Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tipy a triky pro grilování

  17:39aktualizováno  17:39
Pokud chcete vašemu grilovanému pokrmu dodat orientální příchuť, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červenou kari pastu, kterou můžete koupit ve speciálních prodejnách s asijským kořením.
Party, gril, piknik, léto

Party, gril, piknik, léto | foto: Profimedia.cz

Nebo si ji můžete vyrobit tak, že umixujete 25 g chilli papriček, bílý pepř, kari koření, špetku mletého kmínu a 2 lžíce oleje.

DOMÁCÍ OMÁČKY
Ke grilovanému masu se hodí česneková omáčka s bylinkami, kterou připravíte z drceného česneku, bylinek, soli, citronové šťávy a zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu. Čas ušetříte s již hotovou kořenící směsí (třeba Kotányi), kterou jen vmícháte do smetany.
MARINÁDA
Maso na grilování nejméně den dopředu naložte do marinády, kterou si připravíte například z olivového oleje, různého koření, vína, worchesteru, cukru a podobně. Ze svých oblíbených bylinek si můžete uvázat ,mašlovačku‘, kterou budete během grilování potírat maso marinádou. Dodá mu to ještě více chuti a vůně.

TIPY A TRIKY PRO GRILOVÁNÍ

Před grilováním maso odblaníme a u plátků nařízneme okraje, aby se nekroutily.

* Solíme buď těsně před grilováním, nebo po upečení, aby maso zbytečně nepouštělo šťávu.

* Grilovat můžeme na kovové mřížce, kterou vždy po rozpálení potíráme olejem, aby se na ni maso nelepilo, nebo na jehle - rožni, který se během pečení otáčí nad teplem.

* Při venkovním grilování používáme nejčastěji dřevěné uhlí, vhodnější jsou drobnější kousky než větší brikety.

* Oblíbené je i grilování na lávovém grilu - přírodním kameni, který je upravený na hladkou plochu, pod níž je zdroj tepla, uhlí nebo elektrické grily.

* Při grilování na dřevěném uhlí bychom měli dbát na to, aby šťáva z masa a marináda nekapaly do ohně, vznikají tak nezdravé látky. Je dobré používat grilovací tácky nebo alobal a gril předem dobře rozpálit, aby se na opékané potravině utvořila kůrčička, a nevytékala tak šťáva.

* Maso v alobalu je také šťavnatější. Do masa nepícháme, otáčíme grilovacími kleštěmi, lopatkou apod.

* Potíráme marinádou, vínem, pivem či destilátem. Po grilování necháme maso odpočinout, je pak jemnější, šťávy se rozloží a vlákna uvolní. Pak maso osolíme a podáváme.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!



Najdete na iDNES.cz