Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Teplá večeře do deseti minut aneb zázrak jménem toustovač

  0:45aktualizováno  0:45
Zase chleba s máslem a něčím? Kdo se má pořád dívat na ty znuděné obličeje. Záchranou pro nestíhače i pro ty, kdo v kuchyni teprve začínají, je domácí pomocník jménem toustovač. Doslova za pár minut s jeho pomocí vykouzlíte večeři, která je nejen teplá, ale taky moc dobrá.

Tousty s vejci a makrelou | foto: Profimedia.cz

Je skromný, nenápadný, nezabere v kuchyni moc místa, ale když se nažhaví, je radost s ním pracovat. Toustovač je jeden z nejpodceňovanějších malých spotřebičů v naší domácnosti. Práci s ním totiž hravě zvládnou i větší děti nebo tatínkové, kteří jinak chodí do kuchyně jen nakukovat pod pokličky.

Pak už stačí mít doma jen toustový chléb a v lednici něco, co do něj můžeme „splácnout“. Kromě klasických slaných variant se šunkou a sýrem existuje i spousta méně obvyklých kombinací, zapečené tousty jsou skvělé i nasladko.

Croque Monsieur

Ingredience na 4 porce:

Croque Monsieur
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8 plátků bílého toustového chleba
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků tučnějšího sýra
  • dijonská hořčice

Pracovní postup:

  1. Toustovač necháme dobře rozehřát. Mezitím v misce rozšleháme dvě vajíčka, osolíme je a opepříme. Všechny ostatní ingredience si připravíme na pracovní stůl.
  2. Dva plátky toustového chleba namočíme do vaječné směsi, okapeme a rychle položíme na spodní díl toustovače. Oba poklademe postupně plátkem šunky, plátkem sýra, ten tence natřeme hořčicí, pak přidáme další sýr a šunku a nakonec zakryjeme druhým plátkem toustového chleba namočeným ve vajíčkách.
  3. Přiklopíme vrchní díl toustovače a pečeme dvě až tři minuty dozlatova.

Sendviče s jablky a skořicí

Ingredience na 4 porce:

Sendviče s jablky a skořicí
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 8 plátků světlého toustového chleba
  • lžíce másla
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a odstraníme jadřince. Nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavly.
  2. Dáme předehřát toustovač, všechny plátky toustového chleba lehce potřeme máslem, polovinu z nich poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a přiklopíme dalším plátkem.
  3. Takto připravené sendviče opékáme v toustovači asi dvě minuty. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Místo jablek můžeme použít hrušky, nebo třeba banány. Skořici můžeme nahradit kouskem čokolády, která se v teple krásně rozpustí a promění sendvič v božskou manu.

Tousty s vejci a makrelou

Ingredience na 4 porce:

Tousty s vejci a makrelou
  • 2 vejce
  • 1 konzerva filetů z makrely v oleji
  • 8 plátků toustového chleba
  • plnotučná hořčice
  • sůl a pepř
  • rukola k podávání

Pracovní postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, filety vyjmeme z oleje a necháme okapat na cedníku.
  2. Dáme předehřát toustovač. Na čtyři plátky toustového chleba natřeme trochu plnotučné hořčice, poklademe filety a plátky natvrdo uvařených vajec. Osolíme a opepříme. Přiklopíme plátkem chleba a přendáme do toustovače.
  3. Pečeme asi dvě minuty dozlatova. Podáváme s čerstvou rukolou.

Celozrnné tousty s uzeným lososem

Ingredience na 4 porce:

Celozrnné tousty s uzeným lososem
  • 1 balení krémového sýra (Lučina, Palouček aj.)
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl a pepř
  • 8 plátků celozrnného toustového chleba
  • 200 g uzeného lososa

Pracovní postup:

  1. V misce rozšleháme krémový sýr se solí a pepřem a vmícháme nasekanou pažitku.
  2. Čtyři toustové chleby rozložíme na pracovní stůl a poklademe kousky uzeného lososa. Na něj dáme lžíci sýrové pomazánky, kterou zakryjeme dalším kouskem lososa. Přiklopíme toustovým chlebem.
  3. Vložíme do předehřátého toustovače a opékáme jednu až dvě minuty dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Zdravé exhibicionistky jsou i mezi ženami, říká sexkoučka

Na výstavě Voayer ukazují dívky vše, co se ukázat dá.

Je to umění, anebo porno? Výstava Voayer v pražském Tančícím domě rozbouřila diskuze. Že se na místě modelky svléknou,...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...

Najdete na iDNES.cz