Telecí a jehněčí na grilu překoná vaše představy

Telecí či jehněčí maso je pro grilování skvělé – mladé, tedy šťavnaté a měkké. Dochucené vínem a parmazánem překoná vaše představy.

Grilovaný pstruh s citrony | foto: Stockfood.cz

Telecí steak s rajčaty, kapary a parmazánem

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 2 minuty grilování + 10-15 minut zapékání

* 4 telecí kotlety (bez kosti) po 150 g
* 5 lžic olivového oleje
* sůl a mletý bílý pepř
* 4 velké lžíce solených nebo nakládaných kaparů
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce citronové šťávy a kůry, bio
* 2 sardelky
* 80 g strouhaného parmazánu
* 400 g třešňových rajčátek
* 4 snítky tymiánu
* 4 snítky saturejky nebo oregana

1. Telecí kotlety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme olejem. Steaky opečeme zprudka po obou stranách v rozpálené grilovací pánvi potřené trochou oleje nebo na mřížce grilu a uchováme stranou.

2. Rajčátka omyjeme, očistíme a rozpůlíme. Vložíme je do zapékací mísy, lehce osolíme a promícháme se zbylým olejem a omytými a osušenými bylinkami.

3. Kapary vložíme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat. Okapané kapary nahrubo nasekáme.

4. Do misky dáme nasekané kapary, bílé víno, citronovou šťávu a kůru, utřené sardelky, parmazán a směs dobře promícháme.

5. Do zapékací misky na připravená rajčata rozložíme opečené kotletky a potřeme je připravenou kaparovou směsí.

6. Vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a zapékáme, dokud rajčátka nezměknou, trvá to asi 10-15 minut. Podáváme s opečenými toasty nebo jiným bílým pečivem a snítkou saturejky nebo tymiánu.

Jak poznat špatné maso?

* Čichem – to je první vodítko. Jakmile máte dojem, že maso zapáchá, nechte ho v obchodě.
* Pohledem – našedlá nebo dokonce nazelenalá barva jsou jasným signálem závadnosti masa. Čím je maso starší, tím tmavší barvu má a uvolňuje šťávu. Dobře si proto prohlédněte zvlášť kousky na táccích, kde obchody používají savé podložky.
* Hmatem – dobré maso dobře pruží. Jakmile prstem stlačíte vybraný kousek a důlek v něm zůstane, maso už není v pořádku.
* Pozor na masa naložená už obchodníkem. Marináda může maskovat problematické kousky. Najděte si řezníka, jemuž důvěřujete.

Na stříbře

Alobalové balíčky mají při grilování jednu výhodu – uvnitř zůstává vypečená šťáva a všechny chutě a vůně se krásně propojí.

Grilovaný pstruh s citrony

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 15-20 minut grilování

* 4 čerství vykuchaní pstruzi asi po 250-300 g
* 4-6 citronů, nejlépe bio
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* větší svazek směsi čerstvých bylinek (saturejka, tymián)
* 4 snítky citronové meduňky nebo máty k podávání

1. Pstruhy důkladně omyjeme a osušíme. Uvnitř i vně osolíme a lehce opepříme. Citrony omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Břišní dutinu vyložíme plátky citronu a omytými a osušenými bylinkami. Přidáme kousek másla a stiskneme zpět k sobě.

2. Čtyři kusy alobalu (nejlépe dvojitého) potřeme uprostřed po vnitřní lesklé straně olejem, na potřený kus každého alobalu položíme připraveného pstruha, ještě jednou lehce osolíme, zakapeme zbylým olejem, konce alobalu dobře spojíme a vytvoříme balíček.

3. Vložíme na mřížku dobře rozpáleného grilu nebo grilovací tácek a grilujeme celkem asi 15-20 minut. Během grilování jednou otočíme. Podáváme se snítkou čerstvé máty nebo meduňky a vařenými brambory.

Tip
Aby dvojitý alobal dobře držel a byl pevnější, potřete matné strany alobalu bílkem a přitiskněte je k sobě.

Vepřová panenka s bramborami a bylinkami v alobalu

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut + 20 minut grilování

* 800 g vepřové panenky
* 600 g brambor
* 8 menších šalotek
* 8 plátků pancetty nebo anglické slaniny
* větší svazek směsi čerstvých bylinek (oregano, rozmarýn, tymián, šalvěj, saturejka, petrželka)
* 4 lžíce olivového oleje

1. Vepřovou panenku nakrájíme na 4 silnější špalíky. Osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet.

2. Brambory vydrhneme kartáčkem, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme téměř doměkka. Šalotky rozpůlíme.

3. Rozpálíme si pánev, rozehřejeme lžíci oleje a vložíme vepřové panenky. Zprudka opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a stáhneme z ohně.

4. Na čtyři větší kusy silnějšího alobalu doprostřed rozložíme po dvou plátcích slaniny, na slaninu rozdělíme brambory, šalotky, opečené kusy masa, posypeme bylinkami, zakapeme zbylým olejem a vytvoříme čtyři balíčky. Okraje dobře utěsníme. Vložíme na dobře rozpálený gril a pečeme asi 20 minut.

Tip
Celé předvařené brambory před pečením párkrát propíchněte vidličkou a do balíčku můžete přidat celé neoloupané stroužky česneku.

Marinovaný losos v alobalu pečený na grilu

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 15-20 minut grilování

* 600-800 g filet z lososa bez kostí a kůže
* 4 lžíce olivového oleje
* 1-2 na drobno nakrájené červené chilli papričky
* hrubá mořská sůl
* 8-10 kuliček jalovce
* kůra a šťáva z 1 bio citronu
* šťáva z 1 pomeranče
* 1 lžíce kůry, bio
* 1 lžíce másla

1. V misce promícháme olivový olej, chilli papričky, pomačkaný jalovec, jemně nastrouhanou kůru z citrusů a citronovou a pomerančovou šťávu.

2. Očištěný filet lososa osolíme, vložíme do ploché nádoby, přelijeme marinádou a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet.

3. Větší kus silnějšího alobalu (nebo dvojitý) potřeme uprostřed olejem po lesklé straně, přeneseme na něj marinovaného lososa, přelijeme zbylou marinádou, poklademe kousky másla a z alobalu vytvarujeme balíček. Okraje fólie dobře utěsníme. Pečeme na rozpáleném grilu po obou stranách asi 15-20 minut.

Autoři:

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Tři druhy sendvičů uděláte na grilu na jeden zátah. Tip na předvánoční party

Sendviče s karé a krůtím masem

VIDEO Chystáte se ještě před Vánoci uspořádat sešlost s přáteli a nevíte, jaké pohoštění pro ně...

Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

Kuře Spatchcock

VIDEO V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na...

  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...