Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

  8:40aktualizováno  8:40
Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými variantami ohrnovat nos. Jako lehká večeře nebo předkrm nadchnou nejen vegana či vegetariána.

Tatarák z červené řepy | foto: Profimedia.cz

Pikantní lilkový tatatrák

Ingredience na 4 porce:

Pikantní tatarák z lilku
  • 1 velký nebo 2 menší lilky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z 1/2 citronu
  • petrželka na ozdobu
  • opečený chléb nebo tousty k podávání

Pracovní postup:

  1. Lilek dáme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím oloupeme cibuli a česnek, omyjeme rajčata a papriku (tu navíc zbavíme jádřince) a vše nasekáme tak najemno, jak jen to dokážeme. Přendáme do mísy a jdeme se věnovat lilku.
  3. Překrojíme ho na poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji. Rukama ji vymačkáme, aby se zbavila přebytečné šťávy a přendáme do mísy k zelenině.
  4. Nakonec přidáme balzamikový krém, hořčici, sůl a pepř podle chuti a trošku citronové šťávy.
  5. Podáváme s opečeným chlebem nebo tousty a ozdobíme petrželkou.

Tip: Do tataráku můžete vmíchat také trochu pálivého kečupu nebo nasekané chilli papričky, pak už nebude pikantní, ale doslova ostrý.

Avokádový tatarák

Ingredience na 4 porce:

Avokádový tatarák
  • 2 avokáda
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 malá cuketka
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rajčata a opečený chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Avokáda omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecku. Dužninu vydloubneme lžící a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Cibulku nasekáme i se zelenou natí najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme.
  3. Vše smícháme ve větší misce, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a dáme vychladit.
  4. Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba a zdobíme kousky rajčat.

Tatarák z červené řepy

Ingredience na 4 porce:

Tatarák z červené řepy
  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený toustový nebo celozrnný chéb k podávání
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Řepu omyjeme, dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  2. Mezitím si pokrájíme najemno cibuli a česnek prolisujeme. Vychladlou řepu nasekáme nadrobno nebo nakrájíme na kostičky a krátce rozmixujeme.
  3. Všechny ingredience smícháme v misce, přidáme rajčatovou passatu, dochutíme worcesterovou omáčkou, solí a čerstvě mletým pepřem a vychladíme.
  4. Podáváme na opečených kostičkách toustového chleba nebo celozrnného pečiva, zdobíme čerstvým koprem.

Tip: Místo rajčatové passaty zkuste do tataráku přidat lžíci nebo dvě nakládaného křenu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Kynutý věnec s mákem a povidly

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě...

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Highlighter za tisíce? Rozjasněnou pleť zvládnete i bez make-upu

Highlighter za tisíce? Rozjasněnou pleť zvládnete i bez make-upu

Arome.cz Projasněná pleť působí svěže, mladě a zdravě. Většina z nás proto používá třpytivé pudry, lesklé stíny a rozjasňovače. N...

denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni
denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni

Myslíte si, že všechny mamimky jsou dokonalé?

Najdete na iDNES.cz