Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

To je ale maso

  12:07aktualizováno  12:07
Představte si, že jste váleční štvanci, skrýváte se již měsíce v hlubokém lese a nemáte k dispozici žádnou nádobu, natož kastrol nebo pánev. Hlady netrpíte, živíte se dary lesa, ale přitom toužíte po tepelně upraveném mase. Opéct jej nelze, neboť škvařící se tuk a následný hustý kouř by vás prozradil. Máte jedinou možnost, podusit maso v primitivním papiňáku. Pravděpodobně se v podobné situaci nikdy neocitnete, ale člověk, zvláště Čech nikdy neví.

Chytit jelena, srnce nebo zajíce do pytláckého oka není zase nic tak těžkého. Dokonce ani jej stáhnout zkůže a naporcovat. Vy však máte pořád chuť na dušené maso a nevíte, jak je připravit. Přitom je to tak jednoduché. Zhotovte si maorskou pícku neboli Settonův hrnec. Je to velmi účinná pícka, kterou můžete udělat tak velikou, jak jen potřebujete, třeba na celého jelena.

Uvedete-li ji jednou do chodu, můžete ji opustit, nemusíte se o ni pár hodin starat a přikládat dřevo nebo kontrolovat teplotu. Máte čas odejít za jinými důležitými úkoly, například za dalším jelenem nebo na sběr hub či borůvek. Nejdříve si vyryjte jámu o rozměrech asi 60x 60x 60 centimetrů. Její dno vyložte kameny, které jste předtím v ohni rozpálili do červena. Šutráky pokryjte mechem, kapradím nebo listím. Udělejte ještě další menší vrstvu - kámen, kapradí. Zabalte naporcované maso do listí, předem se samozřejmě přesvědčte, že je nevkládáte do listů zjedovatých rostlin.

Balíčky umístěte na dno jámy. Na maso položte větší množství listí. Umístěte do středu pícky svislou hůlku (rovný klacek) a naházejte vyhrabanou zeminu navrch jámy a dobře udusejte. Vytáhněte nyní opatrně hůlku a nalijte do jámy asi litr vody. Ihned vyrazí ven horká pára, proto zakryjte otvor vlhkým kamenem a vyčkejte asi dvě hodiny. Maso se mezitím pod tlakem upeče, spíše podusí, a odpadne od kostí.

Budete překvapeni jeho nezvyklou lahodností. Pokrm můžete vylepšit i tím, že maso předem posolíte a přidáte k němu čerstvé bylinky - rozmarýn, tymián nebo oregano. Některé způsoby tepelné úpravy se považují za zdravější než jiné, buď proto, že udržují nízký obsah tuku v potravě, nebo že působí menší ztrátu vitaminů a minerálů. U nás oblíbené smažení v silné vrstvě tuků je všeobecně považováno za nejnezdravější metodu tepelné úpravy potravin. Když navíc nemáte olej horký, proniká tuk hluboko do smaženého jídla.

Například takové bramborové lupínky smažené v horkém tuku mají sedm procent tuku, ale přidají-li se do oleje hranolky mrazené, nasají do sebe až dvacet procent tuku. Pro zachování výživných hodnot je vaření v páře nejvhodnější. Brokolice může při normálním vaření ztratit až šedesát procent vitaminu C, při vaření v páře ztratí jen dvacet procent. Pokud maso a zeleninu rádi vaříte, musíte zase počítat s tím, že do vody se vyluhuje mnoho rozpustných vitaminů, které přijdou vniveč, pokud ovšem vývar nepoužijete do omáčky nebo do polévky.

Recepty Leona Malíka, Hilton Praha

Bourguignone aneb hovězí na červeném víně
1 kg zadního hovězího * 250 g vepřového bůčku * 1 lžíce oleje * 50 g másla * 3 lžíce brandy * 700 ml červeného vína * 3 kusy krájené šalotky * 1 lžíce citronové šťávy * 300 g nakládaných cibulek * 250 g žampionů * sůl * čerstvě drcený pepř * voda nebo vývar na podlévání

Vepřový bůček nakrájíme na plátky a oblanšírujeme ve vařící vodě. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme plátky bůčku a opékáme do hněda asi 5 minut. Potom vše zkastrolu vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme půlku másla, nasypeme nakládané cibulky a zvolna opékáme do zlatova. Opět vyjmeme. Nakrájíme maso na kostky, opečeme je v kastrolu do zlatova, vyjmeme a odstraníme přebytečný tuk. Do kastrolu přidáme šalotku, brandy a víno, krátce povaříme, přidáme maso a zvolna dusíme pod pokličkou asi 3 hod. Během dušení podléváme vodou nebo vývarem. Na pánvi rozpustíme zbývající máslo, přidáme žampiony, cibulky, citronovou šťávu, sůl, pepř a dusíme, až se odpaří veškerá tekutina. Do kastrolu k masu přidáme bůček, cibulky a žampiony a dusíme, až je maso měkké. Z kastrolu vyjmeme maso, cibulky, žampiony a bůček, do šťávy přidáme vývar a vaříme tak dlouho, až šťáva zhoustne, vrátíme zpět maso a zbývající suroviny, dochutíme.

Jehněčí ragú na karí
1 kg jehněčí kýty nakrájené na kostky * 1 pokrájená cibule * 5 stroužků nasekaného česneku * 50 g čerstvého nasekaného zázvoru * 1 lžička karí prášku * 300 ml kokosového mléka * 300 ml vody N 500 g nakrájených sladkých brambor (nebo obyčejných) * sůl a pepř * 1 tyčinka skořice * 3 kusy anýzu.

V kastrolu zahřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, zázvor a necháme zesklovatět. Přidáme jehněčí maso, orestujeme, přidáme karí, sůl, pepř, skořici a anýz. Podlijeme vodou a dusíme, až je maso téměř měkké. Sladké brambory krátce vaříme v osolené vodě, aby zůstaly tvrdší. K měkkému masu přidáme kokosové mléko, podle potřeby vodu, povaříme, přidáme brambory, promícháme, ještě jednou krátce povaříme a dochutíme.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.