Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Tiramisu: italská pochoutka na pět způsobů

  1:06aktualizováno  1:06
Italové se mohou chlubit nejenom špagetami a pršutem, sušenou šunkou. Světu dali také výborný piškotový dezert plněný smetanovým sýrem.

Dvoubarevné tiramisu. | foto: Isifa

Jak na tiramisu

Ty správné ingredience
Abyste docílili té pravé a jedinečné chuti, používejte co nejpůvodnější suroviny. Dají se sehnat v každém větším obchodě.

* Piškoty
Ideální jsou podlouhlé, ploché (cukrářské). Pravé italské piškoty savoiradi navíc mají chuť po citronu, kterou jinak musíte piškotům dodat.
* Mascarpone
Smetanový jemný sýr je běžně k dostání i u nás. Je velmi tučný, ale bez něj by tiramisu nebylo tiramisu.
* Likér
Zakápněte tiramisu likérem amaretto s mandlovou příchutí.
* Vejce
Používejte čerstvá, ať je náplň nadýchaná.

Tiramisový řez s třešněmi

Tiramisový řez s třešněmi.Příprava: 30 minut + pečení 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 lžíce másla
* 50 g hořké čokolády
* 6 vajec
* 180 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 140 g polohrubé mouky
* 60 g kakaa
* 250 g mascarpone
* 250 g tvarohu
* 4 lžíce moučkového cukru
* 200 ml silné kávy nebo espresa
* 50 ml kokosového likéru
* 400 g třešní
* 120 g přírodního cukru
* griotka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vyložíme kolečkem pečicího papíru a boky vymažeme tukem. Čokoládu rozpustíme a necháme trochu vychladnout.
2. Žloutky utřeme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny, přišleháme rozpuštěnou čokoládu. Z ušlehaných bílků a cukru připravíme sníh, který do čokoládové pěny zapracujeme.
3. Mouku prosijeme s kakaem a přimícháme do vaječné směsi. Těsto nalijeme do formy a dáme do trouby. Po 25 minutách pečení špejlí vyzkoušíme, jestli je hotové,podle potřeby dopečeme.
4. Mascarpone promícháme s tvarohem a cukrem, kávu s likérem.
5. Korpus podélně přeřízneme na tři pláty, spodní pokapeme třetinou ochucené kávy a pomažeme polovinou náplně, přiklopíme střední plát a postup opakujeme. Horní plát jen pokapeme ochucenou kávou. Celý dort přetáhneme potravinovou fólií a necháme v chladu odležet.
6. Třešně vypeckujeme, v menším hrnci je zasypeme cukrem, zalijeme trochou vody a deset minut povaříme. Během varu třešně pomačkáme vařečkou, podléváme vodou. Hotové je zastříkneme griotkou. Jednotlivé porce dortu podáváme polité teplou třešňovou omáčkou.

NÁŠ TIP

Korpus si předpečte den předem a nechte ho rozležet, lépe se pak krájí na pláty.

Muffiny s mascarpone

Muffiny s mascarpone.Příprava: 15 minut + pečení 20 minut

Na 12 muffinů

* 85 g másla
* 250 g hladké mouky
* 140 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 3 lžíce kakaa
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička ml. sody
* 1 pytlík minimarshmallows či 150 g marcipánu
* 2 velká vejce
* 100 g smetanového jogurtu
* 100 ml mléka
* 250 g mascarpone
* 3 lžíce medu
* 100 ml kávy
* hořké kakao

1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vymažeme nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Rozpustíme máslo a necháme jej trochu zchladnout. V menší misce rozšleháme vidličkou vejce, jogurt a mléko.
3. V míse promícháme proseto mouku, oba cukry, kakao, prášek do pečiva se sodou a minimarshmallows (k sehnání např. v Marks&Spencer) nebo na kostičky pokrájený marcipán. Přidáme vaječnou směs a lžící promícháme. Případné žmolky mouky nevadí, těsto se nesmí přemíchat. Rozdělíme těsto do forem na muffiny a pečeme asi 20 minut.
4. Mascarpone promícháme s medem. Vychladlé muffiny překrojíme, naplníme je mascarpone a přiklopíme. Mašlovačkou natíráme postupně vršky muffinů sladkou kávou. Všechny pak zasypeme kakaem.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte náplň z mascarpone ochuceného instantní kávou s oříškovou příchutí.

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu.Příprava: 20 minut + chlazení 4-6 hodin

Pro 4 osoby

* 2 vejce, biokvalita
* 80 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 500 g mascarpone
* 400 g jahod
* 14 cukrářských piškotů
* 70 ml mandlového likéru

1. V míse utřeme žloutky a cukr s vanilkovým cukrem, promícháme s mascarpone a opatrně zapracujeme ušlehaný sníh z bílků.
2. Jahody omyjeme, necháme okapat a nakrájíme je na plátky.
3. Větší skleněnou misku vyložíme polovinou cukrářských piškotů, pokapeme je mandlovým likére ma poklademe částí jahodových plátků. Jahody zakryjeme polovinou ušlehaného mascarpone, poklademe druhou polovinou piškotů ochucených likérem, jahodami a mascarpone.
4. Horní vrstvu ozdobíme plátky jahod a dáme do chladničky odležet 4-6 hodin.

NÁŠ TIP

Mascarpone si udělejte sami - zahřejte smetanu ke šlehání téměř k varu, přilijte lžičku citronové šťávy, promíchejte a nechte vykapat přes noc v míse na cedníku vyloženém papírovým filtrem nebo čistou, namočenou a vyždímanou utěrkou.

Dvoubarevné tiramisu

Dvoubarevné tiramisu.Příprava: 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4-6 osob

* 300 ml smetany ke šlehání
* 100 g hořké čokolády
* 500 g mascarpone
* 100 g bílé čokolády
* 50 ml smetany na vaření
* 1 hrnek espresa
* 3 cl brandy či rumu
* 12 cukrářských piškotů

1. Ze smetany vyšleháme pevnou tuhou šlehačku, necháme vychladit.
2. Ve vodní lázni rozpustíme v misce hořkou čokoládu, necháme ji vychladnout a promícháme s polovinou mascarpone a šlehačky a odložíme do ledničky.
3. Rozpustíme bílou čokoládu se smetanou, přidáme kapku vanilkového extraktu, promícháme a necháme zchladnout, zapracujeme zbývající mascarpone a šlehačku. Dáme vychladit.
4. Do mělké misky nalijeme kávu s kapkou rumu, piškoty namočíme v kávě a rozdělíme je na dno pohárů.
5. Lžící střídavě plníme poháry tmavou a světlou směsí. Proložíme jednou vrstvou namočených piškotů a poháry naplníme zbytkem. Přetáhneme je potravinovou fólií a necháme v chladu 4-6 hodin.
6. Před podáváním posypeme kakaem a ozdobíme čerstvou mátou.

NÁŠ TIP

Přislaďte si šlehačku nebo espreso, v tomto receptu není kromě čokolády a piškotů žádný cukr.

Malinové tiramisu

Malinové tiramisu.Příprava: 40 minut + chlazení 4-6 hodin

Pro 6 osob

* 100 g hořké čokolády
* 8 vajec
* 120 g cukru moučka
* sůl
* 1 vanilkový cukr
* 140 g hladké mouky
* 500 g mascarpone
* 6 lžic krupicového cukru
* 2 pomeranče
* 50 ml pomerančového likéru

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Čokoládu na hrubo nastrouháme.
2. Pět žloutků utřeme s 1/2 moučkového cukru do pěny. Sníh z pěti bílků ušleháme se špetkou soli a zbytkem cukru do tuha, promícháme jemně se žloutkovou pěnou, vanilkovým cukrem a prosátou moukou. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme 8-10 minut.
3. Žloutky ze tří vajec utřeme s krupicí do pěny, jemně vetřeme mascarpone plus sníh ušlehaný ze tří bílků a 1/2 nastrouhané čokolády. Šťávu ze dvou pomerančů promícháme s likérem.
4. Do skleněné hranaté misky položíme půlku plátu těsta a pokapeme jej 1/2 pomerančové šťávy. Těsto pomažeme částí mascarpone, poklademe 1/2 malin, přidáme další vrstvu mascarpone a zakryjeme těstem.
5. Horní plát pokapeme pomerančem, pomažeme zbylým mascarpone, posypeme nastrouhanou čokoládou a poklademe malinami. Necháme vychladit 4-6 hodin.

NÁŠ TIP

Existují prodejny, kde seženete likéry rozlévané ze sudů.

Autoři:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i...

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz