Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Tipy a triky pro grilování

  17:39aktualizováno  17:39
Pokud chcete vašemu grilovanému pokrmu dodat orientální příchuť, přidejte do marinády trochu sójové omáčky nebo červenou kari pastu, kterou můžete koupit ve speciálních prodejnách s asijským kořením.
Party, gril, piknik, léto

Party, gril, piknik, léto | foto: Profimedia.cz

Nebo si ji můžete vyrobit tak, že umixujete 25 g chilli papriček, bílý pepř, kari koření, špetku mletého kmínu a 2 lžíce oleje.

DOMÁCÍ OMÁČKY
Ke grilovanému masu se hodí česneková omáčka s bylinkami, kterou připravíte z drceného česneku, bylinek, soli, citronové šťávy a zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu. Čas ušetříte s již hotovou kořenící směsí (třeba Kotányi), kterou jen vmícháte do smetany.
MARINÁDA
Maso na grilování nejméně den dopředu naložte do marinády, kterou si připravíte například z olivového oleje, různého koření, vína, worchesteru, cukru a podobně. Ze svých oblíbených bylinek si můžete uvázat ,mašlovačku‘, kterou budete během grilování potírat maso marinádou. Dodá mu to ještě více chuti a vůně.

TIPY A TRIKY PRO GRILOVÁNÍ

Před grilováním maso odblaníme a u plátků nařízneme okraje, aby se nekroutily.

* Solíme buď těsně před grilováním, nebo po upečení, aby maso zbytečně nepouštělo šťávu.

* Grilovat můžeme na kovové mřížce, kterou vždy po rozpálení potíráme olejem, aby se na ni maso nelepilo, nebo na jehle - rožni, který se během pečení otáčí nad teplem.

* Při venkovním grilování používáme nejčastěji dřevěné uhlí, vhodnější jsou drobnější kousky než větší brikety.

* Oblíbené je i grilování na lávovém grilu - přírodním kameni, který je upravený na hladkou plochu, pod níž je zdroj tepla, uhlí nebo elektrické grily.

* Při grilování na dřevěném uhlí bychom měli dbát na to, aby šťáva z masa a marináda nekapaly do ohně, vznikají tak nezdravé látky. Je dobré používat grilovací tácky nebo alobal a gril předem dobře rozpálit, aby se na opékané potravině utvořila kůrčička, a nevytékala tak šťáva.

* Maso v alobalu je také šťavnatější. Do masa nepícháme, otáčíme grilovacími kleštěmi, lopatkou apod.

* Potíráme marinádou, vínem, pivem či destilátem. Po grilování necháme maso odpočinout, je pak jemnější, šťávy se rozloží a vlákna uvolní. Pak maso osolíme a podáváme.

Autor:




Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.