Je skromný, nenápadný, nezabere v kuchyni moc místa, ale když se nažhaví, je radost s ním pracovat. Toustovač je jeden z nejpodceňovanějších malých spotřebičů v naší domácnosti. Práci s ním totiž hravě zvládnou i větší děti nebo tatínkové, kteří jinak chodí do kuchyně jen nakukovat pod pokličky.
Pak už stačí mít doma jen toustový chléb a v lednici něco, co do něj můžeme „splácnout“. Kromě klasických slaných variant se šunkou a sýrem existuje i spousta méně obvyklých kombinací, zapečené tousty jsou skvělé i nasladko.
Croque Monsieur
Ingredience na 4 porce:
- 2 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 8 plátků bílého toustového chleba
- 8 plátků šunky
- 8 plátků tučnějšího sýra
- dijonská hořčice
Pracovní postup:
- Toustovač necháme dobře rozehřát. Mezitím v misce rozšleháme dvě vajíčka, osolíme je a opepříme. Všechny ostatní ingredience si připravíme na pracovní stůl.
- Dva plátky toustového chleba namočíme do vaječné směsi, okapeme a rychle položíme na spodní díl toustovače. Oba poklademe postupně plátkem šunky, plátkem sýra, ten tence natřeme hořčicí, pak přidáme další sýr a šunku a nakonec zakryjeme druhým plátkem toustového chleba namočeným ve vajíčkách.
- Přiklopíme vrchní díl toustovače a pečeme dvě až tři minuty dozlatova.
Sendviče s jablky a skořicí
Ingredience na 4 porce:
- 2 jablka
- citronová šťáva
- 8 plátků světlého toustového chleba
- lžíce másla
- vanilkový cukr
- mletá skořice
- moučkový cukr k podávání
Pracovní postup:
- Jablka omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a odstraníme jadřince. Nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavly.
- Dáme předehřát toustovač, všechny plátky toustového chleba lehce potřeme máslem, polovinu z nich poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a přiklopíme dalším plátkem.
- Takto připravené sendviče opékáme v toustovači asi dvě minuty. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Tip: Místo jablek můžeme použít hrušky, nebo třeba banány. Skořici můžeme nahradit kouskem čokolády, která se v teple krásně rozpustí a promění sendvič v božskou manu.
Tousty s vejci a makrelou
Ingredience na 4 porce:
- 2 vejce
- 1 konzerva filetů z makrely v oleji
- 8 plátků toustového chleba
- plnotučná hořčice
- sůl a pepř
- rukola k podávání
Pracovní postup:
- Vejce uvaříme natvrdo, filety vyjmeme z oleje a necháme okapat na cedníku.
- Dáme předehřát toustovač. Na čtyři plátky toustového chleba natřeme trochu plnotučné hořčice, poklademe filety a plátky natvrdo uvařených vajec. Osolíme a opepříme. Přiklopíme plátkem chleba a přendáme do toustovače.
- Pečeme asi dvě minuty dozlatova. Podáváme s čerstvou rukolou.
Celozrnné tousty s uzeným lososem
Ingredience na 4 porce:
- 1 balení krémového sýra (Lučina, Palouček aj.)
- hrst nasekané pažitky
- sůl a pepř
- 8 plátků celozrnného toustového chleba
- 200 g uzeného lososa
Pracovní postup:
- V misce rozšleháme krémový sýr se solí a pepřem a vmícháme nasekanou pažitku.
- Čtyři toustové chleby rozložíme na pracovní stůl a poklademe kousky uzeného lososa. Na něj dáme lžíci sýrové pomazánky, kterou zakryjeme dalším kouskem lososa. Přiklopíme toustovým chlebem.
- Vložíme do předehřátého toustovače a opékáme jednu až dvě minuty dozlatova.