Ledový čaj s pomerančem
Ingredience na 4 porce:
- 2 lžíce kvalitního sypaného černého čaje
- 2 lžíce agávového sirupu
- šťáva z 1 citronu
- 2 pomeranče
- led
Pracovní postup:
- Ve velké konvici z odolného skla zalijte sypaný čaj litrem a půl vody, která se před chvílí vařila, ale nechali jste ji chvíli stát. Nechte vylouhovat a po třech minutách přeceďte do džbánu.
- Vmíchejte agávový sirup, zamíchejte a nechte zchladnout. Pak přilijte citronovou šťávu.
- Pomeranče omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je do džbánu, přisypejte led a podávejte.
Tip: Můžete použít také váš oblíbený ovocný nebo zelený čaj. Do džbánu přidejte nakonec také lístky máty nebo meduňky.
Sangria z bílého vína s ovocem a mátou
Ingredience na 4 porce:
- 8 velkých jahod
- 1 zralé mango
- 1 hruška
- zrníčka z 1 granátového jablka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 dcl hruškovice
- 750 ml bílého polosladkého vína
- hrst lístků máty
- cava (nemusí být)
- led
Pracovní postup:
- Ovoce omyjeme, jahody zbavíme stopek a nakrájíme na větší kousky, mango rozpůlíme okolo pecky, vykrojíme dužinu a nakrájíme ji, hrušku zbavíme jadřince také nakrájíme.
- Společně se zrníčky z granátového jablka dáme do velké mísy nebo džbánu, zasypeme cukrem, zalijeme hruškovicí, promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odležet.
- Pak přilijeme víno, doplníme ledem a lístky máty.
- Při podávání můžeme dolít troškou španělské cavy.
Tip: Zkuste také obměnu s červeným vínem, nebojte se experimentovat s druhy ovoce – hodí se jak zahradní směs (maliny, borůvky, ostružiny), tak také třeba pomeranč a citron. Hruškovici můžete vynechat nebo ji nahradit brandy.
Vanilkové ledové latté
Ingredience na 4 porce:
- 4 šálky silného espressa
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 litr mléka
- moučkový cukr (nemusí být)
Pracovní postup:
- Uvařte čtyři silná espressa, nechte je trochu vychladnout a pak je přelijte do tvořítka na led. Vložte do mrazáku a nechte do druhého dne zmrznout.
- Ve džbánu smíchejte studené mléko s vanilkovou esencí. Kostky mražené kávy vložte do sklenic, zalijte je mlékem.
- Pokud máte rádi sladkou kávu, můžete v mléce dopředu rozmíchat trochu moučkového cukru.
Frappé
Ingredience na 2 porce:
- 2 silná espressa
- 300 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- led
Pracovní postup:
- Do mixéru nalijte obě espressa, přidejte mléko, cukr a led.
- Rozmixujte, až vznikne hustá pěna.
- Přelijte do vysokých sklenic a podávejte s brčkem.
Tip: Frappé můžete připravit i z instantní kávy. Do mixéru dáte tři lžičky instantní kávy, cukr, mléko a led. Rozmixujete a podáváte.