: závislý patří do léčebny a poznáte ho na první pohled

Ilustrační fotografie

Češi patří mezi největší pijáky alkoholu nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou však potíže se závislostí zlehčují, a...

Deset let jsem tajila lupénku, protože jsem se styděla, říká moderátorka

Moderátorka Louise Roe si na předávání Oscarů vybrala broskvové šaty s...

Britská moderátorka a fashion blogerka Louise Roe (36) veřejně přiznala, že se natolik styděla za své kožní onemocnění,...

Další z rubriky

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Najdete na iDNES.cz