Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví ve vašem šálku: káva s chutí po rumu a kokosu a vánoční punč

  0:32aktualizováno  0:32
K vánočním svátků nepatří jenom cukroví, ale i teplé kořeněné nápoje, které jeho roli dezertu nebo svačinky klidně zastanou. Přinášíme tipy na lahodné zahřátí s punčem, svařákem, kávou a teplým ciderem, které vám okamžitě zvednou náladu.

Horký cider je příjemnou alternativou svařeného vína | foto: FH Prager

Jablečný punč

Mezi klasické zimní nápoje patří jablečný punč, který k nám do Evropy doputoval díky britským kolonizátorům Indie. Svůj název získal odvozením od slova panča, což v překladu znamená pět - tedy pět ingrediencí, ze kterých byl původní indický recept složen. Dnes si můžete punč vylepšit třeba výměnou tradičního rumu za jeho ochucenou variantu nebo za vanilkovou vodku.

Ingredience:

Vánoční punč
  • jablečný džus
  • celá skořice
  • badyán
  • citrón nakrájený na plátky
  • rum
  • rozinky a jablko na servírování

Postup:

Jablečný džus, celou skořici, badyán a plátky citrónu pomalu zahřejte k bodu varu. Po několika minutách zahřívání vyndejte koření a přidejte rum. Smíchaný nápoj už nevařte. Rozlijte do sklenic s připraveným plátkem jablka a rozinkami.

Tip: Vanilkovou vodku si snadno vyrobíte doma - stačí již vydlabané lusky vanilky na několik dní nechat macerovat v lahvi s vodkou.

Medový punč

Punč se dá připravovat také z ochucených whiskey a můžete si pohrát i s dalšími ingrediencemi, podobně jako barman Tomáš Kučera při přípravě tohoto drinku.

Ingredience:

Punč můžete připravit i s ochucenou medovou whiskey
  • 4 cl whisky s medovou příchutí (např. JD Honey)
  • 8 cl hruškového moštu
  • 6 cl džusu ze zeleného jablka
  • 1 cl domácího perníkového sirupu (perník, muškátový oříšek, skořice)
  • 2 cl čerstvé limetkové štávy

Postup:

Zahřívejte několik minut všechny ingredience s výjimkou alkoholu, ten přilijte do směsi nakonec. Jako ozdoba poslouží rozlomená celá skořice a medový perníček na špízu, popřípadě nasušené křížaly. Punč můžete také na oslavě podávat ve velké míse, tzv. bowli.

Svařené víno s jablkem

Svařák je velmi oblíbený horký nápoj z červeného vína a voňavého koření, který se stal neodmyslitelnou součástí vánočních trhů. Vyzkoušet můžete i jeho ovocnou variantu.

Ingredience:

Dobrý svařák by měl zahřát na těle i na duši, což by vám mělo vydržet i do...
  • červené víno
  • jablečný džus
  • šťáva z pomeranče
  • med
  • koření na svařák (skořice, hřebíček, badyán)

Postup:

Až na červené víno přiveďte všechny ingredience k varu a nechte chvíli povařit, aby se uvolnilo aroma z koření. Nakonec přimíchejte víno a nápoj už nevařte, abyste se nepřipravili o alkohol. Nápoj zbavte koření a přelijte do hrníčků s plátky jablka.

Vánoční horký cider

Po vzoru svařáku můžete zahřát a dochutit kořením jablečné víno cider, vznikne lehce kořeněný cider, který prohřeje po mrazivé zimní procházce.

Ingredience:

Horký cider je příjemnou alternativou svařeného vína
  • cider
  • skořice
  • hřebíček
  • pomerančová kúra
  • třtinový cukr

Postup:

Cider se všemi ingrediencemi zahřejeme na mírném ohni, počkáme čtvrt hodiny a přecedíme. Pokud máte raději sladší chutě, nezapomeňte cider osladit lžičkou třtinového cukru.

Rumové kouzlo

I s instantní kávou můžete doma vykouzlit nečekaně chutné tekuté dezerty. Stačí přidat rum, pomerančový džem a vše ovonět vanilkou.

Ingredience:

Kávu dochuťte třeba vanilkou a pomerančovým džemem
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 30 ml rumu
  • 90 ml horké vody
  • 100 ml mléka
  • 70 g pomerančového džemu
  • polovina vanilkového lusku
  • šlehačka
  • hnědý cukr

Postup:

Kávu nasypeme do šálku a zalijeme horkou vodou. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme džem, rum a za tepla mícháme. Podélnou část vanilkového lusku dáme do hrníčku a ještě chvíli zahříváme. Kávu zalijeme připraveným mlékem. Ozdobíme šlehačkou a posypeme hnědým cukrem. Chutná skvěle s křehkými sušenkami.

Kokosový ráj

Tento šálek rozhodně potěší všechny milovníky kokosek a dodá vašemu odpoledni nebo večeru nádech exotiky.

Ingredience:

Kokosový ráj
  • 70 ml instantní kávy
  • 90 ml kokosového mléka
  • 50 ml likéru Malibu
  • 1 lžička bílého cukru
  • mléčná pěna
  • sušený kokos

Postup:

Připravíme si šálek kávy z presovače do konvičky. Nalijeme ji do šálku s mírně zahřátým kokosovým mlékem, přidáme Malibu. Přimícháme cukr, promícháme a přidáme mléčnou pěnu. Pak opatrně nalijeme šálek kávy z konvičky. Ozdobíme sušeným kokosem.

Připravte si doma flambovanou kávu:

Ovocné vyznání

Této dobrotě se také říká tekuté cukroví, protože vám na jazyku připomene chuť lineckých koleček. Na webu bavsekavou.cz najdete další recepty na tekuté cukroví.

Ingredience:

ovocné přiznání chutná po lineckých kolečkách
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 60 ml horké vody
  • 30 ml likéru Kahlúa (nebo karamelového sirupu)
  • 30 g sušeného kandovaného ovoce
  • 120 ml teplé mléčné pěny
  • skořice na posypání

Postup:

Ve džbánku zpěníme mléko s kandovaným ovocem a necháme chvíli odstát. Kávu nasypeme do šálku, zalijeme horkou vodou a přidáme likér. Přes sítko přecedíme mléko s kandovaným ovocem do šálku. Nakonec nápoj posypeme skořicí.

Calimero

Káva Bombardino

Možná ho znáte ze zasněžených dolomitských a alpských svahů, ale potěší vás i doma na pohovce.

Ingredience:

  • 3 cl vaječný likér
  • 3 cl mandlový či kávový likér (např. Božkov Speciál)
  • espresso

Postup:

Smíchejte vaječný likér s mandlovým či kávovým likérem a dobře prohřejte, ale nevařte. Horkou směs přelijte do sklenice a na hladinu navrstvěte espresso. Nakonec ozdobte šlehačkou a servírujte.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...



Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Recepty na cukroví podle odborníků na zdravou výživu

Ilustrační fotografie

Svátky nemusí vždy končit pálením žáhy a zděšeným pohledem na váhu. Výživoví specialisté v pátečním magazínu Rodina...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

Arome.cz Nechcete utrácet vysoké částky, ale i přes to byste si rádi dopřáli opravdu kvalitní rtěnku? Kosmetické značky se předhá...

Najdete na iDNES.cz