Je vám zima? Zahřejte se teplými nápoji s alkoholem, kávou a kořením

  0:23aktualizováno  0:23
Pokud už vám svařák a čaj tečou ušima, přinášíme vám tipy na trochu netradiční nápoje, kterými si můžete zpříjemnit dlouhé a studené zimní večery.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem | foto: Premier Wine & Spirits

Recepty na horké alkoholické drinky připravil Petr Vopálenský, barový specialista Premier Wines & Spirits.

Horká hruška:

Horký baron - hruška
  • 50 ml hruškového likéru
  • 20 ml zázvorového sirupu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: zázvor, křížala, jablko
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme zázvorem, limetou a sušeným jablkem (křížalou).
  3. Lahodná chuť hruškového destilátu se výborně doplňuje se štiplavou chutí zázvoru.

Horká švestka:

Horký baron - švestka
  • 40 ml švestkového likéru
  • 30 ml jablečno-švestkového sirupu
  • 130 ml horká voda
  • Ozdoba: skořice, sušená švestka
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Skleničku ozdobíme skořicí a sušenou švestkou.
  3. Jemná chuť švestek a skořice v horké kombinaci, zpříjemní zimní večery.

Jablkovo-švestkový punč se skořicí

Jablkovo-švestkový punč se skořicí
  • 30 ml whisky
  • 40 ml jabkečno švestkový sirup
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme všechny suroviny a zalijeme vařící vodou.
  2. Do punče se skvěle hodí kolečko limetky pro vyváženost sladké chutě.

Černorybízový punč s jablkem

Černorybízový punč s jablkem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí černého rybízu
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme postupně všechny suroviny a zalijeme vařící vodou. Skotská Whisky v kombinaci s černým rybízem a jablky je ideální partner po zimní lyžovačce.

Kořeněný jablečný punč se zázvorem

Kořeněný jablečný punč se zázvorem
  • 30 ml whisky
  • 40 ml sirup s příchutí jablka a zázvoru
  • 130 ml horké vody
  • Ozdoba: kolečko limety
  1. Do připravené skleničky na horké drinky nadávkujeme skotskou whisky a zázvorový cordial s jablky a zalijeme vařící vodou. Limeta opět příjemně vyladí sladkost punče.

Káva a čaj trochu jinak

Pokud dáváte přednost nealkoholickému zahřátí, můžete vyzkoušet přidat si do čaje nebo kávy koření. Inspiraci nabízí Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Masala Chai a Chai Latté

CAFE LATTE obsahuje totéž, co latte macchiatto, ale liší se nejen tím, že ho...

Kombinaci silného čaje a plnotučného mléka, kterou výrazně doplňuje směs vybraného koření si získává příznivce i mimo české čajovny. Nejčastěji se používá kardamom, který má aromatickou, jemně pikantní chuť, mezi obvyklé přísady však patří také skořice, zázvor nebo hřebíček. Užívané koření se lišilo i v samotné Indii, odkud Chai Latté pochází, v každém regionu se nápoj koření jinak.

Jako základ pro domácí výrobu poslouží kvalitní černý nebo zelený čaj, který svaříte s kořením, následně i s mlékem a poté přecedíte. Nápoj můžete dosladit třtinovým cukrem nebo medem. Pro latté verzi mléko nejprve napěňte a poté přidejte k přecezenému čaji.

Káva a kardamon

Káva s kořením

Do mleté kávy přidejte několik semínek kardamomu a nechte směs odležet alespoň jeden den v uzavřené nádobě, aby se koření rozleželo. Poté připravte jako klasickou kávu. Chuť a vůně kardamomu je silná a kafrovitá, v českém prostředí ji známe třeba z perníkového koření. Na Středním východě jej používají především do čaje, v Egyptě pak do kávy.

Káva a chilli

Marmelada z chilli papricek

Pokud máte rádi ostřejší chutě, rozhodně zkuste kávu s chilli. Příprava je velmi snadná. Nasekejte jednu až dvě chilli papričky, podle chuti, do namleté kávy před spařením horkou vodou. Do kávy můžete pro výraznější chuť přidat ještě čtvereček hořké čokolády nebo skořici. Chilli zahřívá tělo, podporuje chuť k jídlu a ve větším množství působí jako přírodní afrodisiakum.

Vanilka a skořice

Obě koření jsou u nás důvěrně známá a oblíbená, tak proč si jimi nevylepšit každodenní šálek kávy. Káva ve spojení s vanilkou je velmi jemná a příjemně aromatická, skořice jí naopak dodá sladkost i říz. Pro obě varianty platí, že nejlépe vyniknou po zjemnění mlékem.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Moje přítelkyně se stala mužem, ale stále ji miluji, říká Američanka

Aidan se svou manželkou Heather

Heather Silva z Texasu se před šesti lety zamilovala do ženy. O tři roky později se musela smířit s tím, že se její...

Mýty o alkoholismu: závislý patří do léčebny a poznáte ho na první pohled

Ilustrační fotografie

Češi patří mezi největší pijáky alkoholu nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou však potíže se závislostí zlehčují, a...

Deset let jsem tajila lupénku, protože jsem se styděla, říká moderátorka

Moderátorka Louise Roe si na předávání Oscarů vybrala broskvové šaty s...

Britská moderátorka a fashion blogerka Louise Roe (36) veřejně přiznala, že se natolik styděla za své kožní onemocnění,...

Další z rubriky

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Najdete na iDNES.cz