Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Připravte si chutné těstoviny jako od Italky a nočky od její babičky

  0:19aktualizováno  0:19
Italská kuchyně je pojem, pod kterým si snad každý na světě představí pizzu a těstoviny. Uvařte si je doma podle receptu kuchařů z Pizzerie Coloseum a překvapte rodinu i přátele jednoduchým a delikátním jídlem.

Tagliatelle alla Bolognese | foto:  František Vlček, MAFRA

Čtěte v pondělí

Hrnec na špagety uvítají milovníci těstovin

Další recepty na omáčky k těstovinám najdete v příloze MF DNES OnaDnes

Strozzapreti jsou těstoviny, které se nepřipravují ve strojku, ale tradičně se pouze válí ručně. Jejich jméno souvisí se slovem škrtit nebo dusit se, pro což existuje několik vysvětlení.

Podle šéfkuchaře restaurací Pizzerie Coloseum za to můžou mniši a další příslušníci církve, které musely italské hospodyně podle zvyku živit (něco jako desátky), často jim chystaly právě strozzapreti. Ale zda název odkazuje k tomu, že by hospodyně mnichům nejraději zakroutily krky, k přání, aby jim těstoviny zaskočily v krku, nebo ke způsobu tvoření těstovin v dlaních, to už se dnes dopátráme asi těžko.

Strozzapreti prada

Na 1 porci:

Strozzapreti pro OnaDnes.cz
  • strozzapreti 100 g
  • kuřecí prsa 100 g
  • sušená rajčata 40 g
  • česnek 5 g
  • pesto ze sušených rajčat 30 g
  • sul, pepř
  • špenát listový 35 g
  • máslo 15 g
  • vývar zeleninový
  • olej olivový
  • parmazán

  1. Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme a opeříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, poté překrájený listový špenát, na kousky nakrájená sušená rajčata a rajčatové pesto. Krátce orestujeme a přidáme vývar, krátce povaříme a přidáme vychlazené máslo. Nakonec prohodíme s těstovinami.

Boloňské ragú je snad nejznámějším receptem na omáčku k těstovinám. Zkušený kuchař používá směs 70 % hovězího masa a 30 % vepřového masa.

Tagliatelle bolognese

Tagliatelle alla Bolognese

Na ragú:

  • mleté maso (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • cibule
  • červené víno
  • mrkev
  • česnek
  • celer
  • rozmarýn
  • bobkový list

Na 1 porci:

  • boloňské ragú 100 g
  • česnek 3 g
  • rajčatové sugo 100 g
  • sůl, pepř
  • petržel listová
  • olivový olej
  • parmazán

  1. Nejprve si připravíme boloňské ragú. Orestujeme cibuli do průhledna, přidáme mleté maso a restujeme do tmava. Jednou orestované maso osolíme, opepříme, přidáme snítku rozmarýnu a bobkový list. 
  2. Zalijeme červeným vínem a necháme pod pokličkou víno vyredukovat. Důkladně hmotu vymícháme, přidáme nastrouhaný česnek, mrkev a celer a znovu restujeme do spojení. Přidáme drcená rajčata a dusíme do měkka. Když je směs hustá, dochutíme ji, můžeme přidat i oregano.Takto připravené ragú vydrží v lednici několik dnů.
  3. Na oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, osolíme a opeříme, přidáme boloňskou směs a rajčatové sugo, krátce povaříme, poté přidáme sekanou petrželku a prohodíme s těstovinami.

Bramborové noky sice nepatří mezi těstoviny, ale rychle si je oblíbíte, protože s nimi sdílí snadnost přípravy. Pokud byste si chtěli nočky připravit i doma, není to zase taková věda.

Domácí gnocchi:

  • brambory žlutomasé1,5 kg
  • mouka polohrubá 200 g
  • vaječný žloutek 2ks
  • sůl

  1. Brambory uvařte, nebo upečte ve slupce (při tom do sebe nenatáhnou vodu). Upečené (uvařené) brambory oloupeme a necháme zchladnout. Nastrouháme na jemno.
  2. Přidáme mouku, vejce, sůl. Vše rychle důkladně promícháme (v případě řídkého těsta přisypeme mouku). Pozor, těsto velmi rychle řídne.
  3. Z těsta tvoříme tenké válečky jako palec a z nich odkrajujeme malé pravidelné špalíčky. Aby se nelepily, prosypeme je moukou.
  4. Vaříme cca 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme a zchladíme.
  5. Takto vařené gnocchi stačí prohřát s másle, s olejem nebo omáčkou.

Gnocchi della nonna

Gnocci della Nona pro OnaDnes.cz podle Pizza Coloseum
  • bramborové gnocchi 200 g
  • kuřecí prsa 60 g
  • česnek 3 g
  • papriky mix 60 g
  • cibule 30 g
  • parmská šunka 20 g
  • máslo 15 g
  • víno bílé 0,05
  • sul, pepř
  • olivový olej
  • vývar zeleninový
  • parmazán

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, opepříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou parmskou šunku, papriky a cibuli a vše krátce orestujeme. Zastříkneme bílým vínem, přidáme trošku vývaru, povaříme a nakonec přidáme vychlazené máslo a nasekanou petrželku. Prohodíme s bramborovými gnocchi. 

Italské speciality

Máte rádi Italskou kuchyni? Vycestujte s Raketa.cz na prodloužený víkend do Itálie a ochutnejte tamní speciality. Nebo si jednoduše vyberte z velké nabídky přímo ve Vašem městě.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Rozdáváme 100 kusů Baby Dove mycího gelu pro tělo i vlásky. Vyhrajte ho vy!
Rozdáváme 100 kusů Baby Dove mycího gelu pro tělo i vlásky. Vyhrajte ho vy!

Odborníci v Dove vytvořili řadu Baby Dove, která je určena pro jemnou péči o dětskou pokožku. Vyzkoušejte ji!



Najdete na iDNES.cz