Pikantní lilkový tatatrák
Ingredience na 4 porce:
- 1 velký nebo 2 menší lilky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 6 cherry rajčátek
- 1 červená paprika
- 1 lžíce balzamikového krému
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- šťáva z 1/2 citronu
- petrželka na ozdobu
- opečený chléb nebo tousty k podávání
Pracovní postup:
- Lilek dáme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
- Mezitím oloupeme cibuli a česnek, omyjeme rajčata a papriku (tu navíc zbavíme jádřince) a vše nasekáme tak najemno, jak jen to dokážeme. Přendáme do mísy a jdeme se věnovat lilku.
- Překrojíme ho na poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji. Rukama ji vymačkáme, aby se zbavila přebytečné šťávy a přendáme do mísy k zelenině.
- Nakonec přidáme balzamikový krém, hořčici, sůl a pepř podle chuti a trošku citronové šťávy.
- Podáváme s opečeným chlebem nebo tousty a ozdobíme petrželkou.
Tip: Do tataráku můžete vmíchat také trochu pálivého kečupu nebo nasekané chilli papričky, pak už nebude pikantní, ale doslova ostrý.
Avokádový tatarák
Ingredience na 4 porce:
- 2 avokáda
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 malá cuketka
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- rajčata a opečený chléb k podávání
Pracovní postup:
- Avokáda omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecku. Dužninu vydloubneme lžící a nakrájíme na drobné kostičky.
- Cibulku nasekáme i se zelenou natí najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme.
- Vše smícháme ve větší misce, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a dáme vychladit.
- Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba a zdobíme kousky rajčat.
Tatarák z červené řepy
Ingredience na 4 porce:
- 2 červené řepy
- olivový olej
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatové passaty
- 1 lžička worcesterové omáčky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- opečený toustový nebo celozrnný chéb k podávání
- čerstvý kopr na ozdobu
Pracovní postup:
- Řepu omyjeme, dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
- Mezitím si pokrájíme najemno cibuli a česnek prolisujeme. Vychladlou řepu nasekáme nadrobno nebo nakrájíme na kostičky a krátce rozmixujeme.
- Všechny ingredience smícháme v misce, přidáme rajčatovou passatu, dochutíme worcesterovou omáčkou, solí a čerstvě mletým pepřem a vychladíme.
- Podáváme na opečených kostičkách toustového chleba nebo celozrnného pečiva, zdobíme čerstvým koprem.
Tip: Místo rajčatové passaty zkuste do tataráku přidat lžíci nebo dvě nakládaného křenu.