Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Připravte si chutné těstoviny jako od Italky a nočky od její babičky

  0:19aktualizováno  0:19
Italská kuchyně je pojem, pod kterým si snad každý na světě představí pizzu a těstoviny. Uvařte si je doma podle receptu kuchařů z Pizzerie Coloseum a překvapte rodinu i přátele jednoduchým a delikátním jídlem.

Tagliatelle alla Bolognese | foto:  František Vlček, MAFRA

Čtěte v pondělí

Hrnec na špagety uvítají milovníci těstovin

Další recepty na omáčky k těstovinám najdete v příloze MF DNES OnaDnes

Strozzapreti jsou těstoviny, které se nepřipravují ve strojku, ale tradičně se pouze válí ručně. Jejich jméno souvisí se slovem škrtit nebo dusit se, pro což existuje několik vysvětlení.

Podle šéfkuchaře restaurací Pizzerie Coloseum za to můžou mniši a další příslušníci církve, které musely italské hospodyně podle zvyku živit (něco jako desátky), často jim chystaly právě strozzapreti. Ale zda název odkazuje k tomu, že by hospodyně mnichům nejraději zakroutily krky, k přání, aby jim těstoviny zaskočily v krku, nebo ke způsobu tvoření těstovin v dlaních, to už se dnes dopátráme asi těžko.

Strozzapreti prada

Na 1 porci:

Strozzapreti pro OnaDnes.cz
  • strozzapreti 100 g
  • kuřecí prsa 100 g
  • sušená rajčata 40 g
  • česnek 5 g
  • pesto ze sušených rajčat 30 g
  • sul, pepř
  • špenát listový 35 g
  • máslo 15 g
  • vývar zeleninový
  • olej olivový
  • parmazán

  1. Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme a opeříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, poté překrájený listový špenát, na kousky nakrájená sušená rajčata a rajčatové pesto. Krátce orestujeme a přidáme vývar, krátce povaříme a přidáme vychlazené máslo. Nakonec prohodíme s těstovinami.

Boloňské ragú je snad nejznámějším receptem na omáčku k těstovinám. Zkušený kuchař používá směs 70 % hovězího masa a 30 % vepřového masa.

Tagliatelle bolognese

Tagliatelle alla Bolognese

Na ragú:

  • mleté maso (hovězí, vepřové, nebo mix)
  • cibule
  • červené víno
  • mrkev
  • česnek
  • celer
  • rozmarýn
  • bobkový list

Na 1 porci:

  • boloňské ragú 100 g
  • česnek 3 g
  • rajčatové sugo 100 g
  • sůl, pepř
  • petržel listová
  • olivový olej
  • parmazán

  1. Nejprve si připravíme boloňské ragú. Orestujeme cibuli do průhledna, přidáme mleté maso a restujeme do tmava. Jednou orestované maso osolíme, opepříme, přidáme snítku rozmarýnu a bobkový list. 
  2. Zalijeme červeným vínem a necháme pod pokličkou víno vyredukovat. Důkladně hmotu vymícháme, přidáme nastrouhaný česnek, mrkev a celer a znovu restujeme do spojení. Přidáme drcená rajčata a dusíme do měkka. Když je směs hustá, dochutíme ji, můžeme přidat i oregano.Takto připravené ragú vydrží v lednici několik dnů.
  3. Na oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, osolíme a opeříme, přidáme boloňskou směs a rajčatové sugo, krátce povaříme, poté přidáme sekanou petrželku a prohodíme s těstovinami.

Bramborové noky sice nepatří mezi těstoviny, ale rychle si je oblíbíte, protože s nimi sdílí snadnost přípravy. Pokud byste si chtěli nočky připravit i doma, není to zase taková věda.

Domácí gnocchi:

  • brambory žlutomasé1,5 kg
  • mouka polohrubá 200 g
  • vaječný žloutek 2ks
  • sůl

  1. Brambory uvařte, nebo upečte ve slupce (při tom do sebe nenatáhnou vodu). Upečené (uvařené) brambory oloupeme a necháme zchladnout. Nastrouháme na jemno.
  2. Přidáme mouku, vejce, sůl. Vše rychle důkladně promícháme (v případě řídkého těsta přisypeme mouku). Pozor, těsto velmi rychle řídne.
  3. Z těsta tvoříme tenké válečky jako palec a z nich odkrajujeme malé pravidelné špalíčky. Aby se nelepily, prosypeme je moukou.
  4. Vaříme cca 3 minuty ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme a zchladíme.
  5. Takto vařené gnocchi stačí prohřát s másle, s olejem nebo omáčkou.

Gnocchi della nonna

Gnocci della Nona pro OnaDnes.cz podle Pizza Coloseum
  • bramborové gnocchi 200 g
  • kuřecí prsa 60 g
  • česnek 3 g
  • papriky mix 60 g
  • cibule 30 g
  • parmská šunka 20 g
  • máslo 15 g
  • víno bílé 0,05
  • sul, pepř
  • olivový olej
  • vývar zeleninový
  • parmazán

Na oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, osolíme, opepříme, přidáme na plátky nakrájený česnek, na nudličky nakrájenou parmskou šunku, papriky a cibuli a vše krátce orestujeme. Zastříkneme bílým vínem, přidáme trošku vývaru, povaříme a nakonec přidáme vychlazené máslo a nasekanou petrželku. Prohodíme s bramborovými gnocchi. 

Italské speciality

Máte rádi Italskou kuchyni? Vycestujte s Raketa.cz na prodloužený víkend do Itálie a ochutnejte tamní speciality. Nebo si jednoduše vyberte z velké nabídky přímo ve Vašem městě.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...



Třeštíková: Pavel a Ivana mají další vnučku a po rozvodu zůstali přátelé

Záběr ze seriálu Manželské etudy - Ivana a Pavel

Pavel a Ivana Halamkovi se brali před téměř 40 lety. Jako jeden ze šesti párů souhlasili tehdy s nápadem, že s nimi...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Další z rubriky

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz