Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tradiční i netradiční recepty na Hod Boží a na Štěpána

  12:17aktualizováno  12:17
- O vánočních svátcích většina z nás navštěvuje své příbuzné a známé. V každé rodině mají jiné zvyky, a tak někde připravují k slavnostnímu obědu krocana či krůtu, jinde husu nebo kachnu, ale výjimkou není ani zvěřina či klasická svíčková.

Na Hod Boží můžete upéct krocana | foto: Profimedia.cz

Sváteční krocan

* 1 mladý krocan
* sůl
* mletý pepř
* 30 g tučné slaniny
* 250 g malých cibulek
* 1 celer (30 g)
* 250 g žampiónů
* 1 lžíce sekané petrželky
* 1 lžíce strouhanky
* 1 vejce
* tuk na polití
* 4 rajčata (250 g)
* 20 g hladké mouky
* pikantní vývar

1. Připraveného krocana omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenku osolíme a opepříme. Játra, žaludek a srdce drobně pokrájíme. Rozpustíme nakrájenou slaninu a přidáme 1 nakrájenou cibuli a celer, drůbky a dusíme asi 5 minut. Přidáme 50 g posekaných žampiónů a dusíme ještě asi 3 minuty. Osolíme, opepříme, přidáme petrželovou nať a cibuli a za dalších 15 minut zbylé žampióny.

2. Vše dusíme ještě 15 minut. Přidáme křížem nakrojená rajčata. Asi po hodině pečení vyndáme hotového krocana a zeleninu a vypečenou šťávu dolijeme vodou na 3/8 l. Zahustíme ji moukou a ochutíme solí, pepřem a pikantním vývarem.

3. Krocana naporcujeme a upravíme s náplní a zeleninou. Šťávu podáváme zvlášť. Pečeme asi 1 hodinu při teplotě 225-250 stupňů. Krocan bude mít mimořádně chřupavou a opečenou kůži, když ho 10 minut před dopečením potřete ledovou vodou.

Dušená zaječí stehna

* 4 zaječí stehna
* 1 l podmáslí
* sůl
* mletý pepř
* tymián
* 50 g prorostlé slaniny
* 20 g tuku
* polévková zelenina
* 125 g šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1/8 l červeného vína
* 250 g žampiónů
* 250 g rajčat
* 20 g hladké mouky
* 1/4 l smetany
* sůl
* mletý pepř
* špetka cukru
* tymián
* sušený česnek

1. Ze zaječích stehen stáhneme kůži a na noc je naložíme do podmáslí. Osušená stehna potřeme kořením. Pokrájenou slaninu rozehřejeme na trošce tuku a stehna na ní prudce opečeme. Polévkovou zeleninu nadrobno nakrájíme a s šalotkou a česnekem přidáme k masu. Vše krátce podusíme. Zalijeme červeným vínem a dusíme asi hodinu.

2. Žampióny nakrájíme na tenká kolečka. Rajčata oloupeme a nadrobno pokrájíme. Přidáme k masu a dusíme společně ještě asi 1/2 hodiny. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru, tymiánem a sušeným česnekem.

Nadívaná husa

* husa
* menší sklenka kysaného zelí
* 3 cibule
* 3 jablka
* lžíce másla
* sůl
* kmín
* pepř
* cukr
* ocet

Husu očistíme, zbavíme vnitřností, osolíme vně i uvnitř, okořeníme a naplníme nádivkou, kterou připravíme takto: zelí i jablka nakrájíme nadrobno, vložíme na nakrájenou cibulku, kterou jsme nechali zpěnit na tuku, osolíme, opepříme, přisladíme a přikyselíme octem a krátce podusíme. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky a zelí.

Autoři:






Nejčtenější

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.