Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Thajské chutě na českém talíři

aktualizováno 
Je originální, neuvěřitelně barevná, pálivá jako dvacet čertů a moc dobrá. Thajská kuchyně přinese koncem léta na váš stůl směsici chutí a vůní, které stojí za to ochutnat.

Thajské krevety

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

20 tygřích krevet 
šťáva z 1 pomeranče
1/2 dl bílého vína
100g másla
1 list citronely
20g čerstvého zázvoru
1dl kokosového rumu
1 lžička celého pepře
2 lžičky mletého kmínu
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 malé čerstvé chilli papričky
1 lžička kurkumy
1 lžička kari
1 lžička soli
1 limetka
1 svazek koriandru
2 lžíce oleje

1. Z poloviny limetky oloupeme kůru a nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme a vhodíme do mixéru. Přidáme kůru z limetky, kokosový rum, lístky koriandru a zbytek koření.

2. V hrnci rozehřejeme polovinu másla a nalijeme obsah mixéru. Přidáme víno, šťávu z pomeranče, nastrouhaný zázvor a citronelu a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni 2 minuty a zašleháme zbytek másla. Nalijeme do talířů a obložíme loupanými vařenými krevetami.

TIP Tygří krevety vařte dvě minuty ve slané vodě nebo v páře. Až zčervenají, vyloupněte je ze schránek a zbavte nožiček. Ocásek se na krevetách nechává, vypadají tak efektněji.

Jasmínová rýže Khao Phat

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

750g jasmínové rýže
3 lžíce oleje
200 g vykostěného kuřete
4 stroužky česneku
1 střední cibule
1/4 ananasu
1 chilli paprička
1 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička cukru, sůl
1 lžička bílého pepře
petrželková nať

1. Rýži uvaříme. Chilli papričku a ananas nakrájíme. Na pánvi rozpálíme olej, vhodíme na něj na kostičky nakrájené kuře, rozdrcený česnek a minutu restujeme. Poté přidáme nadrobno nasekanou cibuli.

2. Až zezlátne, přidáme nakrájenou papričku a ananas, zamícháme, přidáme uvařenou rýži, dochutíme sojovou omáčkou, cukrem a pepřem. Podle chuti dosolíme. Servírujeme ozdobené čerstvou sekanou petrželkovou natí.

Kuřecí polévka s mlékem Tom Kha Gai

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

200 g kuřecího masa
100 g žampionů
2 listy citronely
5 cm čerstvého zázvoru
3 listy limetek
3 lžíce limetkové šťávy
4 lžíce rybí omáčky
1/2 lžíce cukru
1 litr kokosového mléka
3 chilli papričky

1. Do hrnce nalijeme kokosové mléko, přidáme citronelu, na kolečka pokrájený oloupaný zázvor a nasekané listy limetky. Potom vše na mírném ohni přivedeme k varu.

2. Přidáme na proužky nakrájené kuře, oloupané rozčtvrcené žampiony, limetkovou šťávu, rybí omáčku a cukr. Necháme zvolna povařit 10 minut. Volíme nejnižší stupeň rozžhavení plotýnky, jinak se kokosové mléko srazí. Těsně před tím, než hrnec sundáme ze sporáku, vhodíme do polévky nasekané chilli papričky.

Salát s hovězím masem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

500 g rumpsteaku
1 větvička celerové nati
3 šalotky
2 rajčata
2 lžíce sekaného koriandru
2 lžíce nasekané čerstvé máty
1 lžíce nasekané citronely
1 zelený salát

na zálivku:
3 chilli papričky
2 stroužky česneku
7 lžic limetkové šťávy
7 lžic rybí omáčky
1 lžíce cukru
2 lžičky soli

1. Rumpsteak opečeme tak, aby vevnitř zůstal krvavý. Maso nakrájíme na tenké plátky a necháme vychladnout. Nasekané chilli papričky a rozdrcený česnek vhodíme do mixéru, přidáme limetkovou šťávu, rybí omáčku, cukr a sůl a mixujeme, dokud nevznikne homogenní hmota.

2. V míse promícháme salát, nasekanou celerovou nať a šalotku, oloupaná rozčtvrcená rajčata, na špalíčky nakrájenou okurku, bylinky, maso a zálivku z mixéru. Zdobíme sekanými bylinkami a citronelou.

Kokosový krém

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

2 dcl kokosového mléka
2 dcl smetany
2 dcl vody
50 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
60 g tapioky (maniokového škrobu)
40 g nastrouhaného kokosu
celá vanilka 
kousek limetkové kůry na ozdobení

1. V hrnci smícháme kokosové mléko, smetanu, vodu, cukr a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Stáhneme intenzitu vařiče a metlou vmícháme maniokový škrob a nastrouhaný kokos. Ze tří čtvrtin zakryjeme hrnec poklicí a necháme na mírném ohni vařit 25 minut.

2. Krém rozlijeme do misek a nejméně na dvě hodiny dáme do lednice vychladit. Pokud ho necháme zmrazit, získáme výbornou zmrzlinu. Zdobíme limetkovou kůrou a vanilkou.

Tajemství thajské kuchyně

Kromě toho, že je thajská kuchyně nápaditá, variabilní a lehce stravitelná, je především ďábelsky pálivá.
Traduje se, že užití chilli papriček má i své racionální důvody:
1) vypálí bacily
2) snižují pocení
3) usnadňují spalování tuků
4) zabraňují brzkému pocitu hladu

I když máte při konzumaci thajských pochoutek pocit, že polykáte šavle meče, výsledná chuť dobře připraveného pokrmu je neuvěřitelně harmonická a nechává vyniknout i sladkým a kyselým valérům.
Thajská kuchyně se zakládá na kvalitních a čerstvých surovinách. Má samozřejmě i svá specifika, která v českých poměrech asi sotva naplníte. Smiřte se proto s tím, že pražená sarančata si ke svačině nejspíš nedáte, a soustřeďte se na pokrmy, jejichž ingredience je možné bez potíží sehnat ve specializovaných asijských prodejnách v našich končinách.


Základní thajské ingredience:
* čerstvý koriandr
* citronela (citronová tráva)
* kokosové mléko
* chilli pasta
* bazalka
* rybí omáčka (noc mam)
* zelené citrony (limetky)

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.