Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

  8:40
Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to neznamená, že musíme nad zeleninovými variantami ohrnovat nos. Jako lehká večeře nebo předkrm nadchnou nejen vegana či vegetariána.

Tatarák z červené řepy | foto: Profimedia.cz

Pikantní lilkový tatatrák

Ingredience na 4 porce:

Pikantní tatarák z lilku
  • 1 velký nebo 2 menší lilky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 6 cherry rajčátek
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z 1/2 citronu
  • petrželka na ozdobu
  • opečený chléb nebo tousty k podávání

Pracovní postup:

  1. Lilek dáme na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě na 190 °C. Pak je vyjmeme a necháme vychladnout.
  2. Mezitím oloupeme cibuli a česnek, omyjeme rajčata a papriku (tu navíc zbavíme jádřince) a vše nasekáme tak najemno, jak jen to dokážeme. Přendáme do mísy a jdeme se věnovat lilku.
  3. Překrojíme ho na poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji. Rukama ji vymačkáme, aby se zbavila přebytečné šťávy a přendáme do mísy k zelenině.
  4. Nakonec přidáme balzamikový krém, hořčici, sůl a pepř podle chuti a trošku citronové šťávy.
  5. Podáváme s opečeným chlebem nebo tousty a ozdobíme petrželkou.

Tip: Do tataráku můžete vmíchat také trochu pálivého kečupu nebo nasekané chilli papričky, pak už nebude pikantní, ale doslova ostrý.

Avokádový tatarák

Ingredience na 4 porce:

Avokádový tatarák
  • 2 avokáda
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 malá cuketka
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • rajčata a opečený chléb k podávání

Pracovní postup:

  1. Avokáda omyjeme, přepůlíme a vyjmeme pecku. Dužninu vydloubneme lžící a nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Cibulku nasekáme i se zelenou natí najemno. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky nebo nahrubo nastrouháme.
  3. Vše smícháme ve větší misce, dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a dáme vychladit.
  4. Podáváme na topinkách z celozrnného nebo bílého chleba a zdobíme kousky rajčat.

Tatarák z červené řepy

Ingredience na 4 porce:

Tatarák z červené řepy
  • 2 červené řepy
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • opečený toustový nebo celozrnný chéb k podávání
  • čerstvý kopr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Řepu omyjeme, dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
  2. Mezitím si pokrájíme najemno cibuli a česnek prolisujeme. Vychladlou řepu nasekáme nadrobno nebo nakrájíme na kostičky a krátce rozmixujeme.
  3. Všechny ingredience smícháme v misce, přidáme rajčatovou passatu, dochutíme worcesterovou omáčkou, solí a čerstvě mletým pepřem a vychladíme.
  4. Podáváme na opečených kostičkách toustového chleba nebo celozrnného pečiva, zdobíme čerstvým koprem.

Tip: Místo rajčatové passaty zkuste do tataráku přidat lžíci nebo dvě nakládaného křenu.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...