Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

To nejlepší občerstvení k vínu

  0:38aktualizováno  0:38
Aby vám dobré víno nezamotalo hlavu víc, než je žádoucí, musíte žaludku pomoci nějakým občerstvením. Máme pro vás pár návrhů.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

ČTĚTE TAKÉ: VELKÝ PRŮVODCE PRO MILOVNÍKY VÍNA

GRISSINI - CHLEBOVÉ TYČINKY

Těsto zpracujte z těchto surovin:
125 ml vody, lžička sladu (nebo sladovitu), 13 g panenského olivového oleje, 100 g hladké mouky, 150 g celozrnné pšeničné (můžete nahradit špaldovou), lžička sušeného nebo 1/4 lžičky čerstvého droždí a 1 lžička soli.

Chcete-li vytvořit sezamovou variantu, přidejte do těsta ještě 20 g sezamových semínek.

Těsto vyválejte na plát silný asi půl centimetru, odkrajujte dlouhé tenké plátky a ty stočte do spirály. Pečte na papírem vyloženém plechu na 200 °C cca 15 minut - záleží na síle tyčinek.

Tip
Nejjednodušší varianta slaných tyčinek k vínu je vyrobit je z rozváleného listového těsta. To můžete posypat solí a paprikou, bylinkami, mákem nebo kmínem, případně nastrouhaným sýrem.

NEJJEDNODUŠŠÍ A NEJVDĚČNĚJŠÍ: OBLOŽENÝ TALÍŘ

Ilustrační foto

Nachystejte hostům k vínu talíře dobrot, ze kterých si každý vybere sám to, co mu nejvíc chutná. A nebude vás to stát víc práce než koupit a naaranžovat.

Olivy černé i zelené jsou k dostání v přírodním stavu nebo nacpané k prasknutí jinou chuťovkou. Ostré a uzené salámy, klobásky a šunky nakrájené na tenké plátky doplňte několika druhy pečiva od tmavého k světlému.

Sýry jsou samostatnou kapitolou a poznatky o tom, který sýr se hodí ke kterému vínu, by vydaly na celý článek. Stačí, když se budete řídit jednoduchým pravidlem "svůj k svému": ostré sýry k výrazným vínům, jemné k jemným.

JEDNOHUBKY NEBOLI KANAPKY

Jednohubky

S rajčaty a bylinkami

Nakrájejte na kolečka tenkou bagetu nebo rohlíky - lepší jsou tmavé. Opečte nasucho v troubě, potřete troškou másla. Potom na každou položte dva měsíčky cherry nebo datlových rajčátek, ozdobte pažitkou a bazalkou, osolte a znovu krátce zapečte. Pikantnější chuti vyhovíte tak, že po másle potřete bagetu i trochou česneku.

S tvarohovým krémem a krevetkou

Na bílé krekry nebo malé kousky bílého chleba naneste cukrářským tvořítkem krém utřený z tvarohu, trochy zakysané smetany a bylinkové soli. Na kopeček krému naaranžujte krevetu a posypte bylinkami. Dozdobit můžete čtvrtkou plátku citronu a dochutit kapkou pálivé salsy.

Pita chlebíčky s česnekovým máslem

V jednoduchosti je krása. Nakrájejte plackový pita chléb (nebo nastříhejte nůžkami) na malé trojúhelníčky, ty potřete česnekovým nebo bylinkovým máslem a ozdobte bazalkou. Exotičtější varianta vznikne, přidáte-li pár plátků mandlí nebo opražená piniová semínka.

Lososové s koprem

Pro milovníky rybích pomazánek tady máme jemnější variantu jejich pochoutky, která tolik nepřetluče chuť vína. Z majonézy, bílého jogurtu a trochy sardelové nebo kaviárové pasty utřete krém. Ten naneste tvořítkem na kousky bílého nasucho opečeného toustu a nahoru stočte tenký plátek lososa - může být i uzený. Ozdobte koprem a máte chuťovky se švédským nádechem.







Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.