Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Teplá večeře do deseti minut aneb zázrak jménem toustovač

  0:45aktualizováno  0:45
Zase chleba s máslem a něčím? Kdo se má pořád dívat na ty znuděné obličeje. Záchranou pro nestíhače i pro ty, kdo v kuchyni teprve začínají, je domácí pomocník jménem toustovač. Doslova za pár minut s jeho pomocí vykouzlíte večeři, která je nejen teplá, ale taky moc dobrá.

Tousty s vejci a makrelou | foto: Profimedia.cz

Je skromný, nenápadný, nezabere v kuchyni moc místa, ale když se nažhaví, je radost s ním pracovat. Toustovač je jeden z nejpodceňovanějších malých spotřebičů v naší domácnosti. Práci s ním totiž hravě zvládnou i větší děti nebo tatínkové, kteří jinak chodí do kuchyně jen nakukovat pod pokličky.

Pak už stačí mít doma jen toustový chléb a v lednici něco, co do něj můžeme „splácnout“. Kromě klasických slaných variant se šunkou a sýrem existuje i spousta méně obvyklých kombinací, zapečené tousty jsou skvělé i nasladko.

Croque Monsieur

Ingredience na 4 porce:

Croque Monsieur
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8 plátků bílého toustového chleba
  • 8 plátků šunky
  • 8 plátků tučnějšího sýra
  • dijonská hořčice

Pracovní postup:

  1. Toustovač necháme dobře rozehřát. Mezitím v misce rozšleháme dvě vajíčka, osolíme je a opepříme. Všechny ostatní ingredience si připravíme na pracovní stůl.
  2. Dva plátky toustového chleba namočíme do vaječné směsi, okapeme a rychle položíme na spodní díl toustovače. Oba poklademe postupně plátkem šunky, plátkem sýra, ten tence natřeme hořčicí, pak přidáme další sýr a šunku a nakonec zakryjeme druhým plátkem toustového chleba namočeným ve vajíčkách.
  3. Přiklopíme vrchní díl toustovače a pečeme dvě až tři minuty dozlatova.

Sendviče s jablky a skořicí

Ingredience na 4 porce:

Sendviče s jablky a skořicí
  • 2 jablka
  • citronová šťáva
  • 8 plátků světlého toustového chleba
  • lžíce másla
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • moučkový cukr k podávání

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, osušíme, překrojíme na čtvrtiny a odstraníme jadřince. Nakrájíme je na plátky a pokapeme citronovou šťávou, aby neztmavly.
  2. Dáme předehřát toustovač, všechny plátky toustového chleba lehce potřeme máslem, polovinu z nich poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a přiklopíme dalším plátkem.
  3. Takto připravené sendviče opékáme v toustovači asi dvě minuty. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Místo jablek můžeme použít hrušky, nebo třeba banány. Skořici můžeme nahradit kouskem čokolády, která se v teple krásně rozpustí a promění sendvič v božskou manu.

Tousty s vejci a makrelou

Ingredience na 4 porce:

Tousty s vejci a makrelou
  • 2 vejce
  • 1 konzerva filetů z makrely v oleji
  • 8 plátků toustového chleba
  • plnotučná hořčice
  • sůl a pepř
  • rukola k podávání

Pracovní postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo, filety vyjmeme z oleje a necháme okapat na cedníku.
  2. Dáme předehřát toustovač. Na čtyři plátky toustového chleba natřeme trochu plnotučné hořčice, poklademe filety a plátky natvrdo uvařených vajec. Osolíme a opepříme. Přiklopíme plátkem chleba a přendáme do toustovače.
  3. Pečeme asi dvě minuty dozlatova. Podáváme s čerstvou rukolou.

Celozrnné tousty s uzeným lososem

Ingredience na 4 porce:

Celozrnné tousty s uzeným lososem
  • 1 balení krémového sýra (Lučina, Palouček aj.)
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl a pepř
  • 8 plátků celozrnného toustového chleba
  • 200 g uzeného lososa

Pracovní postup:

  1. V misce rozšleháme krémový sýr se solí a pepřem a vmícháme nasekanou pažitku.
  2. Čtyři toustové chleby rozložíme na pracovní stůl a poklademe kousky uzeného lososa. Na něj dáme lžíci sýrové pomazánky, kterou zakryjeme dalším kouskem lososa. Přiklopíme toustovým chlebem.
  3. Vložíme do předehřátého toustovače a opékáme jednu až dvě minuty dozlatova.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.