Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tipy, co jíst před sportem a co po něm

  12:06aktualizováno  12:06
Tělo v zápřahu potřebuje energii. Ale v jaké formě a kdy, abyste zbytečně nehladověli nebo necvičili přecpaní?
Muffiny z celozrnné mouky.

Muffiny z celozrnné mouky. | foto: Isifa

Najezte se maximálně dvě až tři hodiny před cvičením. Nejlepší jsou cereálie, ovoce, jogurt, celozrnný chléb, těstoviny nebo rýže. Tyto potraviny vám dodají energii na hodinu cvičení a pomohou nastartovat pálení tuků.

Před, při i po cvičení pijte vodu. Energetické sportovní nápoje jsou hodně kalorické a vhodné spíš pro vrcholové sportovce. Vy byste je potřebovali jedině v případě, že cvičíte ve vysokém tempu více než hodinu.

Hned po cvičení nejezte, dovolte svému tělu, aby "dotáhlo" aktivní režim. Pokud máte velký hlad, dodejte unaveným svalům energii ze zdravých sacharidů: ovoce, zelenina, celozrnné pečivo. Zhruba za hodinu po cvičení doplňte proteiny, dejte si vejce, ořechy, krůtí nebo kuřecí maso.

Před cvičením...

Rychlá polévka

Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 2 větší mrkve
* 1 pórek
* čerstvá petržel nebo libeček
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce olivového oleje
* 1,2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* špetka mletého muškátového oříšku

1. Zeleninu s petrželí omyjeme, mrkev a pórek očistíme a nakrájíme na kolečka.
2. V hrnci zahřejeme máslo s olejem, kolečka zeleniny na něm krátce orestujeme.
3. Orestovanou zeleninu zalijeme kuřecím vývarem, přidáme část petržele a přivedeme pomalu k varu.
4. Společně provaříme asi 10 minut, dochutíme solí a pepřem.
5. Porce polévky ozdobíme zbylou petrželí.

NÁŠ TIP

Nahraďte pórek jarní cibulkou, přidejte kedlubnu, hrášek. Nehubnoucím členům rodiny zavařte do polévky rozšlehané vejce nebo nudle.

Tyčinky z ovesných vloček

Příprava: 15 minut + pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

* 180 g másla
* 100 g cukru krupice
* 1 lžíce zlatého sirupu (Golden sirup Tesco, Marks a Spencer) nebo javorový sirup
* špetka soli
* kapka mandlové esence
* 200 g ovesných vloček

1. Troubu předehřejeme na 150 °C, menší čtvercový plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem.
2. V hrnci pomalu rozpustíme máslo s cukrem a zlatým sirupem, přidáme sůl a mandlovou esenci.
3. Do tekuté směsi přisypeme ovesné vločky a dobře promícháme.
4. Hmotu přendáme do pekáčku, upěchujeme lžící a pečeme 30-40 minut.
5. Po upečení necháme vločky deset minut zchladnout v pekáčku, pak je přesuneme na prkénko a ostrým nožem rozkrájíme na tyčinky.
6. Vychladlé tyčinky uchováváme v chladu v uzavřené nádobě.

... a po cvičení

Muffiny z celozrnné mouky

Příprava: 20 minut + pečení 20-25 minut

Na 12 muffinů

* 250 g celozrnné mouky
* 100 g přírodního cukru krupice
* špetka soli
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* 85 g rozpuštěného másla
* 1 dcl bílého jogurtu
* 1 dcl mléka
* 2 velká vejce
* 2 lžíce vlašských ořechů
* 2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce loupaných slunečnicových semínek

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, formu na muffiny vymažeme tukem nebo vyložíme papírovými košíčky.
2. Prosátou mouku promícháme v míse s cukrem, solí, práškem do pečiva a jedlou sodou.
3. Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky a smícháme s třtinovým cukrem a slunečnicovými semínky.
4. Rozpuštěné máslo prošleháme s jogurtem, mlékem a vejci a přilijeme do mísy s moukou, promícháme lžící.
5. Těsto rozdělíme do košíčků, posypeme směsí cukru a ořechů a pečeme ve vyhřáté troubě 20-25 minut.

Kuřecí burger s míchanými vejci

Příprava: 20 minut + vaření 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá červená cibule
* čerstvý libeček
* 1 rajče
* 2 housky
* 400 g mletého kuřecího masa
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 6 vajec
* 4 lžíce strouhanky
* olej

1. Cibuli oloupeme, polovinu najemno nasekáme, druhou nakrájíme na plátky. Listy libečku omyjeme, natrháme, malou část nasekáme najemno. Omyté rajče pokrájíme na kousky.
2. Vrchní část housky lehce seřízneme, celou housku podélně přepůlíme.
3. Maso promícháme, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, promícháme s jedním vejcem, nasekanou cibulkou, nasekaným libečkem a strouhankou. Ze směsi vytvarujeme 4 burgery.
4. Na pánvi s rozpáleným olejem opékáme burgery asi 4 minuty po každé straně. Na jiné pánvi usmažíme zbylá osolená rozšlehaná vejce s polovinou libečku.
5. Poloviny housek opečeme. Na každou housku rozdělíme část míchaných vajíček, položíme na ně kuřecí burger, ozdobíme libečkem, cibulí, rajčetem a zbylými vejci.

Autor:






Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťový krém nebo sérum?
Pleťový krém nebo sérum?

Začátky v péči o pleť mohou být složité. O to více, nemáte-li v nabídce spousty kosmetických značek přehled a nevíte, ja... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
INŽENÝR KVALITY PRO ZÁKAZNICKOU OBLAST

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 30 000 - 37 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.