Pelmeně s mletým masem
Ingredience:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 120 ml vody
- 6 g soli
- 1 vejce
Na náplň:
- 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
- máslo na přelití
- zakysaná smetana
- plocholistá petrželka
Pracovní postup:
- Z mouky, soli, vody a vejce vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme několik hodin odležet v chladničce.
- Mezitím si smícháme mleté maso se solí, pepřem, nasekanou cibulí a trochou nasekané petrželky. Také zakryjeme fólií a dáme do chladu.
- Z těsta vyválíme tenkou placku asi o síle 2 mm a pomocí otočené skleničky vykrájíme menší kolečka. Na každé z nich lžičkou naneseme trochu masové náplně, přeložíme, utěsníme prsty a nakonec ještě spojíme oba rohy, takže vzniknou pěkné taštičky.
- Hotové pelmeně rovnáme na tác vysypaný moukou. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, do které jsme kápli trochu oleje, a vložíme do ní pelmeně. Počkáme, až se voda opět začne vařit, zmírníme plamen a vaříme asi osm minut.
- Podáváme přelité trochou másla s trochou zakysané smetany a nasekanou petrželkou.