Těhotné ženy mohou bez obav jíst více ryb

Těhotné ženy mohou bez obav jíst více ryb | foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy se nemusí bát jíst více ryb

  • 4
Že jsou ryby zdravé, to ví snad každý. Vědci ale nyní dokázali, že jíst více ryb v těhotenství je důležité pro pozdější vývoj dítěte. Nejnovější studie zveřejněná v odborném časopise Lancet tak vyvrátila dřívější obavy z poškození plodu rtutí, kterou ryby mohou obsahovat.

Britští odborníci provedli průřezovou studii, ve které zkoumali stravu 11 875 těhotných žen. Zajímalo je složení stravy a podíl ryb a mořských plodů ve stravě.

Zjistili, že děti matek, které v těhotenství jedly více ryb, dosahovaly vyšší mozkové kapacity, lepších komunikačních, socializačních a motorických dovedností. Vědci však dosud pozitivní účinky prokázali pouze u dětí do tří nebo čtyř let.

Výsledky poslední studie ale prokázaly, že účinky přetrvávají i do pozdějšího věku.

"Výzkum jsme prováděli u tří až čtyřletých dětí. Bylo ale možné, že účinky postupem času prostě vymizí. Nyní však máme velmi přesvědčivá zjištění i u dětí sedmi- až osmiletých," říká profesorka Jean Goldingová, profesorka na univerzitě v Bristolu.

Za vším jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pozitivně podporují právě vývoj mozku a další dovednosti dítěte.

Nejlepším zdrojem těchto kyselin je prý losos, makrela a sardinka. Těhotné ženy by měly jíst více než dosud doporučovaných 340 gramů ryb týdně.

Studie také vyvrátila tvrzení, že ryby mohou mít na plod negativní dopad kvůli obsahu rtuti. "Názor, že ryby obsahují toxické látky, panuje již velmi dlouhou dobu.

"Nová studie ovšem ukazuje, že je to spíše podružný problém ve srovnání s výhodami, které pojídání ryb přináší," řekl Robert Grimble, odborník na výživu na univerzitě v Southamptonu.

V Británii i ve Spojených státech však lékaři ženám stále doporučují jíst maximálně 340 gramů ryb týdně. Je už jen na nich, zda vezmou v potaz nové výzkumy, které vědci předložili.

V České republice žádné takové nařízení neexistuje. "U nás je celková spotřeba ryb tak nízká, že není důvod konzumaci ryb kvůli obsahu rtuti nějak omezovat. Naopak bych těhotným ženám určitě doporučil konzumovat mnohem více ryb," řekl profesor Rudolf Poledne, člen Fóra zdravé výživy. Navíc prý častěji konzumujeme ryby sladkovodní, a ty rtuť neobsahují.