Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

  8:40aktualizováno  8:40
Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými variantami ohrnovat nos. Jako lehká večeře nebo předkrm nadchnou nejen vegana či vegetariána.

Tatarák z červené řepy | foto: Profimedia.cz

Pikantní lilkový tatatrák

Ingredience na 4 porce:

Pikantní tatarák z lilku
  • 1 velký nebo 2 menší lilky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z 1/2 citronu
  • petrželka na ozdobu
  • opečený chléb nebo tousty k podávání

Pracovní postup:

  1. Lilek dáme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím oloupeme cibuli a česnek, omyjeme rajčata a papriku (tu navíc zbavíme jádřince) a vše nasekáme tak najemno, jak jen to dokážeme. Přendáme do mísy a jdeme se věnovat lilku.
  3. Překrojíme ho na poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji. Rukama ji vymačkáme, aby se zbavila přebytečné šťávy a přendáme do mísy k zelenině.
  4. Nakonec přidáme balzamikový krém, hořčici, sůl a pepř podle chuti a trošku citronové šťávy.
  5. Podáváme s opečeným chlebem nebo tousty a ozdobíme petrželkou.

Tip: Do tataráku můžete vmíchat také trochu pálivého kečupu nebo nasekané chilli papričky, pak už nebude pikantní, ale doslova ostrý.

Avokádový tatarák

Ingredience na 4 porce:

Avokádový tatarák
  • 2 avokáda
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 malá cuketka
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rajčata a opečený chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Avokáda omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecku. Dužninu vydloubneme lžící a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Cibulku nasekáme i se zelenou natí najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme.
  3. Vše smícháme ve větší misce, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a dáme vychladit.
  4. Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba a zdobíme kousky rajčat.

Tatarák z červené řepy

Ingredience na 4 porce:

Tatarák z červené řepy
  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený toustový nebo celozrnný chéb k podávání
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Řepu omyjeme, dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  2. Mezitím si pokrájíme najemno cibuli a česnek prolisujeme. Vychladlou řepu nasekáme nadrobno nebo nakrájíme na kostičky a krátce rozmixujeme.
  3. Všechny ingredience smícháme v misce, přidáme rajčatovou passatu, dochutíme worcesterovou omáčkou, solí a čerstvě mletým pepřem a vychladíme.
  4. Podáváme na opečených kostičkách toustového chleba nebo celozrnného pečiva, zdobíme čerstvým koprem.

Tip: Místo rajčatové passaty zkuste do tataráku přidat lžíci nebo dvě nakládaného křenu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz