Nápoj z tibi krystalů
podle Jaroslava Žídka, šéfkuchaře restaurace bratislavského Grand Hotelu River Park
Ingredience:
- 3,5 l předvařené a vychlazené vody
- 200 g cukru
- 200 g tibi krystalů
- 60 g sušeného ovoce (rozinky, fíky)
- 1 oloupaný citron
Pracovní postup:
- Nejprve si vyrobíme základ tak, že odvážený cukr rozmícháme ve vodě.
- Přidáme tibi krystaly, sušené ovoce a citron.
- Necháme tři dny kvasit, pak přecedíme do uzavíratelné lahve a skladujeme v lednici.
Tip šéfkuchaře: Takto připravený nápoj můžete pít bez příchuti, případně dochutit domácím sirupem nebo ovocným džusem. Můžete do něj také přidat ovoce, zeleninu, zázvor nebo kávu a nechat dalších 24 hodin fermentovat.