Som Tum Thai papájový salát
Pokud milujete thajskou kuchyni, tak musíte znát přípravu papájového salátu. Jde o thajskou klasiku, kterou si zamiluje snad každý, kdo preferuje svěží pokrmy v kombinaci s exotickými chutěmi. Recept pochází od Štěpána Návrata, majitele restaurace Café Buddha Balbínova.
Ingredience:
- 12 ks tygřích krevet velikost 16/20, 13/15 nebo 6/8 dle vaší chuti
- 1 ks zelené papáji (nastrouháme na julienne tj. tenké nudličky nebo najemno nakrájíme)
- 100 g plochých fazolí (nakrájíme zešikma na jemné proužky)
- 100 g mrkve (nastrouháme na julienne nebo najemno nakrájíme)
- 100 g cherry rajčátek (nakrájíme na půlky)
- hrst arašídů nesolených (můžeme lehce na sucho opražit)
- 3 ks zelených fazolek (nakrájených na malé kousky)
- 1 až 2 ks zelených chilli papriček (najemno nakrájíme)
- 1 ks šalotky (nakrájíme na jemné půl měsíčky)
Na omáčku Nam Pla potřebujeme:
- 30 g cukrového sirupu nebo hnědý cukr
- 60 g rybí omáčky
- 120 g limetové šťávy
Postup:
1. V rozehřáté vodě 1 až 2 minuty blanšírujte krevety.
2. Najemno nakrájené ingredience (papáju, fazole, mrkev, rajčátka, zelené fazolky, šalotku) smíchejte jako salát.
3. Připravte si omáčku Nam Pla smícháním hnědého cukru či sirupu s rybí omáčkou a limetovou šťávou.
4. Salátek smíchejte s připravenou omáčkou a dle libosti ještě dochuťte. Okyselte limetou či oslaďte cukrem.
5. Pikantnost celého salátu si nastavte individuálně - doporučujeme 2 až 3 kusy najemno nakrájených zelených chilli papriček.
Závěrem salát posypte praženými arašídy a servírujte nejlépe na listu salátu.
Kachní Massaman Kari
Massaman curry je sice pokrm thajské kuchyně, ale obsahuje i řadu ingrediencí z voňavé Indie. Jde o syté a zároveň krémové jídlo, které se podává hlavně v zimních měsících. Těšit se můžete na báječnou oříškovou chuť a teplé až nasládlé tóny. Recept připravila šéfkuchařka Sofie Smith.
Ingredience pro 4 osoby:
- 4 lžíce Massaman kari pasta Cock
- 3 stroužky česneku
- 5 cm zázvoru
- 1 až 2 chilli papričky dle vaší chuti
- 300 ml kuřecího vývaru
- 15 g čerstvého koriandru
- 1⁄2 lžíce římského kmínu
- 20 až 40 g palmového nebo hnědého cukru na dochucení
- 2 lžíce rybí omáčky na dochucení
- 300 až 400 ml kokosového mléka
- 7 ks bílého pepře
- 1 stonek citrónové trávy
- 500 g kachních prsíček
- 2 ks sladké brambory
- 3 ks brambory
- 1 ks červené cibule
- drcené či mleté pražené nesolené arašídy na ozdobu
- limetová šťáva z 1 až 2 limet
Postup:
1. Nejprve si pohrajte s kachními prsíčky. Pořádně je osušte a takto připravené je ogrilujte po obou stranách na rozehřáté pánvi (cca 5 minut). Poté nechte stranou odpočinout.
2. Do rozpáleného oleje přidejte kari pastu a rozmíchejte ji tak, aby se vám olej i pasta krásně propojily a rozvoněly (cca 1 - 2 min).
3. Poté přidejte jemně nakrájenou směs bylin (zázvor, česnek, chilli, koriandr, pepř, kmín, citronová tráva, cibule). Vše dohromady orestujte a na závěr podlijte kokosový mlékem (přibližně 200 ml).
4. Po pěti minutách probublávání přidejte zbývající kokosové mléko, vývar dle hustoty a opět nechte na mírném ohni několik minut probublávat.
5. Kari okořeňte dle vlastní chuti limetou, rybí omáčkou, arašídy, hnědým či palmovým cukrem a cibulí, nejlépe šalotkou.
6. Na závěrečných pár minut do omáčky přidejte na jemno nakrájená kachní prsíčka, která mezitím došla do krásné šťavnaté struktury. Jako poslední přidejte brambory i sladké batáty, které si předem uvařte.
7. Vše servírujete v hluboké misce do kopečku, poprašte arašídy, zakápněte limetou a přidejte jasmínovou rýži.
Lepkavá rýže s mangem
Je to nejoblíbenější dezert v Thajském království. Ideální pochoutka pro děti nebo jako vzpomínka na český nákyp z dětství. Jde o syté a zároveň krémové jídlo, které se podává po celý rok. Těšit se můžete na báječnou chuť čerstvého manga a teplé až nasládlé tóny. Sofie Smith nabízí ve svém receptu tradiční způsob přípravy, ale pro naše čtenáře popsala i jednodušší mikrovlnnou variantu.
Ingredience pro 4 osoby:
- 300 g lepkavé rýže (sticky rice)
- 1 až 2 ks čerstvého thajského manga
- špetka soli
- 25 g palmového cukru
- 50 g bílého cukru
- 300 ml kokosového mléka
Postup:
Nejdůležitější část Sofiina tajného receptu spočívá v namočení rýže na 12 hodin předem. Poté můžete zvolit tradiční nebo moderní způsob její přípravy:
A) Tradiční způsob na páře:
Pokud nejste majiteli tradičního bambusového napařováku, vypůjčte si od babičky napařovák na knedlíky. Vložte do něj utěrku nebo ubrousek a na něj vysypte odmočenou lepkavou rýži (koupíte v asijských potravinách). Přiveďte ji k varu a poté 15 až 20 minut vařte na páře. Po uvaření bude mít rýže krásné pevné zrno, které následně naložte do kokosové směsi (viz postup níže).
B) Moderní způsob v mikrovlnné troubě:
Rýži si namočte minimálně na 1 hodinu předem. Poté ji dejte do vhodné nádoby, přidejte o 10 % více vody, zakryjte talířem a vložte do mikrovlnky. Mikrovlnku zapněte na nejvyšší výkon na 3 minuty. Po uplynutí tří minut rýži otočte vzhůru nohama a při stejném výkonu ohřívejte další tři minuty. Pokud rýže ještě nebude uvařená, opakujte celý proces znovu (maximálně dvakrát).
Kokosová směs:
Do kastrůlku nalijte 300 ml kokosového mléka, přidejte rozdrcený palmový cukr a špetku soli. Dle chuti doporučuji přidat i bílý cukr tak, aby byla výsledná směs co nejsladší (sladkost se v rýži lehce vytratí). Vše povařte přibližně 7 minut. Do uvařené rýže nalijte 3⁄4 kokosové směsi a nechte ji vsáknout. Pro uchování správné teploty vzniklou směs překryjte potravinářskou fólií.
Servírování:
Tradiční lepkavou rýži servírujte vlažnou až teplou s plátky čerstvého manga. Můžete ozdobit lístky máty, praženým sezamem či oříšky.